AcasăPoliticaChina și America aleg calea războiului? Avertismentele unei catastrofe mondiale

China și America aleg calea războiului? Avertismentele unei catastrofe mondiale

China și Statele Unite par să fie blocate într-o spirală descendentă, care s-ar putea încheia cu un dezastru pentru ambele țări și pentru întreaga lume

La fel ca Germania și Marea Britanie înainte de Primul Război Mondial, China și Statele Unite par să fie blocate într-o spirală descendentă, care s-ar putea încheia cu un dezastru pentru ambele țări și pentru întreaga lume.

La fel ca și în situația de acum un secol, factori structurali profunzi alimentează antagonismul. Concurența economică, temerile geopolitice și neîncrederea profundă lucrează pentru a face conflictul mai probabil, relatează Foreign Affairs. Paradoxal, în ultimele etape ale Războiului Rece,  China și America fuseseră un fel de aliați, întrucât ambele se temeau de puterea Uniunii Sovietice mai mult decât se temeau una de cealaltă.

Despărțirea dintre Beijing și Washington

Dar prăbușirea statului sovietic a însemnat aproape imediat că factorii de decizie politică s-au fixat mai mult pe ceea ce despărțea Beijingul și Washingtonul decât pe ce  unea. Statele Unite deplângeau din ce în ce mai mult guvernul represiv al Chinei. China a resimțit hegemonia globală a Americii.

Această ascuțire a punctelor de vedere nu a dus la un declin imediat al relațiilor. Administrațiile americane succesive și corporațiile au crezut că au multe de câștigat din facilitarea modernizării și creșterii economice a Chinei –  o piață enormă pentru bunurile și capitalul american și, în plus, care părea hotărâtă să facă afaceri în stil american.

Însă China a ajuns să depășească marea Americă. Anul trecut, a generat aproape 30% din producția mondială, iar Statele Unite doar 17%. Asta a  schimbat cu adevărat dinamica dintre cele două țări.

Viitor sumbru

La nivel geopolitic, viziunea Chinei asupra Statelor Unite a început să se întunece în 2003, odată cu invazia și ocuparea Irakului. Mai mult decât capacitățile militare americane,  ceea ce i-a șocat cu adevărat pe liderii de la Beijing a fost ușurința cu care Washingtonul a putut să respingă chestiunile legate de suveranitate și neintervenție, noțiuni care erau elemente de bază ale ordinii internaționale la care americanii au convins China să adere.

Politicienii chinezi se temeau că, dacă Statele Unite puteau încălca atât de ușor aceleași norme pe care se așteptau ca alții să le respecte, prea puține lucruri le-ar fi constrâns comportamentul viitor. Hegemonul global avea atât voința, cât și capacitatea de a limita ascensiunea Chinei.

Ca urmare, bugetul militar al Chinei s-a dublat între 2000 și 2005 și apoi s-a dublat din nou până în 2009. Beijingul a lansat, de asemenea, programe pentru o mai bună pregătire a armatei sale, pentru îmbunătățirea eficienței acesteia și pentru a investi în noi tehnologii. Și-a revoluționat forțele navale și de rachete. Între 2015 și 2020, numărul de nave din marina chineză l-a depășit pe cel al marinei americane.

Potențialul de comunicare strategică greșită între China și Statele Unite este foarte mare din cauza interacțiunii limitate dintre cele două părți. Toate dovezile actuale indică faptul că China face planuri militare pentru a invada într-o zi Taiwanul, declanșând probabil un război cu Statele Unite, așa cum Planul Schlieffen a contribuit la războiul între Germania și Marea Britanie.

Asemănările izbitoare cu începutul secolului al XX-lea, o perioadă care a fost martora dezastrului suprem, indică un viitor sumbru al unei confruntări din ce în ce mai intense.

author avatar
Radu Jacotă Redactor