AcasăPoliticaChina, Rusia, BRICS, G7, UE, SUA: actorii luptei pentru influența globală

China, Rusia, BRICS, G7, UE, SUA: actorii luptei pentru influența globală

Lupta pentru influența globală devine mai dură, pe măsură ce China, Rusia, SUA și aliații săi își intensifică eforturile de a cuceri guvernele țărilor terțe strategice.

Apariția unei lumi multipolare care cuprinde facțiuni rivale, cel mai clar observată în atitudinea față de războiul Rusiei în Ucraina, va fi evidențiată într-o serie de summituri de profil înalt în lunile următoare, începând cu reuniunea anuală a Grupului celor Șapte, care va avea loc la 19 mai în Japonia.

Acolo, liderii G-7 și ai Uniunii Europene se pregătesc să prezinte planurile de a curta un grup select de națiuni în ceea ce ei numesc o „bătălie globală a ofertelor” cu Beijingul și Moscova, potrivit documentelor consultate de Bloomberg News.

Strategia implică o colaborare sporită cu așa-numitele țări de mijloc, cum ar fi Brazilia, Vietnam, Africa de Sud și Kazahstan. Printre obiectivele programului se numără angajamente la nivel oficial, o mai bună coordonare între proiectele de infrastructură existente și planuri de acțiune personalizate pentru fiecare națiune identificată ca partener-cheie.

Această mișcare este echivalentă cu recunoașterea faptului că diplomația Chinei și furnizarea de investiții în infrastructură, împreună cu furnizarea de arme și tehnologie nucleară și îngrășăminte de către Rusia, câștigă în fața apelurilor occidentale.

În timp ce președintele Joe Biden se va întâlni cu colegii săi din G-7 la Hiroshima, președintele Xi Jinping va organiza un summit China-Asia Centrală timp de două zile în orașul chinez Xi’an.

În iulie, președintele Vladimir Putin găzduiește lideri africani în Sankt Petersburg, bazându-se pe eforturile Moscovei de a da vina pe sancțiunile occidentale pentru inflația prețurilor la energie și penuria de cereale care au afectat puternic națiunile africane mai sărace.

Apoi, în august, liderii grupului BRICS, format din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, se vor întâlni la Johannesburg, iar pe ordinea de zi se vor afla extinderea pentru a include un potențial de 19 candidați și fezabilitatea introducerii unei monede comune.

Ambele subiecte sunt o binefacere pentru China, care a propus prima dată adăugarea la club și favorizează o alternativă la dolarul american în comerțul dintre națiunile BRICS.

Unul dintre documente prezintă planurile de acțiune ale UE pentru a stimula relațiile cu patru țări pilot: Brazilia, Nigeria, Kazahstan și Chile. Dar s-ar putea dovedi a fi o sarcină dificilă, în special în America Latină, unde SUA își pierd o parte din influența tradițională pe măsură ce China își consolidează prezența.

Între timp, Moscova și-a antrenat din ce în ce mai mult operațiunile de dezinformare și de influență în exploatarea sentimentelor anti-occidentale din Africa, America Latină și din „Sudul global”.

Analiștii politici par să cadă de acord pe o idee: puterile occidentale – și nu Rusia sau China – vor trebui să muncească mai mult  în a atrage națiuni emergente ca aliați, deoarece și-au pierdut influența pe care o aveau cândva pentru a exercita presiuni politice și economice asupra lor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
361 afisari

3 COMENTARII

  1. Biden nu va fi lasat la Hiroshima, i-au plecat mintile de tot si nici teleprompterul nu-l mai poate ajuta.
    Hiroshima va fi clubul bocitoreleor din G7, mai ceva ca la Bellu.

  2. G7 organizatie imperialista cu nuanta nazista nu are nici o sansa in fata BRICS care au 4 miliarde de oameni ,iar G7 nu are nici un miliard de oameni intre care 70 la suta sint drogati ,pedofili ,bulani ,trangender si alti junkys

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger