AcasăPoliticaChina, pregătiri de război. Ordinul dat de Xi Jinping

China, pregătiri de război. Ordinul dat de Xi Jinping

Într-o mișcare ce amintește de vremea când țara era condusă cu mână forte de Mao, Xi Jinping a ordonat Partidului Comunist să asculte orbește ordinul privind creșterea suprafeței arabile prin orice mijloace posibile. Oficial, PCC arată că scopul e unul singur – mai multe cereale pentru populație -, dar mulți analiști văd dincolo de comunicatele seci ale conducerii statului.

Realitatea este că Beijingul produce mai mult decât suficient orez, grâu și porumb pentru a hrăni toată populația, deci pericolul înfometării trebuie exclus. Atunci, de ce graba asta bruscă? Răspunsul nu poate fi decât acesta – Xi Jinping se pregătește pentru război!

China și proastele decizii din trecut

China de azi se bazează în principal pe importurile colosale de boabe de soia, porumb, grâu și alte cereale pentru a-și hrăni fermele de animale domestice. Zilnic, transportatorii aduc tone de mărfuri vrac în porturile chineze, grâne cumpărate din Rusia, Argentina, Brazilia, Canada și chiar Statele Unite.

Dar, dacă un război ar izbucni, toate aceste importuri ar dispărea dintr-o dată.

În China nu există teren agricol de rezervă pentru culturi, ceea ce îi lasă Beijingului puține opțiuni pentru a rezolva această problemă. Una dintre soluții are legătură cu ordinul recent dat de Xi Jinping – dezrădăcinarea copacilor plantați recent, un efort de împădurire susținut de PCC și intens lăudat de ONG-urile de mediu. Chiar și așa, pădurile Chinei sunt în mare parte pe pante, iar plantațiile noi de culturi agricole sunt adesea măturate de ploile teribile care lovesc țara cu regularitate.

În 1998, după ce fluviul Yangtze și-a ieșit din matcă în urma unor inundații nemaiîntâlnite (13 milioane de case au fost rase de pe fața Pământului!), autoritățile au înțeles că bilanțul a fost agravat de defrișările necontrolate. Astfel, s-a emis ordin pe toată China pentru oprirea exploatărilor forestiere și declanșarea unei campanii naționale de reîmpădurire; obiectivul trasat – 90 de miliarde de copaci în 10 ani! S-au înființat mii de pepiniere, iar o armată de silvicultori a început să lucreze pe pantele goale defrișate. În scurt timp, prin imaginile obținute din satelit, s-a văzut că în China acoperirea forestieră a crescut de la 12% la 24% din cuprinsul țării.

Din 2022, Xi a schimbat politica, iar noul ordin e axat exclusiv pe asigurarea hranei pentru impresionanta armată pe care China o are. „Trebuie mult teren agricol”, a cerut liderul de la Beijing, ale cărui temeri este clar că au legătură cu un eveniment care poate periclita lanțul alimentar (aprovizionarea cu cereale) al țării. Și ce altceva poate bloca importul de grâne decât un război care să cuprindă cele mai puternice națiuni de pe glob?!

Ce se întâmplă azi în China depășește orice scenariu hollywoodian. După ce au demarat cea mai mare campanie de împădurire din istorie, acum „soldații” lui Xi scot copacii din rădăcini, distrug și livezile de fructe cultivate de fermierii individuali. Chiar și micuțele ferme de porci, nu mai mari de câteva zeci de metri pătrați, sunt distruse pentru a elibera terenul de dedesubt, pe care poate fi cultivat orez sau grâu.

Disperarea cu care PCC caută să cultive cereale are la bază o statistică îngrijorătoare – China deține mai puțin teren arabil decât India și situația se înrăutățește de la an la an.

În mod normal, asta nu ar trebui să conteze deloc căci, în calitate de exportator de succes de produse tehnologice (din ce în ce mai avansate și costisitoare), China își permite să plătească oricât pentru importurile sale de alimente și furaje. Dar, dacă minirăzboiul din Ucraina se extinde?!

Pe 21 iunie, în Marea Adunare Națională, Xi Jinping a vorbit despre „circumstanțe extreme” care urmează a se petrece în lume, avertizând că țara trebuie să fie pregătită „pentru scenariile cele mai grave, pentru a supraviețui vânturilor puternice, apelor agitate și chiar furtunilor periculoase”. În codul militar, toate aceste cuvinte vorbesc despre pericolul războiului. La 6 iulie, vizitând Comandamentul Teatrului de Luptă din estul Chinei, a cărui jurisdicție include Strâmtoarea Taiwan, Xi a cerut o „instruire sporită în condiții reale de luptă a soldaților pentru a crește capacitatea de răspuns și a câștiga”.

Ce, dacă nu războiul ce bate la ușă?!

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.454 afisari

16 COMENTARII

  1. Mai Cezarule, de unde scoti tu zvonuri din astea de sar comentatorii din slapi.
    Da si tu o sursa, un ziar galben un ziar american sau o agentie de presa kosher, da o sursa, da ceva.
    Umbli cu prostii inventate doar ca sa-i pui pe comentatori pe jar, nu’i frumos.
    Cereti scuze si sa nu mai faci asa ceva.

  2. China este nr 1 mondial la economie iar dusmanul Chinei si omenirii amerllocci sint nr 1 la drogati ,pedofilie ,homalai ,transgenders si crime

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger