AcasăEconomieChina bagă în faliment America. Beijingul are titluri de trezorerie de aproape...

China bagă în faliment America. Beijingul are titluri de trezorerie de aproape 1 trilion de dolari!

Americanii s-au întins mai mult decât le-a permis plapuma și abia acum încep să-și dea seama de asta. În Ucraina, războiul proxy dus cu Rusia nu are (încă) rezultatul așteptat – distrugerea măcar economică a Moscovei, dacă nu și militară, iar în Pacific, China dă semnale că se pregătește să tranșeze definitiv chestiunea „Taiwan”, anexarea insulei din largul coastelor sale fiind doar o chestiune de timp.

Despre izolarea lui Vladimir Putin nici nu mai are rost să vorbim – BRICS-ul a trecut la „next level” și acum face inclusiv exerciții militare comune, avertisment clar transmis NATO, că are forța să devină și o alianță militară.

Dar nu Putin e grija cea mare a Casei Albe, ci președintele Chinei. Xi Jinping și-a extins atât de mult influența globală încât Beijingul este acum garantul securității în Orientul Mijlociu, nu Washingtonul; SUA sunt alungate din regiune, puțin câte puțin, mai întâi economic, iar în viitor, și militar.

Datoria națională a SUA – 31 trilioane de dolari

Senatorul Roger Marshall, prezent la audieri în Comisia de Buget a Congresului, a declarat că nu Rusia și China reprezintă cea mai mare amenințare pentru Statele Unite, ci datoria națională de 31 de trilioane de dolari a țării!

„Sunt adesea întrebat care este cea mai mare amenințare cu care se confruntă națiunea americană și am venit aici ca să vă spun că nu este Rusia. Nu este nici China, nici Coreea de Nord sau Iran. Și nu, iubesc mediul, deci nu este vorba de schimbările climatice. Cea mai mare amenințare pe termen lung cu care se confruntă Statele Unite este datoria națională de 31 de trilioane de dolari. Și ea tot crește!”, a declarat senatorul Roger Marshall.

S-a ajuns aici pentru că președintele Joe Biden a cheltuit în primele 20 de luni de mandat mai mult decât orice alt lider din istoria SUA, arată Marshall. Sub Administrația Biden, prețurile la energie au urcat cu aproape 40%, gazele folosite în încălzirea locuințelor, cu peste 52%, prețurile la electricitate, cu peste 23%, benzina, cu peste 45% și alimentele, cu peste 19%. În același timp, în America, salariile reale nu respectă inflația, iar omul de rând resimte cel mai puternic scăderea nivelului de trai.

La 9 martie a.c., Joe Biden a lansat propunerea sa de buget pentru anul fiscal 2024. Liderul democrat proiectează 6,88 trilioane de dolari în cheltuieli și 5,03 trilioane în venituri. Deficitul este de 1,84 trilioane de dolari și, cel mai probabil, se va adăuga la datoria națională a țării. În acest moment, Statele Unite riscă o neplată a obligațiilor financiare dacă Congresul nu ridică limita de împrumut.

Și am ajuns în punctul în care America poate intra în faliment, dacă unul dintre creditorii țării își va cere banii. China, de la începutul anului încoace, dă semnalul că fix asta vrea să facă – și-a redus constant deținerile de titluri de trezorerie americane, potrivit datelor oficiale publicate de Trezoreria SUA. Acum, Beijingul mai are titluri emise de Trezoreria SUA în valoare de 859,4 miliarde de dolari (867,1 miliarde de dolari la 1 ianuarie).

China este al doilea cel mai mare deținător străin al datoriei guvernamentale americane, dar timp de șase luni consecutive și-a redus participațiile și a coborât sub cifra simbolică de 1 trilion de dolari (la nivelul lui aprilie 2022). Partidul Comunist nu a primit tocmai bine amenințările Washingtonului cu privire la posibile sancțiuni impuse Chinei, comentează analiștii. În plus, se văd eforturile lui Xi Jinping de a reduce dependența de dolarul american, în același timp promovând yuanul pe piața tranzacțiilor comerciale (înțelegerea cu Putin, despre care Național a tot scris).

Pe fondul vizitei lui Xi Jinping la Moscova și a propunerilor de pace înaintate de China, SUA si-au intensificat retorica amenințărilor, avertizând China că va fi supusă unui pachet de sanctiuni, la fel ca Rusia.

Rămâne de văzut dacă nu cumva Beijingul consideră de neacceptat atitudinea Americii și va lua în considerare “spulberarea” ordinii mondiale trasate de Casa Albă și impunerea propriilor reguli.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
3.473 afisari

24 COMENTARII

  1. poate citesc si tradatorii din csat si dulapul de la 3 coceni articolul asta. sau poate le-a mai ramas vreun consilier intreg la minte care sa le explice boilor de la conducerea tarii ce inseamna treaba asta.
    in asemenea conditii, nato is fucked!

    • Ar vrea Cninezoii sa nage in faliment Americanii dar nu pot ca Amerlocii vand armament la greu si au clienti buluc , si acum mai promit si Israelului ajutor ca Ucrainei . Americanii au simtul comertului cu arma in sange 666

      *

  2. Chestia cu banii e reala,China are intr-adevar rezerve de bani americani.Dar de aici pana la un conflict militar cu USA e distanta mare….Singura chestie care e reala este faptul ca China si-a tot decuplat afacerile de USA//Multi il amesteca pe TRUMP in ciorba asta cu China dar nu este real nici asta,treaba a inceput dupa evenimentele din HongKong acum 25de ani
    Trump nu e bancher si nu are niciun fel de legatura cu subiectul asta.Bancile din HongKong erau din ANGLIA…nu din USA

  3. Bla, bla, bla…..
    Martienii nu mai vor dolari, cumpara in draci yuani si peste 2 ani baga in faliment China.
    Jurnalistul lu’Peste , faci tot felul de compilatii din articole de presa publicate in perioade diferite.
    Esti prost gramada daca chiar crezi ca intereseaza pe cineva din ce spui tu, mai putin pe tanti Lenuta de la Socola care iti soarbe cuvintele mestesugite din aceasta gazeta de rahat.

  4. US DEBT HELD BY FOREING COUNTRIES : 7.220.671.900.000 $ ADICA 7 MII 200 DE MILIARDE-MAI MULT DECAT BUGETUL LOR PROIECTAT SAU DECAT INCASARILE BUGETARE
    „SE VOR INTEPA MULTI”….CHINEZII SI JAPONEZII IN PRIMUL RAND AU EXPUNERE PE DATORIA SUA
    https://usdebtclock.org/
    187 afisari
    2 COMENTARII
    PS….VEDETI CA SE DUCE ELEVETIA LA VALE PANA UNA ALTA…

    • E SIMPLU DE TOT….TOTI CARE FOLOSESC DOLARI VOR AVEA INFLATIE…..LOVITURA IMPOTRIVA DOLARULUI AU DAT-O CHNA+ARABII….DOLARUL NU DISPARE DAR SCADE CA SI PUTERE DE CUMPARARE….//TARILE DE DUPA1947 AU ACCEPTAT DOLARII DUPA BRETON-WOODS PTR CA USA ERA CASTIGATORUL RAZBOIULUI…ACUM CASTIGATORII SE CEARTA INTRE EI

      • Ba boule simpu de minte , tu esti Gile ,dobitocul cu o multime de conturi de pe ziare.com
        Sugi poola la greu si tu ca MosGerila elvetianu MacGigi

  5. Pib SUA: 23,32 trilioane USD
    Pib China: 17,73 trilioane USD
    – Pib Rusia: 1,779 trilioane USD –
    Pib Italia: 2,108 trilioane USD

    • SUA supraevaluează tot ce are. Dacă face un avion care costa 2 USD îl evaluează și vinde la 200 USD. Rusia face de 2 și evaluează la 5 la fel China.
      In banii falși SUA neacoperiți de nimic da, au PIB urias 🙂
      Sa vedem când se trece la monede cu acoperire in aur si alte valori, nu in hârtii care nici măcar nu exista.
      La dolari ma refer, masa monetară este de 3% fișic din cât exista in circulație digital

    • Datorii SUA:31,65 tril.
      Datorii China:33,50 tril.
      Datorii Italia 3.15 tril.
      Datorii Rusia 405,00 miliarde

  6. Nicholas , iar ai scapat caii din haturi si ai bagat trasura-n sant ? Visezi frumos , ai si vise umede ?

  7. Pentagonul „a ratacit” 2,3 trilioane d-alea
    nimeni nu a bagat de seama anuntzul- peste cateva zile a venit 11 septembrie:
    era in 2001 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  8. Din ce scrie autorul, China este in dezavamtaj pentru ca obligatiunile americane se devalorizeaza.
    Bine, autorul nu intelege nimic

  9. SI COLONIA DE MANA A TREIA ROMANICA VA FI DOAR O VICTIMA A PIERDERILOR COLATERALE IAR TURMA ABULICA IN CURS DE DEGENERARE NUMITA FOSTUL POPOR ROMAN TRANSFORMATA INTR-O GLOATA INFOMETATA SI IMBECILIZATA IN SLUJBA MARELUI LICURICI AMERLORCIA DAR CU PATALAMA DE MEMBRU „M….UE” PE PRINCIPIUL …JIGARIT …..JIGARIT DAR …”EUROPEAN”

    „….

  10. Rusia cu aliatii sai in frunte cu China a devenit cea mai mare putere militara
    Poate ”cineva” se opreste d mai tot in a băga bățul prin gard la rusi ( via Ucraina)

  11. Esti prost rau, sau esti chitit sa faci si tu cateva copeici?Chinezoii, zici tu ca-i someaza pe yankei sa le plateasca datoria.Nimic mai simplu, Robinette le spune sa vina cu doua vapoare sa-si ia trilionul, iar pana ajung aia la New York FED-ul tipareste cat e nevoie si le da maculatura orezarilor.Asa ca atata timp cat tranzactiile se fac in dolari, America e number one.Cand o fi yuanul sau rubla, atunci aia vor fi bastanii lumii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger