AcasăPolitica„Centrala” SVR, în Elveția?! Bârlogul din Alpi al spionilor lui Putin

„Centrala” SVR, în Elveția?! Bârlogul din Alpi al spionilor lui Putin

De când a decis să intervină militar în Ucraina, declanșând un conflict armat care durează de mai bine de 500 de zile, Vladimir Putin a fost conștient că, în planul imaginii (cel puțin!), țara sa va avea de pierdut. Dar, se dovedește a fi mai mult de atât. Unitatea Occidentului – forțată de amenințarea Americii, să recunoaștem! – a ridicat diplomația rusă de la masa dialogului. „Azi”, mai toate statele europene se scutură de personalul de rang inferior (2 și 3) de la ambasadele Federației Ruse.

Însă, după cum remarcă tot mai mulți specialiști în domeniu, expulzați din multe capitale, așa-zișii diplomați ruși (în realitate, spioni deconspirați) s-au „relocat” în Elveția.

De fapt, mulți spun că „centrala” SVR s-ar fi mutat la Berna, o aluzie la puternicele legături și apropieri dintre Serviciul de Informații Externe al Federației Ruse și autoritățile helvete.

Alungați din „NATO”, rușii au „ocupat” Elveția

Dacă mai toate capitalele NATO s-au scuturat de „balastul” diplomatic rusesc, Elveția a procedat fix invers. Iar Vladimir Putin a spus „mulțumesc!”, trimițând și mai mult personal diplomatic în Alpi, unde Kremlinul pare că și-a construit un veritabil bârlog informatic.

Oficial, în Elveția sunt 221 de persoane acreditate ca diplomați ai Federației Ruse. În lumea diplomației, cifra este uriașă, dacă ținem cont că vorbim despre o țară cu o populație mică. Berna, unde se află Consiliul Federal (un fel de guvenr), are 300.000 de locuitori, iar Geneva, cu 700.000 de oameni, este gazda sediului ONU și al multor importante agenții internaționale.

În plus, Elveția se mai remarcă prin ceva. Este singura țară din Vest care nu a expulzat agenți ruși. Dimpotrivă, după cum am spus mai sus.

Mulți analiști spun că Moscova își repoziționează în Elveția spionii concediați de alte țări europene. Culmea e că, deși recunosc asta, autoritățile nu iau nicio măsură.

Christian Dussey, noul șef al Serviciului de Informații al Confederației Elvețiene (SRC), a admis, după 12 luni de la preluarea mandatului, că țara sa este una dintre țintele vizate de spionajul rus. Din cei 221 de „diplomați” acreditați, cel puțin o treime lucrează pentru diferitele servicii de informații de la Moscova, admit elvețienii.

Dar, pe lângă ruși, SRC spune că a observat și o prezență tot mai mare a agenților chinezi. Aceștia din urmă își desfășoară activitatea sub acoperirea unor oameni de afaceri sau profesorilor/cercetătorilor universitari, care, de la o vreme, par foarte interesați de institutele politehnice din Zurich și Lausanne.

La Geneva, cu prilejul întrunirile diverselor organisme din cadrul ONU, cum ar fi Organizația Mondială a Sănătății, Consiliul pentru Drepturile Omului și Organizația Internațională a Muncii, agenții ruși profită de oportunitățile ivite și se amestecă printre invitați, sub acoperire diplomatică, stabilind contacte cu finanțatori, lideri economici și politicieni din Occident. Totul, sub umbrela Elveției, care nici nu vrea să audă de ce se petrece în spatele ușilor închise.

Cu ochii pe activitatea diplomaților ruși, jurnaliștii de la Bellingcat („divizia media” a MI6, cum i se mai spune) au dezvăluit că unitatea 29155 a GRU (spionajul militar rus) a înființat o adevărată „Centrală” în Haute-Savoie (Annemasse, Evian, Chamonix). De acolo, agenții ruși au desfășurat operațiuni în toată Europa, pornind inclusiv în misiuni în Germania și Franța.

Iată că, deși a primit „ordin” de la Unchiul Sam să expulzeze o cotă de „cel puțin o treime” dintre diplomații ruși care lucrează în țară (ordin executat cu celeritate de alte capitale europene), Berna continuă să privească în altă parte și nu bagă de seamă presiunile „aliaților”. Neutralitate în toate privințele, par a spune autoritățile.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
728 afisari

3 COMENTARII

  1. Bancherii lumii isi asigura liniștea.
    Restul tâmpiților striga „Slava…” si ajung de le putrezeasc ciolanele in șanțurile mocirlite ale războiului.
    Pentru cine?
    Pentru ce?
    Cui foloseste?
    Echitabil, nuu?

  2. Curvele astea asa au jucat și cu Hitler când făcea mare razbel tot prin bătrână Europa,deci nu se dezminte.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger