Totul pare să îi pună față în față pe cei doi candidați la alegerile prezidențiale americane din 5 noiembrie.
Cursa dintre Donald Trump și Kamala Harris este foarte strânsă. Mizele politice ale acestei campanii sunt descrise ca fiind istorice.
Economie
După trei ani de inflație ridicată, puterea de cumpărare este o preocupare majoră pentru mulți americani. În timpul mandatului său, Trump a redus cota de impozitare a celor mai bogate persoane și companii, a promis tarife de „peste 10%” pentru toate importurile, ceea ce îi va permite să finanțeze o reducere importantă a taxelor, notează AFP. Candidatul republican s-a angajat, de asemenea, să facă din Statele Unite „capitala mondială a bitcoin și a criptomonedelor”.
Harris se prezintă drept candidata clasei de mijloc și intenționează să creeze o „economie a posibilităților”. Deși a preluat unele dintre angajamentele lui Joe Biden privind impozitarea celor bogați, ea le-a temperat. Democrata promite un credit fiscal pentru nașteri, sprijin pentru proprietarii de locuințe și un impuls pentru înființarea de întreprinderi.
Imigrație
Pentru Trump, problema frontierelor este „subiectul numărul 1”. Și cel mai sensibil subiect al campaniei: în timpul președintelui Joe Biden, America a cunoscut un vârf al intrărilor ilegale.
Trump, care și-a făcut un titlu de glorie prin construirea unui zid de-a lungul frontierei mexicane în 2016, a mers de această dată mult mai departe, promițând cea mai mare operațiune de deportare a imigranților ilegali din istoria Statelor Unite.
Și Harris va avea o strategie dură, afirmând că trebuie să existe „consecințe” pentru persoanele care intră ilegal în țară. Ea a susținut planul lui Biden de a-și înăspri considerabil politica de imigrație, în special prin investiții în bariere fizice.
Avortul
Miza ar putea încuraja cetățenii tradițional mai puțin politizați să meargă la vot, în special femeile, ceea ce ar putea oferi democraților un avantaj. În paralel cu alegerile prezidențiale, sunt organizate referendumuri pe această temă în zece state.
Sunt primele alegeri prezidențiale de când Curtea Supremă, revizuită de Donald Trump, a retras protecția federală a avortului prin anularea cazului Roe v. Wade în iunie 2022. De atunci, cel puțin 20 de state au introdus restricții parțiale sau totale privind întreruperea voluntară a sarcinii.
Harris a făcut din această problemă un element central al vicepreședinției și campaniei sale. Îl consideră pe Trump responsabil pentru situația actuală, pe care o numește „oribilă și sfâșietoare”. Dorește o lege federală care să includă dispozițiile din cauza Roe v. Wade. Republicanul a promis că administrația sa va fi „grozavă pentru femei”.
Politica externă
În timp ce campania electorală se desfășoară într-un moment în care războaiele fac ravagii în Ucraina și în Orientul Mijlociu, pozițiile celor doi candidați sunt analizate de anumite grupuri de alegători.
Trump, care consideră că America nu a fost niciodată mai puțin respectată în lume, continuă să spună că va rezolva conflictele fără întârziere. Dar nu explică niciodată cum. Și denunță sumele uriașe de bani deblocate de Washington pentru Kiev începând din 2022.
În schimb Harris a insistat că va „sta ferm alături de Ucraina” și că nu se va „împrieteni cu dictatorii”.
Clima
Statele Unite sunt al doilea cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume, după China, dar subiectul a primit puțină atenție din partea candidaților, care au opinii diametral opuse.
Trump, un sceptic al schimbărilor climatice, a promis să reducă subvențiile pentru energiile regenerabile și vehiculele electrice. De asemenea, intenționează să „foreze la tot pasul” și să părăsească din nou Acordul de la Paris.
Harris a anunțat că vrea să „continue și să extindă poziția de lider internațional a Statelor Unite în domeniul climei”.
În calitate de vicepreședinte, ea a susținut planul major de tranziție energetică al lui Joe Biden, Inflation Reduction Act. În calitate de senator de California, a sprijinit „Green New Deal”, o rezoluție care solicită o reducere drastică a emisiilor poluante.