AcasăPoliticaCel mai periculos an pentru Zelenski

Cel mai periculos an pentru Zelenski

Va supraviețui politic președintele unei națiuni sfâșiate de război?

Volodimir  Zelenski și-a prezentat recent prioritățile pentru 2024. Temele au fost familiare: consolidarea apărării aeriene a Ucrainei, obținerea de mai multe arme de la aliați și promovarea intrării țării sale în NATO și UE.

Cu toate acestea, există provocări mult mai semnificative care afectează conducerea Ucrainei în momentul în care națiunea sfâșiată de război intră în noul an. Pe primul loc în agenda președintelui în ianuarie se va afla problema mobilizării.

Un proiect de lege publicat a propus reducerea vârstei de recrutare de la 27 la 25 de ani, în timp ce săptămâna trecută ministrul apărării Rustem Umerov a anunțat că bărbații ucraineni care trăiesc în străinătate vor primi o „invitație” de a se prezenta la serviciul militar, posibil însoțită de sancțiuni nespecificate în cazul în care refuză. Ambele mișcări vor fi dificile din punct de vedere logistic și nepopulare.

Oficialii americani remarcă faptul că Rusia are deja mai multe trupe, muniții și rachete. Ar putea trece la „mobilizarea totală” după alegerile prezidențiale din martie, potrivit secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksii Danilov.

O altă provocare pentru Ucraina este sarcina de a construi o nouă strategie militară după ce contraofensiva a eșuat. New York Times relatează că oficialii americani și ucraineni vor discuta acest subiect în timpul exercițiilor din Germania de luna viitoare, dar au apărut deja fisuri.

SUA ar prefera ca Ucraina să-și păstreze puținele teritorii recucerite, notează Modern Diplomacy, cu scopul de a aduce Rusia la masa negocierilor la sfârșitul anului sau la începutul lui 2025.

Cu toate acestea, cea mai mare problemă a lui Zelenski este de a menține sprijinul occidental. După ce Congresul american nu a reușit luna aceasta să aprobe o finanțare de 60 de miliarde de dolari, eforturile s-au mutat în Senat, unde negociatorii republicani și democrați au încercat să ajungă la un acord.

Între timp, trupele ucrainene de pe linia frontului subliniază faptul că o întrerupere a ajutorului american ar duce la pierderi militare și civile imediate. Sprijinul din partea Europei a fost, de asemenea, afectat de dificultăți, Ungaria blocând 50 de miliarde de euro pentru Ucraina.

Situația va deveni din ce în ce mai periculoasă pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale americane din noiembrie. Cu Donald Trump în frunte în sondaje, este foarte puțin probabil ca probabilul candidat republican să garanteze un sprijin pentru Ucraina la un nivel apropiat de cel al lui Joe Biden.

La Casa Albă se conturează un consens în ceea ce privește faptul că Ucraina abia rezistă în războiul cu Rusia și că va fi nevoie de un fel de înțelegere negociată. Dar tocmai Biden a fost cea care a blocat toate încercările de a negocia un acord de pace cu Putin, scrie Stephen Bryen, fost subsecretar adjunct al Apărării.

Pe câmpul de luptă, armata ucraineană se confruntă cu înfrângeri. Eșecurile se văd aproape peste tot de-a lungul liniei de front. Rușii i-au forțat pe ucraineni să iasă din Marinka, un localitate strategică din Donbas, și curăță satele din jurul Bahmut, Avdiivka, Zaporojie și în alte părți. Valeri Zalujnîi, comandantul armatei ucrainene, se așteaptă ca orașul Avdiivka să cadă în următoarele câteva luni.

De fapt, ucrainenii fie vor trebui să se retragă mai devreme, fie să ajungă într-o misiune sinucigașă, încercând să reziste atacurilor devastatoare.

Este puțin probabil ca Rusia să accepte un acord de încetare a focului fără un acord politic, deoarece Putin și-ar pierde poziția pe plan intern. Zelenski nu va încheia niciun acord politic cu Rusia.

Bryen precizează că singurele opțiuni pentru SUA sunt fie să intre în război (ceea ce înseamnă un război în Europa), fie să încheie un acord. Dacă Washingtonul dorește cu adevărat un acord politic, Zelenski nu îl poate negocia. Atunci va trebui să plece.

Administrația Biden ar putea decide că singura cale de ieșire este o lovitură de stat în Ucraina, înlocuindu-l pe Zelenski  cu un lider politic – sau cu unul militar  dispus să stea de vorbă cu rușii.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
745 afisari

3 COMENTARII

  1. Parca nu i lasa Putin sa exporte nimic si acum au umplut Europa cu cereale si altele. Dati le Fb16,17,18,si pe maverik ala din top gun

  2. ZDRELINSKY ,ai belit-o ,daca nu te extrag la timp !!,ajungi in PIATA ROSIE sa te linseze rusoaicele .

  3. Cata vreme prin Europa mai sunt 650 000 de „incorporabili” ucraineni, america si vestul nu se vor opri. Vor lupta pana la ultimul ucrainean.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger