AcasăPoliticaCel mai modern sistem de apărare aeriană din lume: răspunsul Germaniei la...

Cel mai modern sistem de apărare aeriană din lume: răspunsul Germaniei la rachetele Rusiei

Guvernul de la Berlin cumpără sistemul de rachete Arrow din Israel pentru aproape 4 miliarde de euro

Atacurile cu rachete rusești în Ucraina au speriat guvernul de la Berlin. Cumpără  sistemul de apărare antiaeriană  Arrow din Israel pentru 3,8 miliarde de euro.

La sfârșitul anului viitor, Arrow, cel mai avansat sistem de apărare antirachetă cu rază lungă de acțiune din lume, va fi amplasat într-o zonă împădurită de mărimea a aproximativ 1.200 de terenuri de fotbal.

În mijlocul pustietății

Punctul de cotitură al politicii de securitate a Germaniei are loc chiar aici, “în mijlocul pustietății”, într-o regiune aflată departe de marile orașe, la granița dintre Brandenburg și Saxonia-Anhalt, potrivit NZZ. Mass-media relatează în mod repetat că sistemul Arrow urmează să fie amplasat la „baza aeriană Holzdorf/Schönewalde”. Dar mai multe rampe de lansare, adică o parte a sistemului, vor fi amplasate la câțiva kilometri în pădurea Annaburger Heide și în împrejurimile acesteia.

Vladimir Putin îi amenință constant pe susținătorii Ucrainei cu arme nucleare: sunt în primul rând rachete balistice cu o rază de acțiune mai mare, adică mai mult de 1000 de kilometri. Și fac parte din arsenalul de primă lovitură al Moscovei.

Sistemul Arrow poate limita potențialul de descurajare al Rusiei împotriva Germaniei. Se spune că este capabil să distrugă rachete care zboară cu o viteză de câteva ori mai mare decât cea a sunetului la o distanță de peste 100 de kilometri. Dar experții avertizează că niciun sistem de apărare antiaeriană din lume nu poate să respingă salve întregi de rachete balistice.

Cu toate acestea, din punctul de vedere al Bundeswehr, Arrow reprezintă un progres tehnologic uriaș. Până în prezent, doar SUA și (evident) Israelul au ceva comparabil. Colonelul Dennis Krüger, reprezentantul șefului Statului Major al Forțelor Aeriene germane pentru proiectele de apărare aeriană terestră, a declarat că  nici Rusia și nici China nu dispun de  un sistem de această calitate.

Secret de stat

Arrow face parte din umbrela de apărare aeriană a Israelului. Statul ebraic păzește această tehnologie ca pe un secret de stat. Israel Aerospace Industries (IAI) a dezvoltat sistemul împreună cu companii americane.

În centrul sistemului se află un radar cu o lățime de 12 metri și o înălțime de 5 metri, a cărui producție va dura doi ani. Cântărește 70 de tone, adică la fel de mult ca un tanc de luptă principal.

Germania va achiziționa trei astfel de radare, distribuite între nord, centru și sud. Forțele aeriene nu vor să vorbească decât despre amplasamentul din Annaburger Heide. Sunt la fel de tăcute în privința celorlalte două, ca și în privința numărului de rachete pe care Germania le cumpără de la Israel. Informațiile sunt clasificate, spune Krüger.

Pe lângă Arrow,  Germania va achiziționa în următorii ani alte sisteme: Patriot, Iris-T și Skyranger. În afară de SUA, niciun alt stat NATO nu are în plan un sistem de apărare aeriană atât de cuprinzător.

author avatar
Radu Jacotă Redactor