AcasăPoliticaCel mai mare port al Europei se pregătește pentru un război cu...

Cel mai mare port al Europei se pregătește pentru un război cu Rusia

Cel mai mare port din Europa, Rotterdam, a început să se pregătească pentru un posibil conflict cu Rusia

Cel mai mare port din Europa, Rotterdam, a început să se pregătească pentru un posibil conflict cu Rusia.

”Rezervă spațiu pentru navele care transportă încărcături militare și elaborează planuri de redirecționare a traficului comercial în caz de război”, a declarat pentru Financial Times Boudewijn Siemons, directorul general al Autorității portuare din Rotterdam.

Olanda și aliații din NATO s-au angajat deja să crească cheltuielile de apărare la 5% din PIB. În mai, Ministerul olandez al Apărării a anunțat că Rotterdam, la cererea alianței, va oferi spațiu pentru mai multe nave cu provizii militare.

Astfel de nave ar rămâne în Rotterdam timp de mai multe săptămâni, de patru până la cinci ori pe an. Singura parte a portului în care munițiile pot fi transferate în siguranță de la o navă la alta este terminalul de containere.

În plus, portul va găzdui exerciții militare amfibii în fiecare an. Traficul de mărfuri militare a crescut dramatic în timpul Războiului din Golf din 2003, dar chiar și în perioada de vârf a Războiului Rece, aici nu exista un port militar separat. Pe de altă parte, Anvers – al doilea port ca mărime din Europa –  este un centrul logistic pentru trupele americane staționate pe continent.

Măsurile actuale fac parte din pregătirile mai ample ale Europei pentru un eventual atac rusesc. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, avertizase în iunie că Rusia ar putea ataca unul dintre membrii alianței până în 2030.

Uniunea Europeană promovează un program de reînarmare în valoare de până la 800 de miliarde de euro pentru a-și spori capacitățile de apărare și a-și reduce dependența de Statele Unite.

Siemons a cerut țărilor UE să păstreze rezerve strategice nu numai de petrol, ci și de materiale-cheie precum cupru, litiu și grafit. Proximitatea porturilor cu o logistică dezvoltată este ideală pentru o astfel de depozitare.

Blocul comunitar urmează să prezinte o nouă strategie privind rezervele. Va include provizii medicale, materii prime de bază, echipamente energetice, precum și posibila stocare de alimente și rezerve de apă.

Porturile din  Polonia, Letonia, Lituania, Bulgaria și România pot primi trupe și echipamente NATO. Comisia Europeană a identificat deja 500 de infrastructuri critice în UE care trebuie modernizate în fața unei posibile confruntări cu Rusia : drumuri, căi ferate, poduri, tuneluri și porturi – tot ceea ce asigură o mișcare militară rapidă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
179 afisari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger