AcasăPoliticaCei 3 care se bat pentru binecuvântarea Americii!

Cei 3 care se bat pentru binecuvântarea Americii!

Clasa politică din România fierbe înaintea celui mai aprig an electoral din ultimele decenii. Miza este uriașă și nimeni nu îndrăznește să anticipeze finalul, mai cu seamă că Statele Unite nu au dat, încă, niciun semn cu privire la candidatul pe care îl preferă. Ce știm este că americanilor nu le-a picat bine afrontul adus de Klaus Iohannis, care a anunțat că vrea la NATO, în condițiile în care cărțile erau făcute pentru olandezul Mark Rutte. Totuși, chiar și după această gafă, partenerul strategic rămâne interesat de ce se întâmplă la București, doar că Washingtonul încă nu a căzut de acord asupra personajului pe care îl va sprijini în campanie.

Eduard Hellvig CIA

„Național” este în măsură să vă dezvăluie că trei nume au binecuvântarea Unchiului Sam – Eduard Hellvig și Mircea Geoană sunt în cărți, dar, ținând cont de contextul actual, se pare că Nicolae Ciucă este marele favorit.

Și, acum, să vedem și de ce!

Agenția Centrală de Informații (CIA) merge pe mâna lui Eduard Hellvig. Apropierea de Langley s-a produs chiar înainte ca Hellvig să ajungă la conducea SRI, iar relația a fost cimentată în timpul mandatului său de ambasador în SUA. Însă, cu excepția ofițerilor din „Intelligence”, nimeni din America nu stă în spatele lui Eduard Hellvig, fie că vorbim de personaje importante din Congres, fie că ne referim la oameni de afaceri.

Doar sprijinul CIA nu va fi suficient pentru a-l propulsa la Cotroceni, iar asta o știe și el, tocmai de aceea nici nu s-a grăbit să facă vreun anunț legat de posibila candidatură.

Geoană și petrecerile din pandemie

Mircea Geoană a furat startul și s-a grăbit să dea sfoară-n țară că el este alesul. Are sprijinul Americii, e binevăzut la Casa Albă, nimic nu se poate schimba.

Totuși, lucrurile stau puțin diferit.

Mircea Geoană Departamentul de Stat

Într-adevăr, se pare că Departamentul de Stat l-ar prefera pe el președinte, însă problema e alta și nu prea are rezolvare: la Washington se schimbă liniile în toamnă (alegeri prezidențiale, Donald Trump este mare favorit să se întoarcă la Casa Albă), iar Departamentul de Stat al SUA nu mai controlează situația, fiind fără putere în clipa de față. Toți știu că vin alții la „butoane”, așa că presiunea politică nu este o armă pe care America să o poată utiliza, în momentul de față.

În plus, candidatul Mircea Geoană vine și cu balastul unor obiceiuri nu tocmai apreciate în Occident, ca să fim diplomați. Cum despre Klaus Iohannis se spune că a fost președinte-turist, la fel zice-se și că Geoană e orice numai un bun profesionist nu.

Secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice ar fi șocat întreg cartierul general al NATO când, în plină pandemie, s-a arătat mai preocupat de organizarea unor petreceri de pomină decât de bunul mers al lucrurilor și îndeplinirea sarcinilor de serviciu. Faptul că până acum nu s-a scris despre petrecerile date în vila de protocol pe care Geoană a primit-o la preluarea mandatului ține mai degrabă de respectarea unor standarde de protocol și nimic mai mult, însă asta nu înseamnă că, la nivel decizional, nu s-a aflat.

Când o întreagă planetă era în „lockdown”, Mircea Geoană și-ar fi permis luxul să organizeze cine festive, cu invitați politicieni și oameni de afaceri de la București. Totul, pentru imagine, iar sarcina de a face lobby i-a revenit soției, Mihaela, care are experiență în a-i ridica statui încă de pe vremea când Geoană era ambasadorul României la Washington.

Să nu uităm nici de desele deplasări în interes de serviciu decontate de Mircea Geoană, chiar dacă cele mai multe vizite întreprinse de el în 2023 au fost în România și Republica Moldova. Nici acestea nu au dat bine. Ba, se audă că Jens Stoltenberg l-ar fi întrebat direct despre natura drumurilor întreprinse în țara natală, având bănuiala că Geoană folosește acest pretext pentru a-și pava drumul candidaturii la „prezidențiale”.

Mingea e în terenul lui Ciolacu

Înșirate pe un incredibil lanț al erorilor, toate aceste gafe i-au stricat imaginea, iar Mircea Geoană știe acum că sprijinul singular al Departamentului de Stat nu îl poate propulsa în funcția de președinte.

Nicolae Ciucă Pentagon

Din surse sigure, Național a aflat ce joc face Mircea Geoană în prezent. Se pare că fostul șef al PSD își dorește un post călduț de europarlamentar, iar pentru asta poartă negocieri direct cu Marcel Ciolacu. Deși a anunțat lista pentru „europarlamentare”, liderul social-democraților îi poate face loc lui Geoană în orice moment, legislația oferindu-i această oportunitate, ca fost șef al Senatului României.

În cazul în care Ciolacu nu marșează și refuză să-l ia în considerare pe Geoană pentru un loc de europarlamentar din partea PSD, acesta din urmă a transmis că va candida la alegerile prezidențiale, ca independent, fiind decis să strice orice joc/calcul politic. Actualul secretar general al NATO mizează pe un scor electoral de 10-13%, suficient, însă, încât să reprezinte o bătaie de cap pentru alianța PSD-PNL. Cartoful fierbinte „Geoană” e în mâinile lui Ciolacu și mai devreme sau mai târziu va trebui să ia o decizie în privința sa.

De ce este Ciucă favorit

CIA îl vrea pe Hellvig, Departamentul de Stat, pe Geoană, iar Pentagonul, pe Ciucă.

Ținând cont de contextul actual, Nicolae Ciucă este marele favorit. În primul rând, strategii de la Washington țin seama de realitatea din teren, care arată că, spre deosebire de ceilalți doi, Ciucă are sprijinul unui partid și nu oricare, ci PNL, aflat la guvernare în momentul de față. Apoi, să nu uităm și ce rol important joacă Pentagonul, care dictează direcția de urmat în politica externă americană atunci când în lume flutură steagul război. Cu un conflict puternic la granițele NATO și o amenințare de extindere a luptelor, este nevoie ca România să fie condusă cu mână forte de un om care știe ce înseamnă colaborarea armată în fața unui pericol extrem.

Atât timp cât a fost premier, dar chiar și înainte, ca ministru al Apărării, se pare că Nicolae Ciucă a știut să le câștige încrederea generalilor care conduc Pentagonul.

Nu întâmplător, în această perioadă, Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, insistă cu fiecare ocazie că actualul șef al Senatului va intra în cursa pentru „Cotroceni” – „PNL va da președintele României. Deocamdată, nu am vorbit de negocieri, e o funcție care nu poate fi negociată la o masă și trebuie discutată o opțiune și o strategie după alegerile europarlamentare. Ciucă va fi 100% președintele României! E un om foarte echilibrat, rațional, cu mult bun simț. Eu spun că e cel mai potrivit, datorită raționalității și a modului în care ține în echilibru o coaliție cu tensiuni uriașe. Faptul că a reușit să ne convingă că este important să ne gândim la stabilitatea României într-un context mai intempestiv, cred că e cel mai potrivit pentru a asigura echilibrul României, care are în primul rând nevoie de stabilitate”.

Privit prin ochii americanilor, Ciucă este diferit, într-adevăr, de politicianul român clasic, cel ajuns la putere și degrabă răzbunător. Liderul PNL, fiind un om provenit din lumea militară, va invoca mereu cuvântul dat și nevoia de stabilitate politică în aceste vremuri grele pentru a nu declanșa o „baie de sânge”.

Pe lista americană nu apare și numele lui Marcel Ciolacu, dar tot e bine, că putea fi mai rău, pe „Lista neagră”. Se aud, însă, lucruri interesante despre actualul premier, iar dezvăluirile pe care le vom face au darul să dinamiteze toate sondajele și așteptările de până acum.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor