AcasăPoliticaCea mai puternică armată din Europa rezistă O SĂPTĂMÂNĂ în fața unui...

Cea mai puternică armată din Europa rezistă O SĂPTĂMÂNĂ în fața unui asediu

Va fi 2024 anul declanșării celui de-Al Treilea Război Mondial? Pe măsură ce conflictul din Ucraina continuă și nu dă semne că s-ar încheia prea curând, iar în Orientul Mijlociu se extind luptele, un conflict global pare aproape inevitabil. NATO vs. Rusia nu e despre cine ar câștiga (nu există decât pierzători dacă se folosesc arme nucleare!), mai degrabă trebuie să ne intereseze cât rezistăm noi, europenii și pe cine ne putem baza. Fără SUA, apărarea „Bătrânului continent” va cădea pe umerii Marii Britanii, care are cea mai puternică armată. Dar, oare, o mai are?!

Rapoarte recente „scăpate” în presă pun la îndoială pregătirea trupelor britanice și trag un semnal de alarmă – supraviețuirea ar fi posibilă doar printr-o mobilizare generală a populației civile! Și chiar și așa ar putea fi prea târziu pentru a garanta supraviețuirea Regatului Unit. Decenii de indiferență politică și strategii de achiziții greșite au lăsat forțele armate depășite și învechite.

Dacă lucrurile chiar stau așa, o întrebare bântuie gândurile tuturo – războiul care bate la ușă este deja pierdut?!

Marea Britanie, împinsă de politicieni să intre în război

Ar fi reconfortant să presupunem că toate avertismentele recente din partea oficialilor Ministerului Apărării sunt simple hiperbole, însă pare-se că opusul este adevărat. La cum se prezintă tabloul, există un risc foarte real ca politicul să împingă armata într-un război terestru împotriva Rusiei în Europa de Est în următorii cinci ani.

În timp ce serviciile de informații ale Armatei aruncă pe piață tot felul de „fumigene” despre pierderile suferite de ruși în Ucraina, doar analiștii privesc în ograda proprie, nu în cea a lui Putin. Iar ce văd acolo, scrie The Post, e un dezastru militar.

În 2022, generalul Patrick Sanders a avertizat că, „istoric, Rusia a început mereu prost un război, dar datorită profunzimii și rezistenței sale întotdeauna l-a câștigat”. Nimeni nu știe cum se va încheia conflictul din Ucraina, dar în majoritatea scenariilor Rusia apare ca o amenințare și mai mare la adresa securității europene decât era înainte. A învinge Rusia în războiul din Ucraina înseamnă nu recucerirea teritoriului pierdut de Kiev, ci tocirea avansului miliar luat de Moscova cu un cost atât de mare pentru Putin încât negocierile pentru înghețarea conflictului să devină o perspectivă mai atractivă decât victoria totală.

Alt scenariu. La Londra, de data asta

În cercurile militare din Anglia se vorbește despre un scenariu în care Ucraina pierde, poate nu în 2024, dar în 2025 va cere negocieri.

Când se va întâmpla asta, spun englezii, Vladimir Putin își va îndrepta privirea spre eliminarea NATO ca o amenințare pentru Rusia. Și cum va face asta? Prin lansarea unui atac la frontiera estică a Alianței Nord-Atlantice.

Prea preocupate de pericolul unei confruntări cu China, SUA nu vor interveni, astfel că tot greul apărării Europei va cădea pe umerii Marii Britanii (Franța și Germania, laolată, nu contează în eventualitatea unui război total). „Suntem prea slab echipați pentru a câștiga. Având în vedere angajamentele SUA în Asia în următorii ani, povara descurajării convenționale în Europa ne va reveni nouă”, a avertizat generalul Sanders.

Până în 2026, puterea navală din Pacific a Chinei va depăși forțele americane, prezic britanicii.

Și chiar la Washington se vorbește că, în cazul unei astfel de confruntări militare sino-americane în următorii doi, trei ani, Rusia va avea un stimulent puternic pentru a profita de această oportunitate ca să distrugă NATO, căci SUA nu vor avea nici timp, nici forța să întărească/apere Europa în mod eficient.

În 2026, industria Rusiei va fi pe producție militară la scară largă și asta de câțiva ani, deci cu un avans considerabil față de Occident, permițându-i să-și reconstruiască forțele care și-așa acum sunt întărite în luptă.

Elbridge Colby, fost secretar-adjunct american al Apărării pentru Strategie și dezvoltare, a declarat că „SUA trebuie în primul rând să se asigure că poate învinge China într-un conflict, căci Washingtonul nu mai are o armată capabilă să lupte în două războaie concomitente”.

UK, fără muniție după 8 zile

Potrivit unui studiu publicat la Londra și care are la bază informații din interiorul armatei, Marea Britanie ar rămâne fără muniție după opt zile de la primul atac lansat de Rusia.

În Anglia, sunt conștienți că armata britanică este prea mică pentru a asigura apărarea insulei, darmite a întregii Europe!

De la 109.600 de soldați în 2000, Armata britanică s-a redus la doar 80.500 în 2022. Acum, în 2024, mai numără doar 76.950 și este pe cale să se micșoreze la 73.000. Generalul Patrick Sanders, care a condus Statul Major, a demisionat în semn de protest. Nu înainte de a avertiza: „Dacă va veni războiul cu Rusia, probabil că vom fi depășiți numeric și vom lupta ca naiba”.

Pe hârtie, situația arată dezastruos pentru cea mai puternică armată din Europa occidentală: britanicii au jumătate din capacitatea anti-blindată a Rusiei, doar 30% din tancurile unei divizii de tancuri rusești, două treimi din vehiculele blindate de luptă ale infanteriei rusești, 20% din armele ghidate antitanc și 15% din artileria autopropulsată a Rusiei.

Este un șoc de proporții apocaliptice. Și, din păcate, America va fi „blocată” în Pacific de pericolul numit China, ceea ce înseamnă că Europa ar trebui să se descurge singură.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
2.479 afisari

5 COMENTARII

  1. si daca rezista 1 săptămâna, atunci de ce nu stau pe cu rul lor, inglejii?
    de ce nu duc tratative de pace?
    nu i-am vazut pe unguri tare preocupati de cum se vor misca rusii.
    dar inglejii, nu mai pot de figuri. sunt totusi optimiști, inglejii. pentru ca se gândesc doar la lupte cu armament conventional.
    in cazul unui atac nuclear, inglejii inchina steagul de pe o zi pe alta.
    rusii ii vor pfute nonconventional, inclusiv atomic pe aia care i-au pfutu pe ei si s-au bagat ca satanele in ucraina.
    adică si pe ingleji.
    nu ne intereseaza planul nebunilor.
    intelegeti ce inseamna 30 de divizii pe care le tin rusii in stand by in nordul indepartat?
    românii nu doresc sa participe sub nici o formă la acest măcel!
    du-ca-se in razboiul ma-mii lor toti tâmpiții si derbedeii care vor razboi!
    ROMÂNIA VREA PACE!

  2. A zburat puiul cu ața!…in trei zile ați pus-o de mămăligă…credeti că indienii și negrii vor lupta alături se voi?…kaput!…

  3. BUTAFORIE, BUTAFORIE , sa fim seriosi ,nu mai impresioneaza pe nimeni !.
    CE-I MANA LA MOARTE PE ACEI MILITARI ?,PENTRU CINE SA MOARA ??.
    AZI NU MERITA SA MORI PENTRU LEPRELE POLITICE CARE STARNESC RAZBOAIE CA EI SA SE IMBOGATEASCA.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger