AcasăPolitica„Cea mai mare provocare” pentru economia globală

„Cea mai mare provocare” pentru economia globală

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat joi că „cea mai mare provocare” pentru economia mondială a venit din războiul din Ucraina, înaintea reuniunii ministeriale G20 din Indonezia.

„Asistăm la consecințe acestui război în toate colțurile lumii, în special în ceea ce privește prețurile la energie și creșterea insecurității alimentare. Comunitatea internațională trebuie să aibă o viziune clară despre cum să-l tragă pe Putin la răspundere pentru consecințele economice și umanitare globale ale acestui război”, a spus Yellen în cadrul unei conferințe desfășurate în Bali.

Conflictul început la 24 februarie în Ucraina a zdruncinat piețele mondiale, a accentuat inflația și a agravat o criză alimentară și energetică care amenință să destabilizaze cele mai vulnerabile țări.

Janet Yellen a subliniat că dorește să continue să facă presiuni pe omologii săi din G20 pentru un plafon la prețul petrolului rusesc, o decizie care l-ar „priva pe Putin de veniturile  necesare pentru mașina lui de război”.

Oficialul speră ca India și China să se alăture inițiativei, deoarece „își vor servi propriile interese”, reducând la minimum prețurile hidrocarburilor pentru consumatorii din întreaga lume.

Săptămâna trecută, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a venit în persoană la o întâlnire a omologilor săi din G20, dar a trebuit să facă față unei serii de acuzații cu privire la război și a părăsit reuniunea.

Declarațiile lui Janet Yellen au venit a doua zi după un avertisment din partea directorului general al Fondului Monetar Internațional cu privire la „întunecarea” perspectivelor economice globale.

Instituția financiară ar trebui să-și coboare din nou în această lună previziunile de creștere atât pentru 2022, cât și pentru 2023.

author avatar
Radu Jacotă Redactor