AcasăPoliticaCea mai mare insulă din lume ar putea declanșa o luptă geopolitică

Cea mai mare insulă din lume ar putea declanșa o luptă geopolitică

Groenlanda independentă de Danemarca ar deveni o miză geopolitică pentru marile puteri

Recenta inițiativă a Uniunii Europene de a convinge Groenlanda să intensifice cooperarea economică, în special în ceea ce privește extracția resurselor, este o încercare subtil voalată de a pătrunde în ceea ce se anunță a fi scena unei lupte geopolitice convingătoare.

 Există un element ascuns în spatele acestei mișcări economice aparent simple: autonomia potențială a Groenlandei în viitor are, de asemenea, implicații masive în materie de securitate. Populația mică de 65.000 de locuitori de pe cea mai mare insulă din lume a pledat în ultimii ani pentru independența față de Danemarca.

Cu toate acestea, notează Modern Diplomacy, ceea ce pare a fi o problemă relativ localizată ascunde, de fapt, tensiuni internaționale fierbinți, care ar putea provoca o cursă a puterilor globale pentru o influență sporită asupra Groenlandei. La urma urmei, conține atracția strălucitoare a unor vaste resurse neexploatate, servind în același timp ca o potențială poartă de acces către Arctica.

Creștinism și comerț

Miezul problemei a început în urmă cu aproximativ un mileniu. Istoria  spune că exploratorul norvegian-islandez Erik cel Roșu a fost trimis pe insulă în exil. Dându-și seama că întinderile vaste de spațiu gol aveau potențial, el a făcut să circule această informație acasă. Nordicii au început să trimită expediții. Au apărut o mulțime de așezări, multe dintre ele influențate din punct de vedere religios de aderarea Norvegiei la biserică, ceea ce a dus în cele din urmă la o coliziune între creștinism și populația care se extinsese spre nordul Groenlandei – inuiții.

Pastorul Hans Egede și-a asumat misiunea de a răspândi credința luterană în Groenlanda. În realitate, aceasta a servit drept paravan pentru ca negustorii danezi să își umple buzunarele cu resursele naturale imense care se aflau pe insulă și care erau gata să fie exploatate.

Cu timpul, această dublă abordare a devenit tot mai evidentă, deoarece monopolizarea comerțului pe insulă de către Departamentul Regal de Comerț al Groenlandei în 1776 a fost sincronizată cu un impuls tot mai mare pentru creștinarea inuiților.

Strategia colonială și statutul Home rule

Într-adevăr, așa se întâmplă cu vechea strategie colonială de a combina exploatarea economică cu pretențiile de „civilizare” a populațiilor indigene. Chiar și după cel de-al Doilea Război Mondial, au persistat forme subtile de dominație colonială în rândul elitelor daneze.

Discursul privind autonomia Groenlandei a prins contur spre sfârșitul secolului XX, culminând cu transferarea anumitor funcții de la guvernul danez, ceea ce a dus la acordarea statutului de „Home rule” în 1979.

În deceniile următoare, s-a intensificat procesul de consolidare a acestui statut, iar „Actul privind autonomia Groenlandei” din 2009 a plasat în esență majoritatea principiilor economice și de bunăstare în mâinile guvernului regional, în timp ce Copenhaga se agață cu disperare de deciziile legate de securitate și de politica externă.

Problema complicată a independenței

Dacă Groenlanda ar merge mai departe și ar face presiuni pentru o secesiune completă, acest proces nu ar fi deloc ușor de parcurs. Pentru început, elefantul din cameră este faptul că guvernul danez oferă anual Groenlandei o subvenție care acoperă peste jumătate din bugetul public al Groenlandei. Întreruperea peste noapte ar fi catastrofală, la fel ca în cazul terapiei de șoc post-sovietice. Tranziția trebuie să se facă pe etape și, chiar și atunci, punerea la punct a detaliilor va fi dificilă din punct de vedere logistic.

Competiția de militarizare a Arcticii

În 2019, Donald Trump a recunoscut că SUA se gândește să cumpere Groenlanda, comparând acest lucru cu o vânzare imobiliară. Deși nu este tocmai o aventură fezabilă, având în vedere importanța suveranității în dreptul internațional contemporan, există totuși câteva informații interesante care pot fi extrase din ea. Dacă Groenlanda ar deveni independentă, este mai mult ca sigur că SUA ar veni să bată la ușa ei pentru o cooperare strategică sporită.

Nici măcar nu ar porni de la zero, având în vedere că există instalații militare americane existente, inclusiv marea bază aeriană Thule, prezentă la marginea de nord-vest a insulei.

Motivul din spatele importanței Groenlandei este simplu. Arctica poate fi ușor militarizată prin accesul dinspre Groenlanda.  Pe lângă interesele Chinei, noile rute polare ar plasa Rusia și SUA într-o proximitate incomodă, ceea ce ar face esențial pentru ambele părți să recupereze rapid teren.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
561 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger