AcasăPoliticaCea mai importantă decizie din CSAT: România va cumpăra avioane F35. Cât...

Cea mai importantă decizie din CSAT: România va cumpăra avioane F35. Cât ar costa achiziţia şi când vor ajunge în ţară

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) s-a reunit, marţi, la Palatul Cotroceni, sub conducerea preşedintelui Klaus Iohannis. Cea mai importantă decizie luată aici este legată de achiziţionarea avioanelor de ultimă generație F-35.

La discuții au participat și premierul Nicolae Ciucă, șefii celor două servicii de informații din România, șeful Statului Major General și o parte din miniștrii din Cabinetul Ciucă.

Polonia – 4,6 miliarde de dolari pentru 32 de avioane F-35

Chiar dacă este foarte devreme pentru a specula pe marginea unui contract sau a unei sume, ne putem face o idee asupra preţului acestor avioane F-35 dacă ne gândim că Polonia va plăti circa 4,6 miliarde de dolari pentru 32 de avioane de vânătoare noi de generația a cincea.

România operează practic F-16 din anul 2016, iar acum se uită la o achiziție de F-35 undeva după orizontul anilor 2030. F-35 este un avion de ultimă generație, considerat „invizibil” pentru radar.

Ce s-a decis în CSAT-ul de marţi

Iată comunicatul:

„Marți, 11 aprilie 2023, a avut loc, la Palatul Cotroceni, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, condusă de către Preşedintele României, Klaus Iohannis.

Agenda reuniunii s-a axat, în principal, pe situația de securitate din regiunea Mării Negre și pe implicațiile pentru România, pe fondul celor mai recente evoluții, în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, al intervențiilor externe asupra procesului democratic din Republica Moldova, precum și în contextul perspectivelor de continuare a sprijinului NATO, al Uniunii Europene și al comunității internaționale pentru Ucraina.

România continuă să acționeze ferm, unitar și eficient, alături de aliații și partenerii săi, în promovarea securității și a stabilității în regiunea Mării Negre – o zonă de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică. Reperul fundamental de acțiune rămâne cel al asigurării securității naționale, iar sprijinirea Ucrainei și a Republicii Moldova contribuie direct la consolidarea securității României.

În perspectiva Summitului NATO de la Vilnius, membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării s-au asigurat că procesele de implementare a măsurilor cu caracter istoric, adoptate anul trecut la Madrid, privind consolidarea pe termen lung a posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic și la Marea Neagră, aflate în derulare, vor fi pe deplin definitivate.

În același timp, menținerea unui sprijin consistent și multidimensional pentru Ucraina, în cadrul NATO și al Uniunii Europene, este de importanță critică pentru asigurarea succesului eforturilor de apărare ale acestui stat, atât în prezent, cât și pe termen lung.

Membrii Consiliului au stabilit, totodată, că efortul țării noastre trebuie să continue să fie unul cuprinzător, care să asigure sprijinul necesar și pentru ceilalți parteneri vulnerabili din regiune. Este vorba, în primul rând, despre Republica Moldova, care, după Ucraina, este cea mai expusă agresiunilor și presiunilor ruse.

De la declanșarea războiului de la granițele noastre, Republica Moldova este supusă unor presiuni pe multiple planuri, cu scopul de a diminua susținerea exprimată de cetățenii săi pentru un curs pro-european ferm, pentru reforme, pentru democrație și prosperitate.

În plus, Republica Moldova este ținta unor acțiuni hibride de destabilizare, de o intensitate și o complexitate fără precedent. Membrii Consiliului au accentuat, în reuniunea de astăzi, modul profesionist, democratic și responsabil în care aceste acțiuni au fost gestionate de autoritățile de la Chișinău.

În acest context, au fost analizate modalitățile optime de continuare a unei susțineri hotărâte de către România a eforturilor Republicii Moldova de consolidare a rezilienței sale. Membrii Consiliului au pus accent pe nevoia de adaptare la evoluțiile regionale și de întărire pe mai departe a demersurilor de sprijin în plan european și internațional, în beneficiul Republicii Moldova.

Totodată, în cadrul ședinței CSAT, a fost analizată şi dezvoltarea aviației militare a României. Realizarea unor capabilităţi operaționale de apărare aeriană robuste, credibile, interoperabile, flexibile şi eficiente, destinate atât îndeplinirii angajamentelor asumate ca urmare a calității de stat membru NATO şi UE, cât și descurajării unei posibile agresiuni, reprezintă condiţia esenţială pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României.

Spectrul capabilităților de apărare menționate va include, printre altele, capabilități sporite de apărare aeriană și anti-rachetă pentru protecția forțelor proprii și capabilități avansate și diversificate de foc și de lovire cu precizie la mare distanță.

Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene Militare va continua prin achiziționarea de avioane de ultimă generație F-35.

Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia.

În acest sens, membrii Consiliului au aprobat Concepția de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a.

În cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării au fost analizate şi alte teme din domeniul securităţii naţionale„.

author avatar
Andrei Ștefan
942 afisari

63 COMENTARII

  1. SI DACA SE DEFECTEAZA CEVA…LE TRIMITI CU TRENUL IN USA LA REPARAT???? NU EXISTA SERVICE…COMPONENTE…NIMIC

    • @KUROI YUKIHYO 2023-04-11 14:32 14:32:15
      Kuroi…aici e o discutie complicata…la ce electronica are pe el….americanii il pot pilota cu pilotul in carlinga din licuricia…via sateliti…si mai e ceva…pot activa sau dezactiva tot ce inseamna avionica/sisteme de armamente dupa avionashul ala…
      Defecte….
      1.Motorul e praf…are niste aliaje din metale rare care se incalzesc la temperaturi foarte inalte si cedeaza….tii minte povestea mig29/rd33 tumanski…
      2.Zboara supersonic maxim 30 secunde,nu e capabil de „supercruise” adica supersonic cruise si daca zboara supersonic se curata „pielea-vopseaua de plasma” care-l face „invizibil”…
      3.Mai nou rugineste…rusted…cautati clipuri cu f35c ruginit pe portavion….
      4.Nu e capabil sa zboare in orice conditii meteo….cautati un clip cu mai multe f35 care stau cuminti pe pista fiecare cu paratraznetul langa ele…daca sunt traznite…toata avionica/electronica….pa pa pa…
      5.Nu are capabilitati de dog fight adica nu e manevrabil si nici de atac la sol…e o prostie sa folosesti un asemenea avion ca sa faca ce face un a10 de exemplu…
      In principiu este un interceptor…o platforma care poate angaja tinte aeriene de la mare distanta,,,200-400 km…si care e facut sa lucreze in „retea”…sateliti…radare de sol…centre de calcul probabil…ceea ce pentru romulania…inseamna limbi straine din sf-uri…

  2. ahaaa, deci asta era motivul pentru care nu mai sunt bani si se prefigureaza o gaura de 20 de miliarde de euro.
    de asta vreti voi sa taiati salariile? porci cu soricu gros.
    bani de salarii pentru romani nu sunt. dar bani pentru vaccinuri la pfizer si armament pentru americani sunt?
    ticalosi ordinari si slugi tradatoare!

  3. Tocmai Acum în Săptămâna Mare ți-ai găsit să cumperi moarte nenorocitule?…te va bate Dumnezeu…
    Și mă rog cine ne atacă boule?…Rusia sau Ukraina?…

  4. Dar neștiutorii ăștia din CSAT când au de gând să depună în funcțiune capacitățile de la FAGARAS și de la VICTORIA pentru pulberi (simpla baza, tripla baza, dubla baza), TNT, pentrita, hexogen, compozite, combustibil lichid și celelalte substanță energetice și explozive necesare să facă „foc și pară”, că așa e la război. In tara nu exista nici o capacitate pt niciun fel de asemenea substanțe. Niște idioți înstelați au făcut totul praf și s-au pensionat sau s-au vândut că slugi străinilor.

    • pace, pace intre dobitoace.
      nici o capacitate. cartiere rezidentiale, constructii si bani de bani.
      si vila cu piscina si relaxare.
      2000 de coco metrul patrat construit, nu 2 euro metrul patrat de moloz.
      pe timp de pace, acelasi metru pătrat valoreaza de 1000 de ori mai mult decat pe timp de război.

  5. Mai Stefane calci iar in gropi !,aceeasi imagine ,acelas avion cu steag turcesc pe aripa !.
    Cat priveste CSAT-ul doar nu da banii de la el !!!,sunt banii nostri aruncati pe alte avioane refuzate de altii !.
    VREAU SA VAD UN PROCES PENAL LA CURTEA MARTIALA PENTRU TAMPITII CARE AU LUAT F 16 LA A 4 A MANA !,FIARE VECHI !,HARBURILE PIRANIA ! CU TURELE DE TOT RAHATUL !,FRECATELE DE RIGINA !.CAND VOR PLATI CU ZECILE DE ANI TRADAREA ?

  6. Nu este nimic nou.Se știa de macar 5 ani că vor lua peste 20 de ani f 35 .Adică exact când vor fi scoase din uz de străini și vor apărea cele de generație a 6 sea. Atunci f 35 vor fi doar niste vechituri așa cum acum sunt f16 cumpărate de curând. Deci totul este doar o știre aberantă

  7. Mă simt voie sa repet pentru cei ce pun botul din prima .Aceasta știre a fost dată și acum 5 ani.Se știa de mult că vor lua f 35 tocmai peste două decenii .Ei o vând că știre noua

  8. 1. Daca rusii atacau alta tara care nu se invecina cu Romania, avioanele f35 mai asteptau.
    2. Reparatiile se fac in tata exact cum s-a facut cu Mig-ul rusesc, nu trebuie sa trimiti avionul in Sua sau televizorul in Coreea pt. reparatii.
    3. Cad podurile pe noi si se surpa soselele proaspat inaugurate si unii pe aici cer aviane F35 de ultima generatie.
    4. Cei care injurau F16-ele vechi acum injura F35-ul nou. Mig-ul 21 din anii 60 e bun.
    5. Sa va trag la muuie de prorusi batuti de soarta, mai bine va bateti cuie in cap!

    • Bolovaneeee….F35 nu e nasina de spalat…e aparat super-strategic.1-Nu o sa fie depasit foarte curand 2-Nu ai componente si infrastructura ptr ca sunt SECRETE 3-Vezi ca te-a muscat Cotoroantza Udrea de p u t z a ca ai luat de la ea ruso-fobie de doi bani.4-Eficienta strategica a lui F35 este in principal pe portavioane…nu ai ce face cu el inRomania

      • Cel mai bun aparat la noi ar fi ceva extrem de manevrabil…gen Grippen-ul suedezilor la care ai de toate la dispozitie si piese si service

        • la prima adiere de vant fug toti astia si ramai singur ca inAfghanistan…cand se agatau de avioanele cargo sa fuga disperati

        • Eu cred ca de fapt e o alta SPALARE DE BANI MULTI….MARCA MANOLE…scrii facturi dai banii si iei M U E…ca avioanele NU SUNT PE STOC…SI DACA LE PRIMESTI LE PIERZI IMEDIAT IN LUPTA CA ESTI PE CONTINENT NU IN OCEAN PE PORTAVION

  9. Andrei spune:
    11 APRILIE 2023 LA 13:14
    Eu știu că poți cumpăra ceva când au bani, nu când ai zeci de miliarde datorie. Auzi administrația prezidențială a informat. A întrebat vreun român? Că pe ei trebuie să îi întrebi mai întâi că ei te-au pus acolo. Că tot vorbeam de unde să scoți diferența de 20 de miliarde. Nu avioane, tancuri, drone și alte tâmpenii. Au făcut istorie degeaba prostii ăștia. Nu știu că din război nu câștigă părțile, ci terții care vând arme și băncile care alimentează sistemul

    • Din imprumuturi. Iar noi o sa platim si dobanzi pentru ceva de care nu avem nevoie, insa de ce sa nu se daca afacerea daca amerucanii vor sa vanda? Am auzit ca si izraielienii au declarat ca ne-ar interesa Iron Dome, deci se pregatesc si alte datorii de facut? Ca banii pe patrioate i-am dat, dar ele inca nu au venit. Asa va fi probabil si in cazul F35, un avion atat de controlat de vanzatori incat daca cracnim ceva ni le prabusesc din zbor. Dependenta totala ☹️🤮

  10. Nu va mai certati ,coborati la realitate.Avioanele astea vor costa fara numar si vor zbura la puli-vara .Istoria nu cunoaste nici o tara cumparatoare de armament strain ajunsa putere militara. Paste-ti fericiti.

  11. noi dacă am fi luat avioane rafale de la Franța, am fi fost cei mai câștigați.
    avioane super manevrabile, excepționale pt. nevoile României.
    dacă am fi luat fregate și sisteme de apărare aeriana din Franța, de asemenea am fi fost o forță militara reala.
    asa, suntem vai de armata noastră, dar cu coada pe sus ca ne spun americanii partener strategic.
    știți că-ți parteneri strategici adevărați au americanii? destul de mulți, noi fiind buni doar pt. ca suntem conduși de niște slugi gata oricând sa facă praf bugetul de stat doar pt. achiziții de vechituri sau pt. achiziții virtuale, dar cu bani reali.
    iar pe boul de Alex, duceti-l la iesle ca a scăpat din grajd și rage necontrolat, infestand spațiul virtual cu păreri din ferma necuvântătoarelor.

    • Suntem gata sa facem praf nu numai bugetul, dar si intreaga tara de dragul amerucanilor.

    • Si dupa ce-l instruiesti pierzi avion ul in 24de ore ca berbecul….ptr ca F35NU E BUN IN ROMANIA

  12. ,,O mină a fost găsită în Marea Neagră de o navă de pescuit, fiind detonată joi de specialiştii din cadrul Forţelor Navale, iar la intervenție „a luat parte” și senatoarea Diana Șoșoacă. Nu, nu pentru detonare, ci pentru a acuza că malul românesc al Mării Negre a fost atacat de o mină ucraineană și a cere intervenția NATO pentru apărarea României.
    Șoșoacă a transmis în acest sens un comunicat de presă cu următorul conținut:
    Senatorul Diana Iovanovici-Şoşoacă, preşedintele partidului S.O.S. România, solicită NATO să intervină pentru apărarea României după ce malul românesc al Mării Negre a fost atacat de o mină ucraineană în dreptul oraşului Constanţa.
    ”Anunţul oficial al Forţelor Navale Române că ar fi o mină din al doilea război mondial este o minciună: este, de fapt, a şasea mină ucraineană care ajunge în apele teritoriale ale României! Detonarea acestei mine care a avut loc joi, 13 aprilie, în jurul orelor 18.00, a fost resimţită de locatarii din Constanţa, ceea ce dovedeşte că mina a pus în real pericol vieţile şi bunurile cetăţenilor români”, a declarat senatorul S.O.S. România Diana Iovanovici-Șoșoacă.
    Conform art. 5 din Tratatul NATO, ”Părţile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor părţilor şi, în consecinţă, sunt de acord că, dacă are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la autoapărare individuală sau colectivă, recunoscut prin art. 51 din Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite, va sprijini partea sau părţile atacate, prin realizarea imediată, individual şi împreună cu celelalte părţi, a oricărei acţiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forţei armate, în vederea restabilirii şi menţinerii securităţii în spaţiul Atlanticului de Nord”.
    ”Prin minele ucrainene care pun în pericol viețile românilor, Ucraina se dovedește a fi un stat agresor la adresa României, iar NATO trebuie să intervină. După toate cheltuielile pe care le-a făcut pentru Ucraina, plătind din greu pentru refugiați și falimentându-și propria agricultură, România este acum pusă în pericol de acțiunile militare ale Ucrainei”, a mai declarat președintele partidului S.O.S. România.
    ”Nu e prima oară când Ucraina aduce atingere siguranţei cetățenilor români şi pune în pericol integritate statală a României. Vă reamintesc că un avion românesc de tip MiG-21 LanceR a fost doborât de ucraineni pe 2 martie 2022 în apropierea localității Cogealac, la aproximativ 95 de kilometri de granița cu Ucraina, iar elicopterul de salvare IAR-330 plecat în misiune de salvare a avut aceeași soartă tragică. Ca urmare a acestei agresiuni a Ucrainei, 8 militari români au plătit cu viața. De asemenea, Ucraina pune în pericol România prin lucrările ilegale și interzise pe care le face în Canalul Bâstroe, aceasta fiind o agresiune indirectă la adresa teritoriului şi biodiversităţii României, una care produce prejudicii iremediabile”, a mai declarat senatorul Diana Iovanovici-Șoșoacă.’’
    https://www.cotidianul.ro/dianei-sosoaca-i-a-sarit-inima-solicit-nato-sa-intervina/?unapproved=1029424&moderation-hash=37a8fa779348581b6f501541b03a5790#comment-1029424
    Are perfecta dreptate, dar organizatia satanista NATO este doar o adunatura de CRIMINALI, si de slugi ale criminalilor.
    Cand avionul Mig a fost doborat cu o racheta S300, scutul de carton presat de la Deveselu ar fi trebuit sa o intercepteze si sa o loveasca inainte de a trece granita in Romania, insa nu a facut-o pentru ca NATO a vrut si vrea ca Romania sa intre efectiv in razboi cu Rusia pentru a apara Ucraina Nazista si Satanista.
    Romania are scut antiracheta de pe timpul lui Ceausescu, dar nu la granita ci in centrul tarii, pentru a nu deranja vecinii.
    Satanistii americani au amplasat aceasta unitate antiaeriana cu scopul de a irita spiritele nu de a apara Romania.
    Odata cu dezmembrarea UE se va dezmembra si NATO, si Romania va scapa de acesti satanisti drogati

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger