AcasăPoliticaCe vrea Ucraina de la americani și nemți?

Ce vrea Ucraina de la americani și nemți?

De la izbucnirea războiului cu Rusia, Ucraina a fost inundată cu cantități mari de armament occidental.Până acum, accentul a fost pus pe sisteme cu rază scurtă de acțiune: Stinger AD SAM din SUA și Starstreak din Marea Britanie.

Dar ceea ce își dorește cu adevărat Kievul este un sistem de apărare aeriană. Atât Germania, cât și SUA s-au angajat în urmă cu câteva luni să furnizeze arme cu rază medie de acțiune, dar nu s-a materializat nimic.

Iris-T SLM

Se pare că reluarea bombardamentelor aeriene ale Rusiei a impulsionat Berlinul să acționeze conform promisiunii sale, afirmând că un lot de SLM-uri Iris-T cu rază medie de acțiune este acum pregătit pentru livrare.

În mod similar, se așteaptă ca SUA să accelereze transportul a opt Nasam – sisteme naționale avansate de rachete sol-aer – pe care președintele Joe Biden le-a promis Ucrainei în vară.

Dezvoltate de producătorul german Diehl, rachetele Iris-T SLM fac parte din sistemul de apărare antiaeriană mediu extins al NATO, care a înlocuit rachetele Patriot.

Montate pe vehiculele de mare mobilitate MAN 8×8, acestea sunt arme de joasă altitudine concepute pentru a contracara atacurile din partea avioanelor cu echipaj uman, a dronelor și a rachetelor de croazieră și balistice – inclusiv a celor cu capacitate nucleară.

Sistemul poate lovi simultan mai multe ținte la o distanță de până la 40 de kilometri și la o altitudine de 19 km. O singură baterie Meads poate asigura apărarea antiaeriană pe o suprafață de aproape opt ori mai mare decât o putea face Patriot.

Fiecare sistem Iris-T SLM costă 140 de milioane de euro. Germania a promis inițial că va trimite 11 baterii Ucrainei, în urmă cu patru luni. Potrivit Times, compania Diehl ar aștepta o licență de export de la Berlin.

Nasams

Rachetele Nasams sunt produsul unei întreprinderi comune între firma norvegiană Kongsberg Defence and Aerospace și producătorul american de arme Raytheon.

Pot fi integrate cu sisteme cu rază mai lungă de acțiune, cum ar fi Iris-T SLM. SUA folosesc Nasams pentru a proteja Casa Albă și Pentagonul.

Fiecare baterie cuprinde trei sau patru sisteme radar de supraveghere și urmărire AN/TPQ-36, nouă lansatoare de rachete montate pe camion, fiecare cu șase rachete Amraam, și trei sau patru senzori electro-optici MSP 500 pentru identificarea vizuală a țintelor și evaluarea dimensiunii raidurilor.

Lansatorul poate fi controlat de la distanță de la o distanță de până la 25 km și poate lansa cele șase rachete Amraam asupra a șase ținte diferite în același timp.

Un total de 12 lansatoare în configurație de batalion poate lansa până la 72 de rachete în mai puțin de 15 secunde.Costul unei baterii Nasams este de 23 de milioane de dolari, iar o rachetă Amraam costă mai mult de 1,2 milioane de dolari.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
353 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger