AcasăPoliticaCe vor statele arabe în Gaza. Nimicirea Hamas duce la rivalități pentru...

Ce vor statele arabe în Gaza. Nimicirea Hamas duce la rivalități pentru putere

Israelul, Statele Unite și mulți lideri arabi sunt uniți în dorința de a vedea dispariția Hamas. Dar, eliminând o problemă, ar putea apărea altele

În urmă cu trei luni, Hamas a lansat un atac fără precedent asupra Israelului, care a răspuns rapid cu o operațiune de eradicare a grupului terorist. Pe fondul apelurilor pentru încetarea focului, mulți observatori speculează cum ar putea arăta o „zi de după” în Fâșia Gaza.

Israelul și Statele Unite – cel mai important aliat al său – au insistat asupra faptului că gruparea nu poate avea niciun rol în viitoarea administrație a Gaza. În schimb, au propus crearea unei forțe multinaționale care să includă un rol pentru statele arabe – inclusiv cele din Golful Persic.

Acest lucru înseamnă că Gaza ar putea deveni un punct fierbinte pentru rivalitățile geopolitice dintre Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

Qatar se află în centrul acestui conflict. Doha, a găzduit și a sprijinit financiar aripa politică a Hamas din 2012, când aceasta s-a mutat de la Damasc. Sprijinul Qatarului pentru Hamas face parte dintr-o strategie mai amplă de susținere a grupurilor islamiste, în special a celor asociate cu Frăția Musulmană, alături de aliații Iran și Turcia.

Statele Unite au cerut anterior Qatarului să deschidă o linie de comunicare cu Hamas în 2006, după victoria legislativă a grupului în teritoriile palestiniene, care a precedat preluarea Gaza în 2007 și blocada israeliană care a urmat. De atunci, Doha – care nu are relații oficiale cu Israelul – a mediat în mod activ între Hamas și Israel în cel puțin trei ocazii: în 2015, 2018 și 2021.

Este posibil ca, după război, Qatar să continue să sprijine membrii nemilitanți ai Frăției Musulmane din Gaza. (Aceștia ar putea include membri ai aripii politice – și nu militare – a Hamas.) Procedând astfel, ar satisface apelurile americane și israeliene pentru ca Gaza să fie eliberată de Hamas, ajutând în același timp Doha să își mențină alianțele cu Turcia și, într-o măsură mai mică, cu Iranul – contracarând influența Emiratelor Arabe Unite și  Arabiei Saudite.

Arabia Saudită concurează de mult timp cu Iranul pentru poziția de lider islamic și regional. Încă de când regretatul rege saudit Abdullah a lansat ceea ce el a numit Inițiativa de pace arabă în 2002, Riadul a susținut, de asemenea, procesul de pace arabo-israelian.

În timp ce Teheranul – și Doha – sprijină financiar și militar Hamas, Riadul sprijină Autoritatea Palestiniană  și ar putea dori să o instaleze în Gaza postbelică.

Totuși, acest lucru ar putea fi dificil de pus în aplicare. În timp ce președintele american Joe Biden și-a exprimat acordul  pentru o Gaza post-Hamas sub ceea ce el numește „o Autoritate Palestiniană revitalizată”, Israelul se opune în continuare oricărei guvernări a AP în teritoriu.

Pentru ca guvernarea AP în Gaza să fie posibilă, Riadul și Washingtonul ar trebui să îndeplinească sarcina dificilă de a identifica un lider care să fie acceptat de Israel, dar și suficient de popular printre palestinieni pentru a atenua atracția Hamas – și a Iranului.

Înainte de 7 octombrie, Israelul și Arabia Saudită păreau să se îndrepte spre normalizare. Administrația Biden acceptase în mod provizoriu cererile ambițioase ale prințului moștenitor Mohammed bin Salman, inclusiv un pact de securitate de tip NATO, acces la armament avansat și un program nuclear civil.

Săptămâna trecută, prințul i-a spus secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, că normalizarea este încă în cărți după încheierea războiului – cu condiția să existe și o foaie de parcurs pentru un stat palestinian.

Dar pârghia saudită ar putea să neliniștească Emiratele Arabe Unite. Deși cele două țări sunt aparent aliate,  special în fața Qatarului și a Frăției Musulmane,  ele și-au intensificat competiția geopolitică în ultimii ani, în eforturile lor respective de a deveni puterea preeminentă din Golf. Procesul de pace arabo-israelian în general – și discuțiile privind viitorul Gaza – ar putea intensifica și mai mult această rivalitate.

Israelul, Statele Unite și mulți lideri arabi sunt uniți în dorința de a vedea dispariția Hamas. Dar, eliminând o problemă, ar putea apărea altele. Războiul din Gaza ar putea intensifica rivalitatea crescândă dintre statele din Golf – și o sursă de escaladare a tensiunilor regionale ar putea face loc alteia.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
379 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger