AcasăPoliticaCe va alege Ucraina? Un compromis sau graniță pe Nipru?

Ce va alege Ucraina? Un compromis sau graniță pe Nipru?

Anul trecut, cam pe vremea asta, apelurile pentru negocieri de pace între Ucraina și Rusia erau respinse pe scară largă de Kiev și susținătorii săi, care vorbeau despre propagandă putinistă și defetism. După 12 luni și o contraofensivă care măsoară succesul în centimetri pătrați de teritoriu eliberat, întreaga dezbatere în jurul așezării la masa discuțiilor este, iar, ceva imposibil. De ce? Pentru că acum nu există niciun stimulent care să atragă Federația Rusă să intre la negocieri.

Dimpotrivă, Moscova a refăcut din temelii Mariupolul și celelalte orașe anexate (dar distruse de bombardamente), iar acum se pregătește de alegeri locale și începerea anului școlar (ambele în septembrie), deja a trimis în aceste regiuni puterea judecătorească (peste 200 de magistrați au fost numiți pe funcții) și Occidentul știe că „azi” este aproape imposibil să dea timpul înapoi.

Putin strâmbă din nas – ce-s alea negocieri?!

În ultima declarație oficială pe marginea acestui subiect, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat: „Perspectivele negocierilor dintre Rusia și Occident sunt inexistente în această etapă a conflictului”. Practic, Lavrov a copiat discursul lui taberei „Zelenski”, cea care afirma – „Considerăm apelurile ipocrite ale occidentalilor la discuții cu Rusia ca fiind un truc tactic pentru a câștiga timp încă o dată”.

În orice fel de război, este nevoie de două părți pentru a negocia și, chiar dacă Washingtonul va obliga Kievul să se așeze la masa dialogului, Moscova nu va accepta prea ușor să negocieze.

Kremlinul știe că minirăzboiul din Ucraina înaintează pe un făgaș confortabil: armura modernă pe care Ucraina o cerșit-o atât de mult timp este risipită cu puțin efect împotriva liniilor defensive rusești; cel puțin până acum.

Altfel, economia Rusiei nu a ajuns în colaps, așa cum promisese Casa Albă când a insistat cu sancțiunile. În schimb, guvernele vest-europene (și nu numai) trebuie să facă față unor nemulțumiri sociale legate de creșterea costului de trai din ce în ce mai vehement exprimate.

În fine, pe frontul diplomatic, câteva puteri globale (altele decât cele occidentale) privesc conflictul din Ucraina cu calm și, s-o recunoaștem, cu satisfacție liniștită, bucuroase să facă comerț cu Rusia la prețuri reduse și să-și asume un rol important în ordinea multipolară care acum se manifestă fățiș.

Dată fiind realitatea, se mai miră cineva că Putin întreabă „Ce-s alea negocieri?” când vine vorba de chestiunea „Ucraina”?!

Soluția „nucleară” – mobilizarea totală a populației!

Un eminent strateg american, Edward Luttwak, propune o soluție „nucleară”. Din perspectiva sa, este singura carte care i-a mai rămas lui Zelenski dacă vrea să câștige în fața lui Putin – Ucraina trebuie să decreteze mobilizarea totală a populației, recrutând o armată de trei milioane de oameni!

Este un pariu îndrăzneț, corect, poate chiar disperat, dar acum pare singurul pariu care poate respinge Rusia din Ucraina. Altfel, ce vedem pe front e terifiant – calitatea forțelor armate ale Kievului s-a deteriorat fie din cauza uzurii morale a voluntarilor care în primele luni de război erau dornici să lupte, dar cărora acum le-a intrat frica în oase,  fie urmare a brigăzile instruite în Occident și care nu a dau rezultate pe frint, așa cum se spera.

Încă ceva. Adevărul brutal este că imperativul strategic suprem al Administrației Zelenski ar trebui să fie nu recucerirea Peninsulei Crimeea sau a orașelor deja pierdute, dar care oricum erau filo-ruse, ci păstrarea cu orice preț a alianței cu SUA, singura care garantează supraviețuirea statului ucrainean. Fără ajutorul Americii, tot sprijinul Europei va dispărea într-o clipită.

Apropo de sprijinul americanilor. Vorbind despre fuga US Army din Afganistan, Lavrov remarca zilele trecute că „SUA nu au cel mai bun record din istorie atunci când vine vorba de sprijinirea aliaților săi”.

Iată de ce nu greșim dacă spunem că cea mai mare amenințare la adresa supraviețuirii Kievului este voința nestatornică a turbulentului sistem politic din SUA. Conflictul ăsta armat oricum se desfășoară lent și în direcția pe care Kremlinul a căutat-o încă din prima zi. Acest minirăzboi poate că nu este succesul „blitzkrieg” pe care-l spera Putin, dar cele mai recente evenimente de pe front sunt, în mod fățiș, favorabile lui.

Azi, Ucraina are nevoie de un singur lucru – să schimbe, cumva, mersul lucrurilor, altfel va trebui să aleagă. Ori compromisul pierderii celor patru regiuni deja anexate de ruși, ori graniță pe Nipru, adică împărțirea țării în două, Ucraina de Est și Ucraina de Vest!

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.903 afisari

45 COMENTARII

  1. Asa cum arata frontul si intensitatea luptelor asa zisa contraofensiva ucraineana cu „formidabilele fiare vechi adunate de prin magaziile americane si ciurucurile din dotarea NATO !”, TOTUL SEAMANA CU O HARTUIALA !.BELICOSULUI ZELINSKY TREBUIE SA I SE SCHIMBE PEMPERSII .S-A FEREASCA SFANTUL SA PUNA RUSII MANA PE EL.
    RUSII SE VOR OPRI DOAR LA GURILE DUNARII. Ce va ramane din Ucraina la terminarea conflictului va fi doar o UMBRA !.
    PENTRU TOT DEZASTRUL DIN UCRAINA SUNT VINOVATI DOAR AMERICANII CARE LE-AU VANDUT DOAR VISE DESARTE .

    • Clar,americani sant de viná!
      Sá sperám,cá bolsevicii se vor opri la gurile Dunárii!
      Sá ne fereascá DUMNEZEU!

  2. Vă rog să ștergeți comentariul abject al pretins-numitului Barbu Gh de pe pagină/site!

    • Intr-adver avem niste utilizatori pe site care s-ar potrivi intr-un institut psihiatric. hahahahahaha

  3. Nu e frumos. Incalci 3 legi divine si dai in psihoza sexuala a incestului homosexualitatii si a pedofiliei.
    Aprinde o luminare si zi asa
    -Eu prostu Barbu imi cer iertare la prostiile facute si cer dezlegare si la o viata noua.
    Jur ca nu voi mai dezonora legea sacra si ca imi voi gasi o fata si o viata curata.
    Doamne ajuta !

  4. E un razboi de uzura care poate tine 100 de ani ca in Israiel si daca Ucraina isi reia teritoriile.
    Eu gandesc ca trebuie avansat cel putin 30 de km pt a se face o fasie minata si un zid onorific inalt de 40 m cu tepi si domuri jidenesti care sa se vada de pe Luna cu inscripția
    ACEST ZID FERESTE LUMEA LIBERA DE NAVALIRILE MIGRATORILOR SĂLBATICII SLAVI!
    Iar dupa ziduri sunt noi cei din linea î1i.

  5. Felicitari la cei 30 de ani de independenta Ucraina, lumea libera va fereste si va ureaza un La multi ani pe cat se poate de fara asa multe griji.

  6. Sunt de profesie TROLL , primele 6 comentarii imi apartin , sunt o iscoada ordinara care halesk k.kat in National si Cotidianul din 2014 , cititorii ma cunosc sub porecla KOSTEA AMORE SUGIUK TIRASPOL , travestitul de sub pasarela garii .

  7. acum ca putin si-a ucis singurii generali competenti, ucraina va invinge din pacate pentru noi si politica regionala viitoare

  8. Cred ca redactia National ar trebui sa manifeste o minima decenta si sa elimine comentariile aberante si mizerabile pe care indivizi cu evidente deviatii de comportament le plaseaza in aceste pagini.

      • Domne, este sau nu este articolul din punct de vedere pro-rus? Eu inteleg ca voi suntenti tradatori de patrie pro-rusi, dar macar aveti curajul sa recunoasteti anumite fapte.

  9. Isi va salva fiecare pielea in rest cetatenii au fost vanduti carne de tun pt toti smecherii cu nom si alte pretentii mai ales pt cas !!

  10. Imposibil de inteles politica editoriala a ,,National”, unde sunt si articole de interes. De ce nu blocheaza comentariile vulgare sau insultatoare ?!

  11. PAI SI MAIMUTA POPONARA COTROCENISTA WERNER & PUPINCUR CIUMATUL ROSU CIOLACU …AU DAT DEGEABA CU LIMBA IN MOD GROSIER IN OCHIUL MARO AL LUI ZDRELENSK & AMERLORCIA MAFIOT COMPANY…???..CE SE VA ALEGE DE : LEPRA GALBENA PNL & CIUMA ROSIE PSD SI SODOMITII USR FARA PUPINCURISMUL MARONIU FATA DE UKROPO-NAZISTI…???..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger