AcasăPoliticaCe urmează după Hamas?

Ce urmează după Hamas?

Va accepta Israelul predarea controlului Fâșiei Gaza unei terțe părți?

Ce se întâmplă dacă Israelul reușește să învingă Hamas? Deși administrația Biden consideră că o ofensivă terestră și blocada din Fâșia Gaza reprezintă un risc pentru stabilitatea regională – și este îngrijorată de un dezastru umanitar în desfășurare – capacitatea Statelor Unite de a modifica cursul războiului în acest moment este limitată.

Dar dacă atacul israelian planificat este un fapt împlinit, Washingtonul trebuie să înceapă să se gândească cu atenție la o serie de scenarii, inclusiv la o Gaza fără Hamas.

Potrivit Foreign Affairs, Statele Unite ar trebui să colaboreze cu puterile regionale și internaționale pentru a găsi o modalitate de a transfera controlul israelian asupra Gaza către administrația temporară a Națiunilor Unite, susținută de mandatul ferm al unei rezoluții a Consiliului de Securitate.

Cu excepția cazului în care obiectivul final este renașterea Autorității Palestiniene și a controlului acesteia asupra Gaza, țările arabe vor fi reticente în a participa la un astfel de plan pentru a doua zi. În Israel, unde neîncrederea în ONU este foarte mare, va fi greu de vândut.

Dar un astfel de proces nu numai că i-ar scuti pe palestinienii din Gaza de perspectiva unei ocupații israeliene pe termen nelimitat, ci ar păstra, de asemenea, prin restabilirea administrației Autorității Palestiniene în enclavă, posibilitatea unei soluții cu două state, care acum pare atât de irealizabilă.

Oportunitatea de a stabili un aranjament mai bun în Gaza ar depinde în mare parte de înfrângerea Hamas. Însă alte evoluții pot face ca un astfel de rezultat să fie mai probabil.

Israelul este condus acum de un nou guvern de coaliție de urgență cu centriștii care în trecut au susținut o soluție cu două state la conflictul israeliano-palestinian și care are în componență doi foști șefi de stat major al IDF, Benny Gantz și Gadi Eisenkot.

Cabinetul de război israelian reflectă o diversitate de puncte de vedere care poate contribui la a servi drept contrapondere la extrema dreaptă a premierului Benjamin Netanyahu.

Noul entuziasm al administrației Biden de a reafirma rolul SUA în Orientul Mijlociu – dincolo de încercările sale intermitente de a constrânge programul nuclear iranian – va ajuta, de asemenea. Cu toate că războiul din Gaza a anulat normalizarea discutată a legăturilor dintre Israel și Arabia Saudită, facilitată de Statele Unite, procesul de negociere a deschis linii de comunicare care fac din coordonarea politicilor dintre cele trei țări cu privire la viitorul Gaza o posibilitate reală.

Forțele israeliene se confruntă acum cu o campanie care ar putea fi lungă și dureroasă în teritoriu. Rezultatul rămâne incert. Luptătorii Hamas cunosc acest peisaj urban dens, plin de tuneluri și de potențiale capcane, mai bine decât adversarii lor din FDI. Forțele externe, inclusiv Iranul și gruparea militantă libaneză Hezbollah, ar putea lansa atacuri asupra Israelului în speranța de a complica orice avans israelian în Gaza.

Dar preponderența forței rămâne în continuare a Israelului. Planul său postbelic pare să implice o blocadă strictă a Fâșiei Gaza. O eventuală organizație succesoare a Hamas ar putea conduce peste dărâmături, dar nu ar putea ucide israelieni.

Statele Unite ar putea conduce un grup de state vecine și puteri externe selectate, și anume Israel, Egipt, Iordania, Arabia Saudită, UE  și Autoritatea Palestiniană. Grupul ar elabora un plan pentru a transfera controlul asupra Gaza de la Israel la ONU, odată ce operațiunile de luptă vor înceta.

Rămâne întrebarea dacă un astfel de aranjament se va dovedi durabil sau dacă predarea controlului unei terțe părți ar fi cea mai bună cale de acțiune.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
477 afisari

2 COMENTARII

  1. Hamas exista de mult , nu de ieri , de azi. De ce oare obiectivul Mossad nu a fost anihilarea acestei organizatii, de-a lungul timpului, folosind metode specifice? Poate ca acum alta era situatia. Sau la un moment dat le-a fost de folos unora sau altora si acum nu mai stiu cum sa scape de teroristi?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger