AcasăPoliticaCe spune războiul din Ucraina despre descurajarea Chinei?

Ce spune războiul din Ucraina despre descurajarea Chinei?

Putin a invadat Ucraina pentru că a crezut că Occidentul va da înapoi. Cine asigură că Beijingul va plăti un preț uriaș pentru o agresiune în Taiwan?

Războiul din Ucraina împlinește luna aceasta un an și doar cei care cred în Moș Crăciun vor paria că se va încheia până în 2024.

Ceea ce urmează, însă, nu este o reflecție asupra conflictului în sine, ci asupra a două aspecte strâns legate între ele: ar fi putut fi prevenită invazia rusă? Și ce măsuri poate lua Occidentul pentru a descuraja alți agresori să urmeze o cale similară, mai ales China față de Taiwan?

Descurajarea necesită voință, mijloace și – un element adesea uitat – un climat politic care să facă acceptabile măsurile preventive, spune politologul Max Hasting, editorialist la Bloomberg. Mulți afirmă că SUA și aliații săi europeni au făcut o eroare fatală prin faptul că nu au reușit cu mult timp în urmă să extindă umbrela Organizației Tratatului Atlanticului de Nord la Ucraina.

Doar o astfel de garanție l-ar fi putut descuraja pe Putin să își lanseze atacul? Puțin probabil: Rusia a provocat constant Occidentul și NATO, parcă cauta cu orice preț un război. Și l-a avut.

Poate că era inevitabil. Poate că nu a existat niciodată o cale de a-i face pe rușii mândri, supărați în mod cronic și plini de nemulțumiri să recunoască realitățile eșecului lor național și ale succesului vesticilor.

Pentru a descuraja un agresor, este necesar ca apărătorul și aliații săi să dispună de o putere militară capabilă să contracareze un atac. Dar este, de asemenea, indispensabil să se creadă că au determinarea de a face acest lucru.

Aici se ridică o problemă de tipul „oul și găina”, care este vizibilă în Ucraina de astăzi și în abordarea posibilei invazii a Taiwanului de mâine: cum să se organizeze o descurajare eficientă și cum să se contracareze acuzațiile de escaladare.

Atât prietenii, cât și dușmanii sunt obligați să avanseze astfel de acuzații, dacă un aliat important înarmează o națiune amenințată înainte ca agresiunea să aibă loc.

Luați în considerare criza care ar fi izbucnit aproape sigur în Europa dacă SUA s-ar fi angajat în livrări masive de arme către Ucraina în iarna anului 2021, ca răspuns la mișcările de trupe rusești în jurul granițelor sale. Kremlinul ar fi denunțat-o ca pe o provocare intolerabilă, susținând poate că aceasta ar fi justificat un atac preventiv. Majoritatea aliaților SUA din Europa s-ar fi speriat.

Există motive pentru o opunere la consolidarea Taiwanului înaintea unui atac chinezesc alarmant de plauzibil? Partea cea mai ușoară a răspunsului la această întrebare dificilă este că SUA trebuie să-și consolideze propriile forțe armate înaintea unui astfel de eveniment.

În situația actuală, cei mai mulți guru strategici consideră că Marina americană ar avea dificultăți în a contracara o invazie, având în vedere că Taiwanul se află la doar 100 de mile de bazele Chinei.

Putin și președintele chinez Xi Jinping par să accepte logica distrugerii reciproce asigurate. Cu toate acestea, chiar dacă pragul nuclear nu este depășit, războiul din Ucraina demonstrează cât de devastator poate deveni un un război.

Liderii pornesc la război pentru că sunt convinși că pot câștiga, așa cum a făcut Putin în Ucraina. Dacă e așa, atunci este perfect fezabil să se consolideze atât capacitățile taiwaneze, cât și cele americane până la un punct în care Beijingul trebuie să se îndoiască de capacitatea sa de a învinge.

Experiența ucraineană a rescris o lecție uriașă a istoriei: pentru a descuraja o agresiune, nu există un substitut pentru forțe armate credibile. America încă le deține, în ciuda avertismentelor privind vulnerabilitățile Marinei Militare în Pacific.

Retorica Rusiei și Chinei cere ca Occidentul să fie pregătit și înarmat pentru a le descuraja. Dacă nu, va merita războiul care va urma.

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
555 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger