Timp de mai bine de un deceniu, Siria a fost sinonimă cu războiul, violența și cu dinastia familială care aducea teroare asupra propriului popor. Apoi, săptămâna trecută, totul s-a schimbat.
Duminică, 8 decembrie, președintele Bashar al-Assad a fugit din țară în timp ce rebelii intrau în Damasc. De atunci, sirienii au dărâmat statuile lui Assad și au rupt vălul de pe regimul său criminal. Mii de oameni au fost eliberați din închisori.
Între timp, relatează NBC News, se ridică semne de întrebare cu privire la viitorul Siriei, condusă de o fostă ramură a Al-Qaida, care susține că s-a moderat.
Statele Unite avertizează că gruparea teroristă Statul Islamic ar putea încerca să se regrupeze, iar Israelul lovește și acaparează teritorii în ceea ce spune că este o acțiune temporară, defensivă.
Dar, cel puțin pentru moment, principala emoție pentru mulți din Siria este bucuria neîncrezătoare. Timp de 11 zile, rebelii au avansat rapid din bastionul lor din Idlib către capitala Damasc. Au întâmpinat puțină rezistență din partea forțelor regimului sau a susținătorilor lor ruși și iranieni.
Înlăturarea lui Assad oferă „promisiuni reale, dar și pericole”
Rebelii au fost conduși de Hayat Tahrir al-Sham(HTS), considerată o grupare teroristă în SUA și în alte țări. Liderul acesteia, Abu Mohammad al-Jolani, a proclamat victoria la Moscheea Umayyad.
Înlăturarea lui Assad oferă „promisiuni reale, dar și pericole”, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, rezumând un punct de vedere susținut de mulți membri ai comunității internaționale.
Pentru Burcu Ozcelik, cercetător senior la think tank-ul Royal United Services Institute din Londra, „acesta este un moment plin de oportunități politice pentru Siria, dar riscul eșecului se profilează, de asemenea, mare”.
„Haos pentru una, două sau trei luni”
O parte din această incertitudine se concentrează asupra lui al-Jolani.Fostul luptător Al Qaeda susține că și-a moderat opiniile extremiste, promițând că Siria va fi o țară incluzivă pentru multitudinea de religii și grupuri etnice. El a numit un prim-ministru interimar care a promis să garanteze drepturile tuturor și să elimine corupția.
Nu toată lumea este convinsă. ”Plecăm din Siria pentru că suntem șiiți”, a explicat Ammar Shahbander, în vârstă de 32 de ani, un profesor de filosofie care fuge din Alep către Liban, vecinul Siriei.
Aproximativ 74% dintre sirieni sunt sunniți, precum HTS, în timp ce 13% sunt șiiți și alte confesiuni musulmane.
Shahbander numește HTS „teroriști” și crede că Siria va fi în „haos pentru una, două sau trei luni”, așa că „va sta departe pentru moment”.
Blinken, care a declarat sămbătă că a stabilit ”contacte directe” cu HTS, este îngrijorat că ISIS „va încerca să se regrupeze”, SUA bombardând 75 de ținte jihandiste. Nu este singura țară care a intervenit. Miercuri, Israelul a bombardat baze ale armatei siriene, desfășurând trupe în sudul țării. Jolani, al cărui nume real este Ahmad al-Chareh, a denunțat incursiunea israeliană, dar a susținut că Siria este prea „epuizată” de război pentru a se angaja într-un nou conflict.
Turcia a reluat atacurile împotriva forțelor kurde, pe care le consideră teroriști, dar care au fost, de asemenea, parteneri-cheie pentru SUA. Și Rusia are încă trupe și baze în Siria, al căror viitor este neclar.