AcasăPoliticaCe se va face Ucraina fără armele și dolarii americanilor?

Ce se va face Ucraina fără armele și dolarii americanilor?

Aliații Ucrainei se tem că sprijinul militar și financiar pentru lupta împotriva Rusiei se apropie de un punct culminant, în timp ce înalții oficiali europeni sunt din ce în ce mai îngrijorați de fluxul de ajutor de anul viitor, în condițiile în care SUA intră într-o campanie prezidențială tensionată.

Washingtonul a fost sursa dominantă de armament a Ucrainei și oficialii americani sugerează că au rămas suficiente fonduri aprobate în prealabil pentru a susține Kievul încă aproximativ cinci luni.

Însă aliații europeni sunt din ce în ce mai nesiguri dacă SUA se vor apropia de pachetul existent de 48 de miliarde de dolari, adoptat în 2022, mai ales că acesta necesită un vot în Congres în această toamnă, pe fondul unei dezbateri mai partizane privind războiul.

„Nimeni nu știe”, a declarat un oficial european, unul dintre cele zece personalități de rang înalt din țările aliate cu Ucraina care au vorbit cu analiștii de la  Financial Times despre următoarea fază a războiului. „Nu putem menține același nivel de asistență la nesfârșit”, a adăugat oficialul, susținând că rata actuală de sprijin ar putea fi menținută timp de un an, dar nu mai mult.

Joe Biden, care a prezentat războiul din Ucraina drept o înfrângere strategică pentru Rusia, nu a dat niciun indiciu că intenționează să reducă sprijinul. Dar el se pregătește pentru o campanie de realegere cu Donald Trump, un critic al sprijinului deschis al SUA pentru război, cel mai probabil rivalul său republican în cursa din 2024.

Biden se va întâlni vineri cu omologii săi din G7 la Hiroshima, în Japonia, pentru un summit de trei zile în cadrul căruia reafirmarea sprijinului occidental pentru Ucraina va fi unul dintre obiectivele principale. Însă unii senatori americani au avertizat deja că  Washingtonul consideră  următoarele cinci luni drept critice pentru rezultatul conflictului și ultima șansă reală pentru Kiev de a schimba situația pe front.

În condițiile în care sondajele arată că sprijinul SUA pentru Ucraina este în scădere puternică, aliații europeni spun că administrația Biden este nevoită să demonstreze că zecile de miliarde de dolari în asistență au avut un impact semnificativ pe câmpul de luptă.

„Este important pentru America să vândă acest război ca fiind unul de succes, de asemenea, în scopuri interne, pentru a dovedi că toate aceste pachete de ajutor au avut succes în ceea ce privește progresele Ucrainei”, a declarat un al doilea oficial european.

Germania, Franța și Marea Britanie au adus contribuții în Ucraina în această săptămână, în timpul unor vizite surpriză  ale lui Volodimir Zelenski. Dar SUA joacă un rol vital în stabilirea amplorii și ritmului ajutoarelor.

Diplomații au început să analizeze modul în care calendarul politic din SUA ar putea afecta momentul în care se vor lua deciziile privind Ucraina, mai ales că Washingtonul va găzdui un summit NATO în vara anului 2024, cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale.

Cea mai mare neliniște a aliaților europeni este că un eșec al așteptatei ofensive ucrainene va pune o presiune enormă pe UE și va ridica întrebări despre deciziile ulterioare ale sprijinului SUA.

 

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
689 afisari

9 COMENTARII

  1. Jeglensky are nevoie de bani sa mai traga pe nas il doare in cot de Ukraina de fapt el nici nu stie perfect limba ucraineana ,ii vine sfirsitul si lui tot de la Urkani

    • După eliminarea prin lovire și explozie de către ruși a sistemului magic Patriot care „apăra” Kievul cu raketa Kinjal, Occidentul nu mai are ce să ofere Ukrainei. Avioane nu poate oferi pentru că e nevoie să fie livrate cu aeroporturi și echipaj cu tot ceea ce e foarte greu dacă nu imposibil pentru că asta ar însemna război mondial. Fără avioane nu poate exista celebra
      și victorioasa contraofensiva ukrainiană decât în forma ei sinucigașă. Rămân doar borcanele cu murături pe post de arme surpriză. Probabil rușii când vor afla de ele vor înceta să mai bombardeze depozitele de muniții și concentrările de trupe ukrane și vor lovi în fabricile de conserve pe care le-au cruțat până acuma. Slava!

      • Pana si XI stie ce o sa faca ucrania,pentru ca l-a invatat mamica lui care práctica cea mai veche meserie din lume cu mult succes!
        Ceva cu gurita!
        Subnormal cronic,bineinteles Romania este o colonie,prostac ce esti!
        Da tandara nu poate sa sara departe de trunchi,nu te preocupa,te inteleg!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger