AcasăPoliticaCe se va face doamna Ursula? „Tăticul” Green Deal pleacă de la...

Ce se va face doamna Ursula? „Tăticul” Green Deal pleacă de la Bruxelles

Frans Timmermans lasă de izbeliște neutralitatea climatică

Graba Uniunii Europene de a se îndrepta spre neutralitatea climatică a intrat în turbulențe – iar acum pilotul se retrage.

Frans Timmermans, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene responsabil de Green Deal, este aproape sigur că se va întoarce în Olanda – cel puțin temporar, potrivit Politico – pentru a conduce o alianță laburist-verde în alegerile naționale din noiembrie.

Timmermans a petrecut patru ani transformând după bunul plac modul în care europenii fac comerț, călătoresc, se încălzesc și mănâncă. Plecarea sa de la Bruxelles are loc într-un moment crucial pentru acțiunile în domeniul climei, atât în UE, cât și în străinătate, pe măsură ce rezistența politică se înăsprește în cadrul blocului comunitar și negocierile diplomatice se intensifică.

Ursula von der Leyen are un punct important pe lista sa de lucruri de făcut în cadrul Green Deal înainte de sfârșitul mandatului său – elaborarea unui obiectiv intermediar privind clima pentru 2040.

Consiliul de experți al blocului comunitar și-a exprimat deja punctul de vedere, solicitând o reducere a emisiilor de 90 până la 95 %. Cu toate acestea, odată cu plecarea lui Timmermans, Comisia pierde cea mai puternică voce din sală atunci când vine vorba de promovarea unor acțiuni ambițioase.

În prezent, UE are obiective obligatorii pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2050 și pentru a reduce emisiile cu cel puțin 55% până în 2030. În conformitate cu Legea europeană privind clima, în prima jumătate a anului viitor ar trebui să fie prezentat un obiectiv intermediar pentru 2040.

Acest lucru înseamnă că Bruxelles are timp până chiar înainte de alegerile europene din iunie 2024 pentru a veni cu o propunere. Este un moment cel puțin ciudat: o reacție negativă împotriva reglementărilor mai ecologice se pregătește să devină o problemă electorală majoră, reducând apetitul pentru obiective “ambițioase”.

Întrebat în repetate rânduri dacă Comisia intenționează să propună un obiectiv pentru 2040 până în iunie, un purtător de cuvânt nu a oferit nici o confirmare, nici o infirmare clară, limitându-se la a spune: „Vă indicăm Legea europeană privind clima, acesta este temeiul nostru juridic”.

Calendarul diplomației climatice este plin înainte de summitul COP28 al ONU din acest an din Emiratele Arabe Unite. Cineva va trebui să reprezinte UE la toate diferitele summituri și reuniuni premergătoare. De obicei, acesta ar fi Timmermans, dar va fi ocupat în Olanda. Dacă va demisiona în mod oficial, Bruxelles va trebui să trimită pe altcineva la Dubai pentru a negocia alături de trimisul american John Kerry și de liderii delegațiilor naționale din întreaga lume.

Una peste alta, Green Deal începe să adune nemulțumiri. În contextul în care Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, se prezintă drept reprezentantul fermierilor și al comunităților rurale, un număr tot mai mare de parlamentari europeni au cerut o pauză de la legiferarea ecologică. În afară de Legea privind refacerea naturii, un pilon-cheie al Green Deal, noile legi menite să limiteze utilizarea pesticidelor și să îmbunătățească sănătatea solului au fost, de asemenea, implicate în această reacție negativă.

Von der Leyen, membră a PPE, a rămas tăcută în timp ce eurodeputații conservatori și-au intensificat campania împotriva legislației de mediu care afectează agricultura, lăsându-l pe Timmermans să apere ultima serie de propuneri privind Green Deal. La jumătatea lunii septembrie, ea va ține discursul despre starea Uniunii, ceea ce ar trebui să indice cât de mult vor conta problemele ecologice în ultimele sale luni de mandat. Dar, cu Timmermans plecat din oraș(poate că mulți nu-i vor duce dorul) nu este clar cine ar putea să o împingă să continue să adauge la Green Deal.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.675 afisari

16 COMENTARII

  1. problema e ca oamenii astia sunt lasati sa faca foarte mult rau iar apoi pleaca fara sa dea socoteala si li se pierde urma, generatiile viitoare fiind obligate sa suporte urmarile dezastrului produs de ei. E o profunda lipsa de „accountability” cum ar zice aliatul strategic. Legea fara sanctiune este nula. isi mai aduce cineva aminte de Lagarde?

  2. Rolul acestor creaturi blestemate,malefice se rezumá la un singur lucru,si anume la DISTRUGERE!
    Cine sá fie victimá,dacá nu noi plebea?

  3. Aceste lichele ipocrite au dus si duc popoarele Europei in dezastru inventand tot felul de experiente nefaste pe viata cetateanului precum fac laboratoarele pe sobolani. Astia doi sa se ia de mana cu alt bezmetic al Ucrainei

  4. Bai da’ fosilele astea geriatrice nu se intreaba daca apuca anul 2050 ? Atata planuiesc ei in sus si-n jos ….tu-vã natia-n gurã de olandezi

  5. In zare se aud ciocanituri
    Si la ureche-mi vin cimilituri
    Se inalta chiar acum protapul
    In care vom atarna satrapul

    Nu este om de rand in Europa
    Sa nu doreasca a-l scuipa
    Si-a lui politica pagana
    Disparuta fie pentru totdeauna

  6. ”Timmermans a petrecut patru ani transformând după bunul plac modul în care europenii fac comerț, călătoresc, se încălzesc și mănâncă.”

    Domnule ”jurnalist”, tu ai vreo idee cum funcționează Uniunea Europeană? Mă rog, judecând după alte articole, aș îndrăzni să te întreb dacă ai vreo idee cum funcționează orice pe lumea asta, dar poate e o răutate.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger