AcasăPoliticaCe se întâmplă în Rusia dacă Putin nu câștigă în Ucraina?

Ce se întâmplă în Rusia dacă Putin nu câștigă în Ucraina?

Războiul din Ucraina se prelungește. Națiunea președintelui Vladimir Putin a fost acum supusă unei izolări mai dure decât cea experimentată de orice putere majoră din istoria recentă. Evident, povestea n-are cum să se termine bine.

De la sfârșitul lunii februarie, Rusia a fost lovită de sancțiuni economice, comerciale și financiare fără precedent. Se îndreaptă spre o neplată a datoriei, iar rubla a căzut.

Firmele străine fug din țară, în timp ce echipele rusești sunt excluse de la competițiile internaționale de fotbal și alte sporturi. Chiar și Federația Internațională a Pisicilor a interzis felinele rusești de la evenimentele sale.

Rusia nu este o tiranie precum Coreea de Nord; este o putere a cărei populație era, până de curând, profund conectată la mediul său global mai larg. Acum,  suferă un grad de ostracism internațional care se întâmplă de obicei doar atunci când o țară este în război cu lumea. Putin duce acest război.

Ce va însemna aceasta pentru Moscova dacă conflictul  cu Ucraina se prelungește luni sau ani? Bloomberg imaginează trei  scenarii – și toate  ar reprezenta provocări urâte pentru Rusia.

Primăvara de la Moscova

Este cel mai roz scenariu, în care costurile conflictului duc la schimbarea regimului și la o renaștere a democrației pe care Rusia a experimentat-o ​​trecător în anii 1990.

Elitele ruse îl îndepărtează pe Putin și fac pace cu Ucraina. După ce au experimentat consecințele agresiunii și autocrației, părțile mai urbane și liberale ale societății ruse cer o deschidere politică mai largă și reintegrarea țării în lume.

Șansele ca acest scenariu să se materializeze sunt mici. Două decenii de putinism au lăsat Rusia cu o opoziție slabă și fragmentată.

Uriașul rănit

Un al doilea scenariu, mai plauzibil, este „Uriașul rănit”. Aici, Putin își folosește controlul asupra serviciilor de securitate pentru a rămâne la putere și pentru a reprima orice nemulțumire populară, produce izolarea.

El exploatează oportunitățile de pe piața neagră pe care sancțiunile le creează inevitabil pentru a compensa prietenii loiali. Rusia devine mai dependentă de China, deoarece caută alternative economice și tehnologice în lipsa celor occidentale.

Acest scenariu nu este grozav pentru democrațiile occidentale și din Pacific, dar nici nu este groaznic pentru unii: împotriva unei Rusii mai lente și mai stagnante, SUA s-ar putea descurca destul de bine într-o rivalitate prelungită.

Teheranul de pe Volga

Există un al treilea scenariu, mai întunecat: „Teheranul pe Volga”.Izolarea și radicalizarea merg mână în mână. Rușii educați, cu mobilitate ascendentă, părăsesc țara, eliminând regimul de cei mai aprinși critici liberali ai săi.

Persoanele dure îmbrățișează o „economie de rezistență” bazată pe autosuficiență și evitarea influenței contaminante a Occidentului.

Epurările interne agresive , propaganda necruțătoare și avântarea naționalismului militant produc o variantă rusă a fascismului. Când Putin cade în cele din urmă, el este înlocuit de un lider la fel de represiv  și ambițios.

Rusia devine astfel un Iran superputernic cu arme nucleare – o țară care este permanent înstrăinată de lume și compensează slăbiciunea cu o agresivitate sporită.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
984 afisari

2 COMENTARII

  1. nu poate sa castige:
    -mai este Bucovina,tinutul Hertei,
    Bugeacul, insula Serpilor
    si altele.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger