Cauta

Ce se face UE dacă Biden pleacă de la Casa Albă?

Mai este încă mai mult de un an până când alegătorii americani se vor prezenta la urne, dar la Bruxelles  oficialii Uniunii Europene se pregătesc pentru o eventuală schimbare de conducere la Casa Albă. Și nu le va fi favorabilă.

„Există o cooperare și o coordonare strânsă fără precedent între UE și actuala administrație americană. Aceasta merge de la niveluri oficiale până la cele mai înalte niveluri”, a declarat pentru CNBC un oficial UE, sub protecția anonimatului.

Dar această relație strânsă cu America nu este un dat și s-ar putea schimba drastic atunci când la Casa Albă va sosi un politician de genul fostului președinte Donald Trump.

UE a fost în mod deschis încântată de alegerea lui Joe Biden la sfârșitul anului 2020, după patru ani dificili sub președinția lui Trump, în timpul cărora relația transatlantică s-a deteriorat semnificativ. Cele două părți au avut opinii diferite cu privire la comerț, apărare și tehnologie – pentru a numi doar câteva puncte de tensiune.

În cazul în care Biden va pierde alegerile, relația cu UE va fi “una dificilă”, susține Kevin Klowden, politolog la  Institutul Milken.Resetarea ar putea include și retragerea sprijinului SUA pentru Ucraina, o posibilitate dezastruoasă pentru aliații europeni.

În martie, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a întâlnit cu Joe Biden la Washington, declarând triumfalist: „Vladimir Putin a crezut că ne va diviza, și totuși suntem mai uniți ca niciodată. Rămânem împreună în sprijinul nostru neclintit pentru Ucraina atât timp cât va fi nevoie.” S-ar putea să se înșele.

Trump nu a răspuns la o întrebare dacă dorește ca Rusia sau Ucraina să câștige războiul și nu s-a angajat să sprijine Kievul dacă va reuși să câștige din nou președinția. Cu toate acestea, el a afirmat că acest război s-ar încheia în 24 de ore dacă ar reveni la Casa Albă.

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, care este așteptat să își lanseze candidatura pentru campania prezidențială din 2024 la sfârșitul acestei luni, este de părere că SUA nu ar trebui să se implice mai mult în războiul din Ucraina.

În Europa există o conștientizare a faptului că, indiferent cine va fi următorul președinte american, va avea în mod natural în minte interesele SUA, care adesea nu se potrivesc cu ceea ce doresc europenii.

Dovada a fost atunci când administrația Biden, în ciuda unei relații apropiate, a introdus subvenții ecologice fără precedent care au amenințat economia europeană. Legea americană de reducere a inflației – IRA –  a lăsat Europa cu ochii în soare și în căutare de concesii.

Asta nu înseamnă că UE ar trebui să întoarcă spatele americanilor, ci să-și dezvolte propria cale către autonomie strategică. Mai ales, să caute să nu mai depindă de umbrela SUA.

Ultimele stiri

  • Comunicat de presă DENTAL CARE IR SRL
  • Fraieri, dar bățoși
  • Surse: Călin Georgescu ar urma să fie trimis în judecată în această săptămână
  • Regenerare psiho‑fizică în natură: Retreat‑urile mindfulness din România
  • Tăierea burselor nu e economie. E abandon
  • Măsuri de austeritate/Sindicatele cer o întâlnire de urgență cu premierul Bolojan. În caz contrar, amenință cu GREVA GENERALĂ la nivel național
  • Update/ Rezultate finale BAC 2025. Notele după rezolvarea contestațiilor, afișate luni
  • S-a aflat abia acum drama prin care a trecut actualul șef al statului! Nicușor Dan și-a înmormântat tatăl în mare taină
  • Accident grav cu un TIR și un autoturism, pe DN7. O persoană a murit și o alta a fost rănită – VIDEO
  • Caricatura Zilei
  • Exit mobile version