În urma realegerii lui Donald Trump, liderii din Uniunea Europeană se confruntă cu o provocare așteptată: adaptarea relațiilor transatlantice la ”America First”
Oficialii și șefii de stat din UE s-au întâlnit la Budapesta la 7 noiembrie într-un climat de protecționism crescând din partea Statelor Unite. Blocul se pregătește pentru bariere și tarife comerciale.
În lunile următoare, abordarea UE va implica probabil o combinație de angajament cu administrația Trump și urmărirea unor politici menite să reducă dependența economică a Europei de SUA.
Dar, cu Franța și Germania în plină criză guvernamentală, capacitatea UE de a prezenta un front unic în problemele economice poate fi compromisă.
O altă preocupare semnificativă în urma victoriei lui Trump este impactul asupra securității europene și viitorului NATO, notează Modern Diplomacy. Apelurile președintelui SUA către membrii UE de a-și asuma o parte mai mare din cheltuielile de apărare, combinate cu poziția sa adesea ambivalentă față de NATO, au aruncat incertitudine asupra coeziunii alianței.
La mijlocul lui 2023, înainte ca Suedia să adere la NATO, doar 11 dintre cele 31 de țări membre erau estimate să atingă obiectivul de 2% pentru cheltuielile de apărare. Germania, deși un contributor major, a rămas sub 2% până în februarie 2024.
Unii analiști prezic că întoarcerea lui Trump ar putea întări sentimentele naționaliste și izolaționiste în Europa, ceea ce ar putea tensiona unitatea internă.
Emmanuel Macron a subliniat că realegerea lui Trump evidențiază necesitatea ca Europa să-și afirme propriile interese de apărare și securitate în mod independent.
Mesajul lui Macron, susținut de președintele polonez Donald Tusk, este un apel la reziliența europeană în fața schimbărilor din politica externă a SUA. În schimb, cancelarul german Olaf Scholz pare destul de mulțumit cu privire la perspectiva unei cooperări cu Trump.
Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, care, spre deosebire de alți lideri ai UE, l-a susținut deschis pe Trump în cursa prezidențială și a postat mesaje entuziaste pe X despre victoria sa, a declarat pentru Reuters că Europa va trebui acum să-și reconsidere sprijinul pentru Ucraina. Orban a supărat în mod regulat Bruxellesul prin legăturile sale strânse cu Rusia.
Problema pentru UE este că nu are hard-power pentru a ține piept administrației Trump. Și nici lideri puternici.