AcasăPoliticaCe șanse mai are PSD?

Ce șanse mai are PSD?

„PSD pregătește lovitura de grație pentru Orban”. „PSD îi numără zilele lui Ludovic Orban”. „PSD s-a hotărât: Guvernul Orban trebuie să dispară”. „PSD îi va cere socoteală lui Orban până la ultimul leu cheltuit”. „PSD are voturile necesare pentru demiterea lui Ludovic Orban”. Sunt doar câteva exemple din multitudinea de titluri care apar zilnic pe site-uri de presă consacrate sau de știri. La ele se adaugă moțiunea de cenzură pe care Marcel Ciolacu o vântură de luni de zile, independent sau în asociere cu Victor Ponta și Călin Popescu-Tăriceanu. Dacă toate aceste informații ar avea cum să fie vopsite în culori vii, atrăgătoare, toți am crede că ne aflăm în fața celei mai reușite campanii publicitare pentru o pastă de dinți care nu numai că îi îngrijește, dar face și implanturi fără durere. În realitate, zgomot. Doar tobe și alămuri.

Marcel Ciolacu încă mai pozează în nevinovat. Așa o fi scenariul

Într-un final, moțiunea de cenzură va fi depusă. Ciolacu susține că, dincolo de ALDE și Pro România, mai sunt și alte formațiuni politice care vor detronarea lui Ludovic Orban și că, până acum, a așteptat să se coaguleze acest front. Este o altă formă de a fi tras de timp, pentru că lui îi place mai mult jocul în spațiul declarațiilor decât să treacă la fapte. Apoi, toată această tergiversare arată că PSD nu are nici curajul și nici puterea să bată cu pumnul în masa Cotrocenilor. Chiar și după eliminarea lui Ludovic Orban, stăpân pe situație fiind, Marcel Ciolacu va cere același guvern de uniune națională. Un guvern, spunea el cândva, care să asigure desfășurarea alegerilor în bune condiții. Doar atât? Pentru numai atât s-a mocăit și încă se mai codește să treacă la treabă? Este singura dorință a celor aproximativ 500.000 de simpatizanți?

Au bătut palma

Congresul PSD nu va rezolva criza. Dimpotrivă, o va accentua

Scria ieri colega mea, Claudia Marcu, în urma unui dialog cu Codrin Ștefănescu, fostul secretar general al partidului:„PSD se dezintegrează. Dezertare masivă în teritoriu” Este o descriere amănunțită a fenomenului cu care se confruntă partidul. Se autodizolvă prin migrația masivă a primarilor către alte partide, cu predilecție Pro România și PNL. Lipsa de fermitate a lui Marcel Ciolacu este principala cauză. A amânat la nesfârșit depunerea moțiunii de cenzură și s-a făcut că nu vede toate fărădelegile liberalilor. În loc să reacționeze cu duritate la măsurile antisociale luate de PNL, în loc să bombardeze Parlamentul cu ședinte peste ședințe, să propună și să impună soluții concrete de protecție economică a populației, liderul social-democraților s-a complăcut în poziția de noncombat. Este clar jocul lui Ciolacu de a bate palma cu adversarii politici, afirmă Ștefănescu, nu înainte de a evidenția că primarii din Moldova au declarat că nu pot câștiga alegerile cu el președinte, deși electoratul de acolo votează PSD într-o proporție de 80 la sută.

Îndepărtarea propriului electorat

Robert Negoiță și-a retras candidatura de pe lista PSD la primărie. E primul semnal din București

Trecerea primarilor PSD la alte partide este cel mai mare pericol. Nu a intuit liderul social-democraților că, în lipsa unei atitudini energice, se va ajunge aici? Înseamnă că nu are niciun fel de viziuni, și atunci ar trebui să plece. Sau, și am mai spus-o acum o săptămână, aceasta a fost tactica pe care a adoptat-o pentru a duce partidul în procentajul dorit de Iohannis, de 20-30 la sută, unde să poată fi controlat? Prin pasivitate, Ciolacu și-a îndepărtat propriul electorat. Și încă nu a terminat, operațiunea este în plină desfășurare. Nu poți vota un partid care nu te mai reprezintă, care nu mai corespunde exigențelor tale și care te trădează. Calculele lui Marcel Ciolacu nu sunt greu de descifrat. Pierzând primăriile sau obținând un scor insignifiant per total, pierde și parlamentarele. Și asta pentru că primarii sunt motorul votului la alegerile parlamentare. Comunitatea, într-o proporție covârșitoare, votează după cum îi sugerează sau impune primarul, pentru că la el se află pâinea și cuțitul. În condițiile acestea, este previzibil că arhitectura Parlamentului va avea o nouă structură. Fapt ce, fără niciun dubiu, este ceea ce își dorește Klaus Iohannis. Și atunci, firesc, nu ai cum să nu te întrebi la ce mai ajută moțiunea de cenzură care, din câte se vede, va veni prea târziu. Doar așa, ca să nu zică lumea că s-a predat cu totul în mâinile adversarilor, fără nicio împotrivire?

author avatar
Valentin Boeru
1.932 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger