AcasăPoliticaCe s-ar fi întâmplat dacă Ucraina își păstra armele nucleare?

Ce s-ar fi întâmplat dacă Ucraina își păstra armele nucleare?

După destrămarea Uniunii Sovietice, în1991, Ucraina a moștenit al treilea cel mai mare arsenal nuclear din lume. Cu toate acestea, a decis să renunțe la armele sale nucleare. A semnat Tratatul de Neproliferare Nucleară în 1994, obținând ulterior asigurări economice și de securitate din partea marilor puteri.

Ironia istoriei este că denuclearizarea unei țări nu a împiedicat un război cu o țară invadatoare vecină

Prin urmare,Statele Unite, Rusia și Regatul Unit, în cadrul Memorandumului de la Budapesta, au dat de înțeles că integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei nu vor fi afectate.

În prezent, Rusia încalcă în mod clar acest memorandum, iar dilema este că asigurările, spre deosebire de garanții, nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic și nu obligă marile puteri să intervină militar în numele Ucrainei.

S-a vehiculat ideea că invazia rusă ar fi putut fi prevenită dacă Ucraina nu ar fi renunțat niciodată la armele nucleare sovietice, deoarece atunci, descurajarea nucleară, care presupune amenințarea cu distrugerea reciprocă, ar fi împiedicat atacul. Așa să fie? Părerile sunt împărțite.

Există o presupunere larg răspândită conform căreia descurajarea asociată cu armele nucleare oferă automat o garanție împotriva unui atac. Exemplele istorice nu susțin această afirmație. Au existat cazuri în care descurajarea nucleară a împiedicat escaladarea crizelor până la războaie adevărate, dar conflicte și războaie limitate au avut loc în continuare. De exemplu, India și Pakistan sunt puteri nucleare, dar s-au angajat în război.

Rusia ar fi putut totuși să invadeze Ucraina, indiferent dacă ar fi avut sau nu arme nucleare. A perceput amenințarea de a avea un bloc adversar major, sub forma NATO, chiar în apropierea granițelor sale – și extinderea acestui bloc spre est ca un pericol la adresa intereselor  vitale.

Invazia nu este o scuză, dar Occidentul – incredibil de naiv – nu și-a dat  seama că imperialismul rus  nu folosește  decât politica tancului. Încă din 1993, analiștii de la Foreign Affairs și The Economist susțineau că Ucraina trebuia să-și mențină arsenalul nuclear, deoarece în caz contrar un război cu Rusia era inevitabil!

Important de reținut, armele nucleare pe care le dețineau ucrainenii nu au fost niciodată cu adevărat ale lor. Codurile de lansare și comanda celor  176 de rachete balistice intercontinentale și 1.240 de focoase nucleare au rămas la Moscova. Astfel, eficacitatea descurajării este foarte îndoielnică atunci când chiar și caracterul practic al armelor este îndoielnic.

Unii consideră că Ucraina avea mai mult de câștigat decât de pierdut dacă renunța la armele sale nucleare. Noua țară independentă trecea printr-o criză politică și financiară.

De asemenea, din punct de vedere politic, SUA, ca să nu mai vorbim de  Rusia, nu ar fi dorit ca un stat să încerce să preia controlul asupra unui arsenal nuclear sovietic. Ucraina l-a folosit ca monedă de schimb pentru a-și îmbunătăți relațiile cu comunitatea internațională.

Posibil, Ucraina – care avea capacitatea de a produce arme nucleare după căderea URSS, uraniu bogat în plutoniu,  expertiză tehnică și științifică – a sperat că renunțarea la arsenalul nuclear reprezintă o garanție pentru sprijinul Occidentului.

Ironia istoriei este că denuclearizarea unei țări nu a împiedicat un război cu o țară invadatoare vecină. Poate că “operațiunea specială” tocmai de asta a fost plănuită.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
402 afisari

4 COMENTARII

  1. TOTAL FALS……ARMELE NUCLEARE STATIONATE ACOLO ERAU ARSENALUL URSS….AU FOST RETRASE DUPA NEGOCIERI POLITICE REAGAN-GORBACIOV (USA-URSS)

    MULTE DINTRE ELE ERAU FOARTE VECHI SI NICI NU MAI EXISTA PESTE 90% DIN VECHIUL STOC A FOST DEZAFECTAT//ARMELE MODERNE SUNT CELE TACTICE DE PE SUBMARINE
    ESTE 100%IMPOSIBIL SA LANSEZI RACHETE BALISTICE ICBM SI SA AJUNGA SA LOVEASCA TINTE….DOAR KOREENII DE NORD MAI CRED PROSTIA ASTA

  2. Multi s-au intrebat ce au cautat rusii la Cernobil. Zilele acestea Ucraina a facut multa zarva in privinta centralei nucleare de la Zaporojie si este foarte interesata de preluarea ei.
    La Cernobil rusii au oprit reactorul, au luat softul, astfel incat Ucraina nu-l mai poate porni. La Zaporojie rusii se pregatesc sa distruga reactoarele si nu le vor lasa functionale daca vor fi nevoiti sa plece.
    Adevarul este ca si reactorul de la Cernobil si cele de la Zaporojie sunt cu moderator grafit, de presiune si mere putere, si in acestea se poate produce plutonui utilizat in domeniul militar Cu alte cuvinte, daca Ucraina porneste reactorul de la Cernobil sau preia centrala nucleara de la Zaporojie va putea probuce in scurt timp arme nucleare. Si Rusia nu poate accepta asa ceva.

  3. Doua vorbe,trei minciuni,autorul lui peste prajit.Nea Jacota,nu ti-e rusine sa-ti insulti cititorii ? Ucraina n-a mostenit nici-un arsenal nuclear,butoanele fiind la Moscova.Deci,nu putea renunta la ceva ce nu avea.Restul,sunt povesti de adormit copiii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Bomba zilei! Coldea și Dumbravă, audiați la DNA – VIDEO

Informația momentului! Generalii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă au fost chemați joi la DNA. Din câte s-a mai aflat, în dosar mai este audiat...

Profiturile-record în România ale marilor companii arată că politicile economice ale PSD dezvoltă mediului de afaceri

Politica Guvernului condus de Marcel Ciolacu de susținere a mediului de afaceri a creat în 2023 dar și în prima parte a anului acesta,...
proger