AcasăPoliticaCe s-a promis nu a fost livrat. Ucraina pierde războiul energetic cu...

Ce s-a promis nu a fost livrat. Ucraina pierde războiul energetic cu Rusia?

Pagubele produse sectorului energetic al Ucrainei se ridică la 12 miliarde de dolari

Ucraina ar putea pierde războiul energetic împotriva Rusiei dacă ajutorul american nu va ajunge în curând, a avertizat șeful celui mai mare producător privat de energie electrică din țară.

 Apelul directorului general al DTEK, Maxim Timchenko, se adaugă la îngrijorările tot mai mari ale Kievului cu privire la un pachet de asistență blocat de republicanii din Congres, despre care oficialii ucraineni au declarat că trebuie să sosească „în decurs de o lună” pentru a susține forțele armate să țină piept invaziei rusești, aflată acum în al treilea an.

După doi ani de luptă, nu ne putem permite să pierdem acest război energetic”, a declarat Timchenko pentru Financial Times. „Și există riscul să începem să pierdem doar pentru că ceea ce s-a promis nu a fost livrat”. Ca și în 2022, Rusia și-a intensificat atacurile aeriene asupra sistemului energetic ucrainean înainte de această iarnă.

Banca Mondială a estimat că pagubele produse sectorului energetic al Ucrainei în timpul războiului se ridică la 12 miliarde de dolari, iar peste 50% din infrastructura energetică a țării a fost afectată în iarna 2022/2023.

Inițial, Ucraina a fost mai pregătită să își protejeze infrastructura energetică în primele luni de iarnă, dar în ultimele săptămâni „tot mai multe drone și mai multe rachete își ating ținta”, a explicat Timchenko, în timp ce țara se străduiește să desfășoare o apărare aeriană pe fondul epuizării munițiilor occidentale.

Lipsurile  fost agravate de disputa din Congres, care a blocat ajutorul de 60 de miliarde de dolari din partea SUA, din care jumătate ar urma să fie pentru armament. Între timp, muniția și rachetele europene sunt, de asemenea, în criză, chiar dacă capitalele UE încearcă în prezent să adune ajutoare de urgență.

„Ne refacem în fiecare săptămână echipamentele energetice de la bombardamente. Iar sentimentul că devenim tot mai neprotejați, ne afectează foarte mult încrederea”, a recunoscut șeful DTEK.

Compania, care furnizează aproximativ 20% din necesarul de energie electrică al Ucrainei, a înregistrat 9.700 de atacuri asupra infrastructurii sale din februarie 2022 și 150 în 2024. Aproape 160 de atacuri au vizat centralele termice, peste un milion de gospodării au suferit pene de curent. Cum iarna se apropie de sfârșit, cererea de energie va scădea, dar Timchenko a avertizat împotriva „relaxării” în următoarele șase luni doar „pentru că nu suntem înghețați vara”.

El a precizat că ar fi greu pentru companiile străine să cheltuiască acum milioane de dolari pentru dezvoltarea energiei regenerabile în Ucraina, din cauza preocupărilor legate de securitate, dar  ar trebui să înceapă să facă pregătiri pentru atunci când „vom avea apărare antiaeriană și vom simți că suntem protejați”.

DTEK a inaugurat centrala eoliană Tyligulska de 114 MW în luna mai a anului trecut și intenționează să crească capacitatea la 500 MW în următorii ani. De asemenea, își propune să construiască un alt proiect de 650MW la sud de Kiev.

Dar atacurile rusești nu se vor opri, în contextul în care sectorul energetic ucrainean rămâne una dintre țintele cele mai vulnerabile.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
509 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger