Cu puțin timp înainte ca Rusia să-și lanseze invazia în Ucraina în februarie, generalul Mark Milley, președintele Statului Major al SUA, a oferit o viziune pesimistă asupra perspectivelor: Kievul ar putea cădea în 72 de ore.
După trei luni în care ucrainenii nu numai că au respins asaltul inițial asupra capitalei, dar au rezistat într-un război terestru crunt în sud-estul țării, Milley are un discurs foarte diferit.
Potrivit acestuia, SUA vor continua să sprijine efortul de război ucrainean, deoarece este important să demonstreze că „cei mari nu pot pur și simplu să-i distrugă și să-i invadeze pe cei slabi și mici”.
Iar în ceea ce privește modul în care s-ar putea încheia războiul, Milley a spus că este la latitudinea ucrainenilor să decidă „starea finală în interiorul granițelor Ucrainei”.
O lovitură decisivă Rusiei?
Succesele Ucrainei pe câmpul de luptă au provocat o stare de spirit aproape triumfalistă la Washington în ultimele săptămâni, notează Financial Times. În contrast cu prudența din primele zile ale conflictului, unii politicieni și oficiali de frunte văd acum oportunitatea de a da o lovitură decisivă Rusiei.
Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților, a declarat, după o vizită la Kiev și o întâlnire cu președintele Volodimir Zelenski, că America este „alături de Ucraina până la obținerea victoriei”.
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, vrea să vadă “Rusia slăbită până la punctul în care să nu mai poată face genul de lucruri pe care le-a făcut prin invadarea Ucrainei”.
Washingtonul a aliniat un ajutor fără precedent de 54 de miliarde de dolari de la începutul războiului pentru a susține lupta Ucrainei în lunile următoare.
Cea mai mare parte a acestei sume colosale a fost aprobată săptămâna trecută, când președintele Joe Biden a semnat o lege care va direcționa încă 40 de miliarde de dolari către efortul de război, inclusiv aproximativ 20 de miliarde de dolari în asistență militară.
Dar, în spatele retoricii încrezătoare, există mult mai puțină claritate cu privire la ceea ce SUA cred de fapt că se poate și ar trebui să se întâmple în Ucraina.
Există puține detalii despre cum ar arăta de fapt o înfrângere strategică pentru Rusia sau ce fel de acord teritorial ar putea sfârși prin a-i încuraja pe ucraineni să-l accepte.
Potrivit unor discuții în Consiliul de Securitate Națională al SUA, Washingtonul „urmărește o Ucraină democratică, suverană și independentă” și vrea să se asigure că efortul Rusiei de a domina Ucraina „se va încheia cu un eșec strategic”.
Ce fac liderii UE?
Administrația Biden încearcă acum un echilibru delicat. Vrea să ofere sprijin militar eficient Ucrainei și să evite orice impresie că încearcă să o împingă în eventuale compromisuri pe teritoriu care ar crea probleme politice la Kiev.
Dar, în același timp, încearcă să mențină laolaltă o coaliție internațională în sprijinul Ucrainei, care include unii aliați europeni care se îngrijorează deschis în legătură cu impactul unui război prelungit asupra propriilor economii.
În ultimele zile, liderii Franței, Germaniei și Italiei au făcut cu toții declarații încurajând un fel de încetare a focului și un acord negociat.
Și în timp ce toți membrii coaliției internaționale insistă că deciziile finale cu privire la scopurile de război aparțin ucrainenilor, ei știu că abilitățile Kievului de a continua lupta depinde în mare măsură de armele și de asistența financiară pe care o primește – mai ales de la americani.
„Europenii și-ar dori să știe care este planul final al Americii, pentru că ideea că Rusia pierde nu a fost definită”, spune Stefano Stefanini, fost ambasador al Italiei la NATO.
SUA au promis armament greu pentru Ucraina, dar adminstrația Biden se confruntă cu presiuni politice interne pentru a merge mai departe.
Deliberările atente asupra armelor fac parte dintr-o discuție mai amplă de la Washington despre ce înseamnă de fapt o „înfrângere strategică” pentru Rusia. Oficialii americani susțin că Rusia va rămâne mai slabă după război, indiferent de modul în care se va desfășura, în special din cauza sancțiunilor globale.
Dar mai există o problemă: până acum, Statele Unite au ținut împreună NATO și alți parteneri, însă Vladimir Putin mizează pe ideea că o astfel de unitate se va destrama în cele din urmă, mai ales că unele țări din UE cer ca Ucraina să recunoască cererile Rusiei.
Washingtonul pare să se situeze undeva la mijloc față de aliații săi europeni, întrucât oficialii nu fac presiuni pentru o revenire imediată la discuțiile de pace, dar sunt, de asemenea, mai prudenți decât unii cu privire la o potențială escaladare.
Ucrana invinge astfel incat 22% din suprafata Ucranei e cucerita de armata rusa. In afara de propaganda mincinoasa a mass-mediei mondiale ucranii au pierderi masive zi de zi.