AcasăPoliticaCe nu trebuie să știm

Ce nu trebuie să știm

„Parlamentarii puterii au refuzat constituirea comisiei de anchetă privind raportarea deceselor Covid-19, asta pentru că peste 5.300 de persoane decedate nu au fost raportate”. O fi Gabriela Firea gălăgioasă, dar o declarație atât de dură este riscantă. Înseamnă că s-a bazat pe ceva.

Nu ar fi prima oară când guvernului i se aduc asemenea acuzații. De fiecare dată însă a folosit tot felul de tertipuri pentru a nu răspunde foarte clar. Grupul de Comunicare Strategică anunța astăzi niște date, ca a doua zi sau peste două zile să le schimbe și să spună altceva. Morții se amestecau cu viii, bolnavii de ieri nu erau toți buni pentru statistică, apoi am văzut și morți trecuți din greșeală la vii și invers. Numărul exact al morților, însă, nu a  fost cunoscut niciodată. Poate numai în tabelele care nu erau destinate publicității. De ce? Ce era de ascuns?

De câtă vreme durează situația aceasta nimeni nu poate spune. Când a început operațiune de măsluire a datelor, la ce și cui i-a folosit? Înainte de alegerile locale, parlamentarii opoziției cereau amânarea acestora invocând numărul prea mare de îmbolnăviri și, implicit, de morți. Guvernul și Iohannis dădeau asigurări că totul este sub control și că nu există niciun risc. Atunci a început și măsluirea cifrelor din comunicate, care arătau că parcă nu am sta așa de rău. Însă la două săptămâni după alegeri, statisticile au explodat. Cazurile de noi îmbolnăviți și de morți duceau la cifre neatinse până atunci. Explicația a fost cinică. Nu e din cauza alegerilor ținute în condiții improprii de protecție. De vină au fost cetățenii care au chefuit pe terase la mare până târziu și s-au aglomerat pe plaje.

În decembrie 2020, aceeași situație. S-ar fi putut amâna alegerile până în martie 2021, dar asta ar fi dat peste cap toate planurile puterii. Iohannis știa că ținerea scrutinului mai târziu de decembrie ar fi dus la falimentul PNL. Morții și bolnavii iar au devenit puțini, exact cât să creeze populației sentimentul de siguranță. Și, ca în septembrie, după alegeri numărul lor a crescut. Nu mai era o coincidență. Era un plan pus la punct pentru a induce în eroare populația că totul este în regulă, ca Iohannis și camarila liberală să-și ducă la bun sfârșit socotelile lor meschine. Să-ți sacrifici proprii cetățeni pentru a pune mâna pe putere nu putea fi mult timp ascuns. Iar când adevărul urma să iasă la iveală, puterea a respins comisia de investigare. Hai că nu e greu de înțeles.

author avatar
Valentin Boeru
1.457 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger