AcasăPoliticaCe nu face politicianul ca să rămână în funcție: doamna Ursula bate...

Ce nu face politicianul ca să rămână în funcție: doamna Ursula bate palma cu dreapta dură

Președinta Comisiei Europene este pregătită să coopereze cu partidele de dreapta dură pentru a-și asigura un al doilea mandat în cea mai puternică funcție din UE

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dat cel mai clar semnal de până acum că este pregătită să coopereze cu partidele de dreapta dură pentru a-și asigura un al doilea mandat în cea mai puternică funcție din Uniunea Europeană.

În cadrul dezbaterii de la Maastricht, organizată de Politico și Studio Europa Maastricht, ea a indicat că ar fi deschisă la un acord cu grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) după alegerile din această vară.

Alianța cu euroscepticii

Eurodeputații grupului ECR sunt adesea eurosceptici convinși, situându-se mai la dreapta decât centriștii lui von der Leyen, iar rândurile sale în Parlamentul European sunt așteptate să crească după votul din iunie.

O alianță între ECR și Partidul Popular European al lui von der Leyen ar putea însemna o schimbare semnificativă spre dreapta în ceea ce privește elaborarea politicilor UE – pe teme de la migrație la legislația privind clima și apărarea.

Joc de noroc electoral

Ca joc de noroc electoral, este un risc ridicat: un astfel de acord ar putea destrăma coaliția dintre grupul lui von der Leyen și socialiști, care a condus în mod tradițional instituțiile UE de la centru. Ea trebuie să mențină această alianță pentru a câștiga al doilea mandat la conducerea Comisiei.

În timp ce von der Leyen a exclus un pact cu cea mai extremă grupare de dreapta, Identitate și Democrație – din care face parte și Marine Le Pen din Franța – a indicat o colaborare cu ECR, care este susținută de premierul italian Giorgia Meloni.

Oferta sa către Meloni și aliații săi marchează un moment dramatic în campania pentru controlul instituțiilor puternice ale UE, o competiție care va fi decisă după alegerile pentru Parlamentul European din 6-9 iunie.

Partidele de extremă-dreapta au fost ținute departe de putere în mare parte din Europa printr-un acord tacit între rivalii mai moderați.

Dar, în ultimii ani, politicienii cu viziuni de extremă dreapta pe teme precum migrația s-au bucurat de succese semnificative, câștigând alegerile naționale și regionale și ajungând în fruntea sondajelor de opinie în Franța, Italia, Olanda și Germania, printre alte țări.

Deschiderea drumului către un acord cu ECR pare o strategie neterminată. Pentru a-și asigura un al doilea mandat, von der Leyen va avea probabil nevoie de sprijinul grupului Socialiștilor și Democraților, care, potrivit sondajelor, va ieși pe locul al doilea la alegerile din iunie.

„Valorile și drepturile nu pot fi împărțite în funcție de anumite aranjamente politice”, a declarat Nicolas Schmit, candidatul principal al socialiștilor. „Fie poți să te înțelegi cu extrema dreaptă, pentru că ai nevoie de ei, fie spui clar că nu este posibilă nicio înțelegere, deoarece nu respectă drepturile fundamentale pentru care a luptat Comisia noastră. Nu vom putea vota pentru un program care a fost negociat cu ECR.”

Conform sistemului UE, noua Comisie Europeană numită de liderii UE după alegeri va avea nevoie de sprijinul majorității celor 720 de eurodeputați aleși în Parlament pentru a intra în funcție. Ultima dată, în 2019, von der Leyen a trecut pragul cu doar nouă voturi.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
510 afisari

4 COMENTARII

  1. Dreapta, stanga, centristii europeni 😂😂😂😂 sunt toti young global leaders chiar si meloni care pozeaza ca maia sandu in luptatoarea pentru dreptate, sunt toti pusi acolo de davos

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger