AcasăPoliticaCe ne pregătește Iohannis?

Ce ne pregătește Iohannis?

Mai crede cineva că măsurile luate de Guvern în urma consultărilor de la Cotroceni sunt cele de care România are nevoie? Și-au dovedit din plin ineficacitatea, nu mi se pare că ar trebui și altceva. Și, de fapt, despre ce consultări poate fi vorba atât timp cât Iohannis dictează, Guvernul își ia notițe, apoi primul care iese la declarații este tot Iohannis, Guvernului revenindu-i sarcina de a repeta papagalicește spusele Marelui Conducător. Se vorbește despre creșterea capacităților secțiilor ATI, despre paturi, despre aparate de oxigen și transferarea medicilor dintr-o parte în alta. Nu de acum, ci de zece luni numai asta se discută. Rezultate? Nu e cazul. Poate nici nu se urmăreau rezultate, ci doar construirea imaginii unui președinte implicat și a unui guvern care se zbate pentru noi.

Echipa aleasă de Cotroceni este nemuritoare

Implicarea lui Iohannis nu poate fi reală din moment ce  oamenii cu capul pe umeri au văzut că totul este un spectacol. Vizite la Institutul Național de Sănătate Publică, la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, la spitale construite pentru reclamă și oriunde se mai poate ciupi un plus de imagine. Cu ce efect? Cu niciunul, căci Iohannis ori nu înțelege, ori se pricepe la sănătate la fel ca în conducerea treburilor statului. Adică deloc. Și o spun cu delicatețe.

Adunătura de pripas de la Palatul Victoria

Să nu credeți că președintele nu vede situația dezastruoasă în care a ajuns România sau că nu își dă seama că Guvernul Orban e o catastrofă. Ba vede foarte bine, însă este echipa aleasă de el și nu va renunța la ea. Fie dintr-un orgoliu nemăsurat și prost canalizat, fie că o apreciază pentru obediența ei, fie că înlocuirea ei ar reprezenta un câștig pentru PSD, chiar dacă numai de imagine. E greu de acceptat ideea că ar avea încredere deplină în Guvernul Orban sau că acesta ar fi cel mai bun.

Ponta prea războinic pentru a intra în cărți

În primul rând, spuneam, știe ce oameni a ales. Dacă ar fi să meargă pe mâna acestora, nu le-ar mai fi spus că nu îi mai lasă să facă treaba de capul lor. Apoi, nu i-ar mai chema de două ori pe săptămână să le spună ce au de făcut. Nu înseamnă că el ar ști mai mult. Chiar și el este la mâna consilierilor care-i scriu discursurile și îl învață să dea din brațe. Din nefericire, la ambele Iohannis este repetent.

Doar liberalii, nimeni altcineva

În materie de combatere a răspândirii pandemiei, priceperea Guvernului Orban și a lui Iohannis s-a văzut. 9.000 de morți, 10.000 de îmbolnăviri zilnice noi, plus tragedia de la Piatra Neamț sunt grăitoare. Dar Iohannis nu va cere niciodată echipei guvernamentale să răspundă pentru toate acestea sau să plece acasă. Are nevoie de ea pentru alegeri, acesta fiind, de fapt, scopul pentru care o menține pe poziții. Marele Înțelept de la Cotroceni și-a făcut bine socoteala. Și nu de acum.

Nici acum nu și dă seama ce a făcut sau e parte din joc

Nicio altă formulă guvernamentală nu i-ar fi cântat în strună și nu i-ar fi fost de folos. Sarcinile pe care el are de îndeplinit nu se pot realiza cu rebelul și războinicul Ponta, cu alunecosul Dan Barna, cu un Cioloș care-i vâna tronul sau cu Ciolacu, dualistul de necontestat. Este limpede, în condițiile acestea, de ce marea grijă a lui Iohannis au fost alegerile, nu dezastrul provocat de pandemie.

O capcană bine întinsă

Fără alegeri câștigate de liberali, rolul lui Klaus Iohannis s-ar încheia a doua zi. Poate pleca în Germania, unde are locul călduț pregătit de multă vreme. Ceea ce a făcut până acum la Cotroceni a fost doar tragere de timp în așteptarea scrutinului din 6 decembrie. Știe că va câștiga. Probabil că vom asista la o mare fraudă electorală, doar pentru a scoate PNL în frunte. A doua zi, conform mai multor surse, va decreta închiderea totală a României. Și nu pentru a preveni răspândirea pandemiei, ci pentru a interzice adunările publice. Nu are nevoie de răzmeriță pe străzi, cu oameni nervoși și greu de controlat. Pandemia se poate „controla” din cifrele manipulate de

Predoiu un ministru independent Independent de cine

Grupul de Comunicare Strategică, dar revoltele populare niciodată. Nu prea există cale de mijloc pentru cetățenii nemulțumiți. Au fost împinși între a alege un PSD așa cum îl știm, care va vota noul guvern, tot cu Orban în frunte, și a refuza prezența la vot. Nu se va ajunge la doar 3-4 la sută prezență la vot, deși asta ar trebui, fiind forma de protest pe care Iohannis nu îl poate stăpâni. Dar nici la 46 la sută, care i-ar permite PSD să preia puterea. O capcană bine întinsă.

Uite de ce e nevoie de alegeri

PNL va avea, în final, pâinea și cuțitul în Parlament. Ne vom trezi cu legi care vor desființa Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, vor desființa și Curtea Constituțională (ultima dorință exprimată de Orban – n.r.) și vor modela până la anulare instituția Avocatului Poporului. Legile Justiției vor trece cu ușurință prin Parlament, la cererea celui mai slab ministru de resort, după spusele juriștilor. Cred însă că este doar tirul pregătitor pentru ce va urma. Iohannis este legat prin fire nevăzute de interesele Europei și de aceea ține morțiș la aceste alegeri, pentru  putea promova legi care să-i permită acesteia controlul total al resurselor țării. Sau înstrăinarea lor, și nu sunt singurul jurnalist care spune asta. Mai mult, dacă răsfoiți presa de la începutul anului, veți rămâne stupefiați de anumite predicții. Una dintre ele prevedea aducerea unui etnic german la conducerea primăriei din Timișoara. Este planul de rupere a orașului de Transilvania. S-a împlinit deja. Mai este și „anihilarea până la distrugere a sentimentului național și creștin, pe toate căile posibile, ca și decredibilizarea și atacarea clerului și a Bisericii de orice cult” Ambele sunt în curs. Rămâne însă cea mai periculoasă. Înstrăinarea Transilvaniei, căci cel de-Al Patrulea Reich are planuri mari în privința noastră. Este posibil să se ajungă aici? Da, cu un Parlament care va modifica Legea Fundamentală a țării, ca să nu-i fie prea greu.

author avatar
Valentin Boeru
4.066 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger