AcasăPoliticaCe leagă Hamas de Axa Rezistenței

Ce leagă Hamas de Axa Rezistenței

Sprijinite de Iran, grupările Hamas, Jihadul Islamic Palestinian și Hezbollah urmăresc să anihileze Israelul

În ostilitatea regională de zeci de ani dintre Israel și Iran, gruparea militantă palestiniană Hamas nu s-a aflat niciodată pe deplin sub influența republicii islamice.

În ultimii ani, a primit bani din Qatar, a învățat lecții de propagandă de la Isis și a menținut relații cu serviciile secrete egiptene.

Dar atacul de sâmbătă asupra Israelului, încurajat de Iran, a determinat o reevaluare a cât de profunde au devenit legăturile dintre Hamas și Teheran, relatează Financial Times. Pentru Israel și puterile regionale, principala întrebare este dacă grupurile susținute de Iran care reprezintă o amenințare existențială pentru Israel – așa-numita Axă a Rezistenței – oferă o explicație pentru modul în care Hamas a dezvoltat capacitatea de a organiza o operațiune  atât de îndrăzneață.

„Axa Rezistenței urmărește să anihileze Israelul”, a declarat Abdul Majeed Awad, șeful biroului de relații politice și media al Hamas în Liban. Aliații nu au fost informați despre incursiunea în sudul Israelului decât după ce aceasta a fost în curs de desfășurare, dar Iranul și cel mai important reprezentant al său, grupul militant libanez Hezbollah, au urmărit „fiecare moment” al asaltului.

Peste 1.500 de persoane au murit de la începutul atacului Hamas, inclusiv peste 900 de civili și trupe israeliene, în ceea ce a devenit cel mai sângeros conflict în interiorul statului ebraic de la formarea sa în 1948, și 687 de persoane în Gaza, potrivit presei israeliene și unui purtător de cuvânt al Ministerului palestinian al Sănătății.

Predominant șiit, Iranul a depus eforturi în ultimii ani pentru a întări legăturile cu grupurile militante palestiniene, prezentându-se ca un campion al cauzei lor, într-un moment în care mai multe state arabe au făcut demersuri pentru a normaliza relațiile cu Israelul.

Iranul are deja un reprezentant în Gaza în Jihadul Islamic Palestinian, un grup mai mic care uneori rivalizează cu Hamas, iar alteori luptă alături de acesta. Dar aducerea pe orbita sa a grupării Hamas, mai mare și mai bine stabilită, care controlează Gaza, ar fi o lovitură de stat, dar și o relație reciproc avantajoasă.

Cu toate acestea, Hamas – o mișcare islamistă sunnită formată în anii 1980, în jurul datei primei intifade sau revolte palestiniene – a păstrat întotdeauna o ambiguitate strategică pentru a menține un sprijin maxim pentru cauza sa.

Israelul și Iranul au purtat un război din umbră în tot Orientul Mijlociu – în țări precum Siria, Liban și Irak – cu lovituri de rachete și drone, precum și cu asasinate.

Iranul hărțuiește Israelul dinspre nord, prin intermediul Hezbollahului din Liban, și dinspre nord-est, unde luptătorii iranieni și ai Hezbollahului au frâu liber de-a lungul graniței siriene.

Membri ai conducerii Hamas vizitează Iranul și se întâlnesc în mod regulat cu Hezbollah, în timp ce unii lideri Hamas s-au mutat în Liban.

Prezența crescută a conducerii Hamas în Liban înseamnă că Hezbollah și Libanul sunt „legate de tensiunile interpalestiniene și de violența împotriva ocupației israeliene”, susține Mohanad Hage Ali, membru senior al think-tank-ului Carnegie pentru Orientul Mijlociu, cu sediul la Beirut,  adăugând că această alianță ar putea duce la un conflict regional mai larg.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
407 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger