AcasăPoliticaCe înseamnă să învingi un grup terorist?

Ce înseamnă să învingi un grup terorist?

Israel a răspuns la atacul îngrozitor al Hamas din 7 octombrie cu o forță copleșitoare. Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a jurat să „șteargă Hamas de pe fața pământului”.

Faptul că Israelul a răspuns violenței Hamas prin violență nu este nici pe departe surprinzător, având în vedere superioritatea militară convențională a IDF.

Cu toate acestea, Hamas s-a dovedit dificil, dacă nu imposibil, de învins cu forța militară. Poate lansa atacuri sofisticate și răspândi propagandă la fel de mult ca și Israelul.

Țările s-au luptat întotdeauna pentru a învinge grupurile teroriste, dar războiul dintre Israel și Hamas arată de ce a devenit și mai greu de făcut acest lucru.

Hamas nu poate distruge Israelul, așa că  folosește terorismul pentru a atrage atenția și a obține aliați. Vărsarea de sânge de la 7 octombrie a fost menită să provoace armata israeliană la o reacție exagerată care ar submina susținerea internațională pentru stratul ebraic,  ar alimenta o revoltă în Cisiordania și Ierusalim și ar atrage sprijin pentru Hamas, în special din partea Iranului și a grupului militant libanez Hezbollah.

Cu aceste prognoze, este greu de presupus că Israelul va dezmembra Hamas. În general, statele nu mai au monopolul asupra resurselor necesare pentru a proiecta puterea. De asemenea, multe dintre progresele tehnologice au avantajat în mod disproporționat grupurile teroriste. Rachetele, dronele, informatica și rețelele sociale le-au adus beneficii importante.

Hamas se află acum pe poziții similare cu Israelul în ceea ce privește capacitatea sa de a-și proiecta propria poveste despre război. Folosește aplicația de mesagerie Telegram pentru a recruta noi membri și pentru a răspândi dezinformări.

Chiar și după ce Israelul a tăiat curentul electric și a închis internetul în Gaza, Hamas a reușit să prolifereze dezinformarea pe aplicațiile de mesagerie și pe rețelele de socializare, bazându-se pe o armată globală de simpatizanți.

Tunelurile din Gaza oferă Hamas un alt avantaj asimetric: pot fi folosite pentru lansarea de operațiuni și pentru a depozita alimente, arme și militanți. Dronele pot cartografia tunelurile cu ajutorul camerelor și senzorilor de înaltă rezoluție, dar nu pot merge decât până la un anumit punct.

Israelul ar putea folosi bombe pentru a distruge tunelurile, dar, dacă ar face acest lucru, ar ucide mii de civili, ceea ce ar aduce țării doar mai mult oprobriu internațional și ar promova povestea Hamas că IDF ucide în mod deliberat oameni nevinovați.

Cel mai important avantaj al Hamas a fost unul strategic: exploatarea răspunsului Israelului la atacul său, notează Foreign Affairs. Deoarece scopul a fost de a provoca Israelul într-o reacție exagerată contraproductivă, răspunsul fulminant al IDF a înflăcărat opinia publică din regiune împotriva Israelului, exact așa cum dorea Hamas.

Pur și simplu, Israelul a mușcat momeala, răspunzând la atacul Hamas prin represiune violentă, o metodă populară, dar rareori de succes, de combatere a terorismului, care funcționează cel mai bine atunci când membrii grupărilor teroriste pot fi deosebiți și separați de populația civilă – o sarcină imposibilă în Gaza.

Israelul poate obține unele câștiguri împotriva Hamas printr-o supraveghere mai bună, o apărare mai puternică și o utilizare sporită a tehnologiilor avansate, cum ar fi țintirea asistată de inteligența artificială, capacitățile de contra-drone și interceptoarele Iron Dome.

Hamas nu se mai bucură de elementul surpriză. Cu excepția cazului în care nu i se alătură Hezbollah, capacitatea sa de a proiecta forța a ajuns la apogeu. Războiul tunelurilor va fi lent, costisitor și extrem de dificil pentru Israel – dar Hamas nu poate câștiga ascunzându-se la nesfârșit în întuneric.

Dar, mai important, Israelul trebuie să contracareze mobilizarea politică a Hamas, adică să îi taie capacitatea de a atrage recruți,  aliați și atenție.

author avatar
Radu Jacotă
348 afisari

3 COMENTARII

  1. Hamas e guvernul legitim al fasiei gaza si armata sa lupta cu statul invadator israel care recurge la tactici teroriste precum bombardarea spitalelor uciderea civililor inclusiv a copiilor prin prin promisiunea falsa a unor coridoare umanitare de libera trecere si mitralierea celor care trec pe acolo exact ca la Fantana Alba in ’41

  2. Anonime, da_ti cearceaful jos din cap si scoate_ti barboiul la vedere. Lasa vrajeala. Ai scapat de acolo si acum dai din clanta ??? Taci…

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri