AcasăPoliticaCe-i lipsește premierului pentru a fi eficient. Ciolacu: „Nu pot vedea unde...

Ce-i lipsește premierului pentru a fi eficient. Ciolacu: „Nu pot vedea unde se risipesc banii în sistem” – VIDEO

sursa foto: Facebook/Marcel Ciolacu

Șeful Guvernului, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, 27 noiembrie, la o conferință la care a participat, că în calitatea sa de prim-ministru nu are informaţiile atât de repede, ca să poată să fie eficient şi să ia deciziile care se impun, în timp real, pentru că nu are digitalizare la ANAF. Și nici în Sănătate. „Nu pot vedea unde se risipesc banii în sistem” – a spus premierul.

„Toate măsurile pe care le-am luat, unele discutate, comentate, noi am anunțat foarte clar că nu vor afecta oamenii de rând, au fost luate și ca să închidem exercițiul financiar trecut, fiindcă trebuia să venim cu cofinanțare de 15%. (…) Ultimul exercițiu financiar l-am închis, mi se pare la 54% în plăți directe în anul respectiv.

Vom închide peste 90%, prima oară în România”, a spus Ciolacu, la conferința la care a participat luni, 27 noiembrie.

Premier: „N-am informațiile atât de repede ca să pot să fiu eficient și să iau deciziile care se impun în timp real, pentru că…”

Premierul a adus în discuție lipsa digitalizării la ANAF și în sistemul de Sănătate. „Aici este marea provocare. Eu, ca prim-ministru, n-am informațiile atât de repede ca să pot să fiu eficient și să iau deciziile care se impun în timp real, pentru că nu am digitalizare, încă nu am digitalizare la ANAF, pentru că nu am digitalizare în sistemul de sănătate, nu pot vedea eficiența, nu pot vedea unde se risipesc banii în sistem”, a mai afirmat Ciolacu.

Premierul a făcut apoi referire la sfera Educației, spunând că se vede componenta de abandon școlar. Dar și ce măsuri se vor lua în acest domeniu. „La educație există și se vede, e clar componenta de abandon școlar, vom veni cu masă caldă, cu burse, vom veni cu salarii mai mari la profesori ca să atragem lume mult mai bine instruită pentru educația copiilor noștri și investițiile majore din PNRR în toată infrastructura. Sunt costuri. Părerea mea, că vom depăși pentru prima oară, cu un buget direct, cu patru în față la educație şi cu cheltuielile indirecte în administrația locală. Eu cred că ajungem cu execuția la sfârșitul anului în jur de 6%, fiindcă aici este viitorul. Acest viitor, ca și în fotbal, ca și în sport, ca în orice, se va vedea peste cinci-zece ani, dar nu mai putem. Ne împing, deci aderarea la OCDE și PNRR-ul, reformele, ne împing să intrăm în această dinamică. Dacă o pierdem acum, România e un stat pierdut”, a declarat Ciolacu.

Ciolacu: „Statul român trebuie să combată evaziunea fiscală”

Cât despre măsurile care vor fi luate în 2025, premierul a spus că „întâi trebuie să-şi facă treaba statul român”.

„Statul român trebuie să combată evaziunea fiscală, să fie mult mai eficient în colectare și toată lumea să-și plătească impozitele. Asta înseamnă digitalizarea ANAF-ului, să vadă unde sunt sursele bugetare de cheltuieli majore și să termine odată cu tot ce înseamnă birocrația, fiindcă toate proiectele cer anumite avize.

Fiecare minister, în acest moment, își va crea un serviciu unic de avizare, că vorbim de companii, că vorbim de autorități centrale, autorități locale, de persoane fizice care vor să aibă acces la fondurile europene, trebuie să fie un singur serviciu și atunci cumva împingi, forţezi această digitalizare”, a susținut Marcel Ciolacu cu ocazia participării la Conferința de lansare a proiectului „RO 3.0. Viziunea Viitorului”.

author avatar
Andrei Coman