Cauta

Ce credibilitate mai are Zelenski?

Prin războiul său împotriva agențiilor anticorupție, Volodimir Zelenski a provocat cea mai mare demonstrație de protest de la invazia Rusiei în 2022

Marți, Volodimir Zelenski a aprobat o lege care vizează desființarea agențiilor anticorupție din Ucraina. Joi, s-a sucit și a anunțat că va propune o nouă legislație pentru a le restabili independența.

Legea inițială ar fi plasat atât Biroul Național Anticorupție (NABU), cât și Parchetul Special Anticorupție (SAPO) sub control executiv direct.

Motivul oficial a fost acela de a curăța organele de anchetă de influența rusă. Dar trădarea a devenit cartea de vizită pentru consolidarea puterii în Ucraina. La începutul acestui an, Petro Poroșenko – principalul contracandidat declarat al lui Zelenski la următoarele alegeri – a fost sancționat pentru înaltă trădare, ceea ce i-a interzis efectiv să candideze pentru o funcție înaltă, relatează The Spectator.

Ucrainenii s-au săturat. Prin războiul său  împotriva agențiilor anticorupție, Zelenski a provocat cea mai mare demonstrație de protest de la invazia Rusiei în 2022. Chiar și în mass-media internațională, care îl slăvește cu încredere pe liderul de la Kiev, încep să apară articole despre monopolizarea puterii, utilizarea legii pentru a marginaliza adversarii politici, hărțuirea societății civile și o reprimare tot mai severă a disidenței.

NABU și SAPO au fost înființate inițial ca o condiție pentru sprijinul occidental după invazia Rusiei în Crimeea și estul Ucrainei în 2014. Donatorii aveau nevoie de asigurări că fondurile nu vor fi deturnate, considerând responsabilitatea esențială pentru pachetele lor de ajutor.

FMI și-a bazat programele de salvare pe angajamentele anticorupție ale Ucrainei, iar capitalele occidentale au legat în mod repetat continuarea sprijinului de eforturile de eradicare a corupției.

La începutul lunii iulie, autoritățile ucrainene au percheziționat fără mandat locuința celui mai important militant anticorupție din țară, acuzându-l de evaziune fiscală și fraudă. Apoi, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a efectuat 70 de raiduri asupra personalului NABU și SAPO.

După cum știu ucrainenii – și diplomații occidentali vor recunoaște în privat – problemele din cadrul NABU sunt mai profunde. Agenția a fost mult timp acuzată că funcționează sub influența administrației prezidențiale și a eminenței gri a lui Zelenski, șeful de cabinet Andrii Yermak.

NABU a fost criticată în diferite moduri pentru ineficiență, pentru că a evitat aliații președintelui sau, dimpotrivă, pentru că a fost folosită ca instrument de persecuție politică. Ironic, Zelenski a ajuns la putere drept un outsider care ar putea să înlăture corupția. Ce credibilitate mai are acum?

Ultimele stiri

  • Majorarea rovinietei în funcție de norma de poluare se amână cu 6 luni. Nu-i gata sistemul!
  • Legendă pentru Iugoslavia, izgonit din propriul cămin
  • Intervenția statului. Sub Trump, Unchiul Sam devine un investitor activ
  • Legătura dintre Trump și Erdogan, pusă la încercare de Israel și de avioanele F-35
  • Unt în cafea: Mit sau stimulent metabolic? Ce spune știința despre „bulletproof coffee”
  • Un reputat analist economic șterge pe jos cu ANAF. Evaziunea fiscală este sursa veniturilor politicii în România
  • Goana corporatistă pe piața cripto – rețetă pentru salvarea companiilor?
  • Ce credibilitate mai are Zelenski?
  • Hoțul nostru fură mai cinstit decât hoțul lor
  • DICTATURA NEOMARXISTO-GLOBALISTĂ/ADEVĂRATUL COMUNISM
  • Exit mobile version