AcasăPoliticaCe cred cu adevărat palestinienii despre Hamas

Ce cred cu adevărat palestinienii despre Hamas

Întreaga populație din Gaza poate fi considerată responsabilă pentru acțiunile Hamas

Toți locuitorii din Gaza fac parte din infrastructura teroristă a Hamas? Sunt complici la atrocitățile grupului – și, prin urmare, sunt ținte legitime ale represaliilor israeliene?

Argumentul conform căruia întreaga populație din Gaza poate fi considerată responsabilă pentru acțiunile Hamas este discreditat atunci când se analizează faptele.

Potrivit Foreign Affairs, un sondaj realizat de Arab Barometerer în Gaza și în Cisiordania cu câteva zile înainte de izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas arată că, mai degrabă decât să susțină Hamas, marea majoritate a locuitorilor din Gaza au fost frustrați de guvernarea dictatorială a grupului armat, în timp ce îndurau dificultăți economice extreme.

Mai mult de 44% dintre respondenți au declarat că “nu au deloc încredere” în autoritățile Hamas, în timp ce 72% dintre ei se plâng că există un nivel mare (34%) sau mediu (38%) de corupție în instituțiile guvernamentale.

Întrebați cum ar vota dacă în Gaza ar avea loc alegeri și în buletinul de vot ar fi incluși Ismail Haniyeh, liderul Hamas, Mahmoud Abbas, președintele Autorității Palestiniene, și Marwan Barghouti, un membru încarcerat al comitetului central al Fatah, partidul condus de Abbas, doar 24% dintre respondenți au spus că ar vota pentru Haniyeh.

Opiniile despre AP, care guvernează Cisiordania, nu sunt cu mult mai bune. O ușoară majoritate (52 la sută) consideră că AP este o povară pentru poporul palestinian, iar 67 la sută ar dori ca Abbas să demisioneze. Locuitorii din Gaza sunt dezamăgiți nu numai de Hamas, ci și de întreaga conducere palestiniană.

Problemele economice din Gaza au ieșit în evidență în mod clar și în rezultatele sondajului. Potrivit Băncii Mondiale, rata sărăciei a crescut de la 39% în 2011 la 59% în 2021.

Locuitorii din Gaza au fost mai predispuși să dea vina pentru situația lor materială dificilă pe conducerea Hamas decât pe blocada economică a Israelului.

Și nu au văzut nicio cale de a-și exprima public nemulțumirile față de guvernul condus de Hamas. Doar 40 % au declarat că libertatea de exprimare este garantată în mare măsură, iar 68 % au considerat că dreptul de a participa la un protest pașnic nu este protejat sau este protejat doar într-o măsură limitată sub conducerea Hamas.

În general, locuitorii din Gaza nu împărtășesc obiectivul Hamas de a elimina Israelul. Atunci când li s-au prezentat trei soluții posibile la conflictul israeliano-palestinian (precum și o opțiune de a alege „altele”), majoritatea respondenților la sondaj (54%) au preferat soluția cu două state, prezentată în acordurile de la Oslo din 1993.

În acest scenariu, statul Palestina ar sta alături de statul Israel, frontierele lor fiind bazate pe granițele de facto care existau înainte de Războiul de Șase Zile din 1967.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
819 afisari

7 COMENTARII

  1. Ia hai să citim și cum trebuie, nu doar cum ni se impune: aproape 56% dintre palestinieni au mai multă încredere în Hamas. NU SUNĂ MAI BINE!?
    De ce trebuie să citim numai cum vor progresiștii care vor să ne impună nouă, tuturor, cum să trăim, cum să gândim, cum să reacționăm, cum să…

  2. Ca sa intelegeti…Cum va simtiti daca, prin absurd, tara voastra ar fi bombardata iar guvernantii vostri, desi au tunele si buncare de ‘jde km, cu toate dotarile, li se falfaie, nu va lasa sa va adapostiti, va lasa sa fiti raniti si ucisi si doar ei se protejeaza?
    Ce guvernanti sunt astia?

      • Si cand buncarele si tunelele sunt construite din banii vostri donati pentru dezvoltarea zonei ??
        Cum va veti simti cu astfel de guvernanti care nu permit nici macar femeilor si copiilor sa se adaposteasca?
        Ii lasa sa moara ? Sunt oameni?
        Iar tu Gîga anonim nu ai argumente si te balacesti in propria mizerie.

        • argumentezi cu propaganda sionista ? de unde stii tu ca nu permit femeilor si copiilor sa se adaposteasca , bai bula ? nu vii si cu interceptarile chipurile ale palestinienilor , de fapt niste dialoguri dintre doi actori de la teatrul evreies de stat

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger