AcasăPoliticaCe-a mai rămas din hegemonia Americii?

Ce-a mai rămas din hegemonia Americii?

Afganistanul, Ucraina, Gaza și Strâmtoarea Taiwan devin vulnerabilități ale politicii SUA, iar însuși Biden prezidează o eră a slăbiciunii puterii americane

Mai nimic: administrația Biden încearcă în zadar să facă față războaielor din Orientul Mijlociu și Europa, pregătindu-se în același timp pentru o creștere a tensiunilor dintre China și Taiwan.

Nici posibila revenire a  lui Trump la Casa Albă nu va  întări poziția Statelor Unite la nivel global. Nu este vorba doar de numărul mare de crize, notează Financial Times, ci și de faptul că multe dintre ele se îndreaptă în direcția greșită – războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu, de exemplu.

Un senator democrat se teme că „până în ianuarie, am putea vorbi despre cum a pierdut Joe Biden Ucraina”. Noi fonduri pentru armata ucraineană și instituțiile sale civile sunt blocate în Congres.

Încercările UE de a conveni asupra unui nou pachet de bani pentru Ucraina sunt, de asemenea, blocate de disputele de la Bruxelles. Oficiali militari americani de rang înalt avertizează că, în cazul în care finanțarea pentru Kiev  redusă și, ca urmare, Putin face progrese substanțiale în război, Rusia ar putea amenința statele baltice până la sfârșitul anului 2024.

În următoarele săptămâni, se așteaptă ca trupele rusești să lanseze o serie intensă de atacuri asupra infrastructurii ucrainene, în speranța de a paraliza alimentarea cu energie electrică și încălzirea țării pe timp de iarnă.

Armata Rusiei are  acum mult mai multe drone și rachete, datorită Iranului, Coreei de Nord – inamicii Americii –  și producției interne accelerate.

Ucraina primește mai puțină atenție decât ar trebui din cauza Orientului Mijlociu. Administrația Biden plătește un preț politic greu, în țară și în străinătate, pentru sprijinul acordat Israelului.

Dar temerile americane se extind mult dincolo de Gaza. Biden are în continuare sentimentul că se află periculos de aproape de un război regional mai amplu, care ar atrage SUA. Atacurile asupra transportului maritim de către Houthi, miliția susținută de Iran în Yemen, ar putea crea incidentul care să ducă la escaladare.

Israelul nu mai poate tolera prezența Hezbollah, o altă miliție puternic înarmată, susținută de Iran, la granița sa de nord. Un război între Israel și Hezbollah ar fi un scenariu sumbru pentru SUA.

Este suficientă o scânteie aprinsă de Netanyahu în Orientul Mijlociu pentru a declanșa o serie de conflicte care vor depăși regiunea, spre groaza lui Biden.

Trimiterea portavioanelor americane și a sistemelor de apărare antirachetă în Orientul Mijlociu înseamnă că nu sunt disponibile pentru alte zone cu probleme. Acest lucru are implicații nu doar pentru Ucraina, ci și pentru Asia de Est, inclusiv Taiwan.

China va duce  intimidarea militară la noi niveluri, în special cu o  Americă slăbită de evenimentele din Ucraina și Orientul Mijlociu. Rusia, China, Iranul și Coreea de Nord colaborează mult mai strâns decât înainte.

Afganistanul, Ucraina, Gaza și Strâmtoarea Taiwan devin vulnerabilități ale politicii SUA, iar însuși Biden prezidează o eră a slăbiciunii hegemonei americane.

China, Rusia și Iranul se vor bucura să se întrebe cum poate America să promită să apere democrațiile de peste hotare, când propria democrație are atâtea probleme acasă. Din păcate, este o întrebare bună.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
772 afisari

4 COMENTARII

  1. CURAND AMERICA VA AVEA ACEEASI SOARTA CA MARILE IMPERII ,SE VA PRABUSI DIN INTERIOR.
    AMERICA SI-A FACUT ASA MULTI PRIETENI IN LUME IN ULTIMII 75 DE ANI ! CA NU VA PUTEA FACE FATA MANIFESTARILOR DE DRAGOSTE CE VOR VENI.

    • Sa speram ca nu va fi asa. Daca va fi asa, dupa toata zarva care s-a facut in privinta „sprijinului pentru Ucraina”, in fapt un mare „nimic” in fata puterii militare a Rusiei, fara America, Romania va ramane singura si va plati pentru politica antiruseasca a lui Johanis si Ciolacu -Ciuca. Fara America, Romania va fi dezmembrata si romanii vor trai un cataclism.

      • imi pare rau ,dar romanii merita acest ….cataclism deoarece au stat linistiti in fata televizorului, au comentat pe la colturi si au inghitit toate mizeriile facute de niste politicieni incompetenti, hoti, mincinosi, tradatori, care i au transformat in hartie igienica…dupa cum bine se stie- domnia si prostia se platesc,iar noi, romanii, intotdeauna cadem intre scaune si platim cu dobanda100%…..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger