AcasăPoliticaCâți șobolani au fugit de pe corabia lui Putin?

Câți șobolani au fugit de pe corabia lui Putin?

Puțini. Atunci când cineva ca Boris Bondarev – ditamai diplomat rus la biroul ONU de la Geneva – își dă demisia  în semn de protest față de războiul din Ucraina, este firesc să ne întrebăm dacă sistemul lui Vladimir Putin prezintă fisuri.

În ciuda eșecului relativ al invaziei de până acum, dezertorii proeminenți sunt remarcabil de puțini la număr. Establishmentul rusesc nu face implozie.

Bondarev este dezertorul de cel mai înalt rang din Ministerul Afacerilor Externe până în prezent.

Niciun ministru adjunct sau ambasador nu s-a prezentat pentru a părăsi corabia, deși ministrul de externe Serghei Lavrov a aruncat la o parte orice pretext de diplomație și s-a alăturat cu normă întreagă efortului de propagandă pro-război.

Alt oficial de top, Anatoli Chubais, consilierul lui Putin, a demisionat și a părăsit Rusia fără să spună nimic public despre război.

Doar o mână de oameni de afaceri au condamnat invazia Ucrainei, miliardarul Oleg Tinkov fiind cel mai proeminent dintre ei.

Dar oricine caută miniștri, generali, șefi ai televiziunii de stat, consilieri prezidențiali și oligarhi, de exemplu, în recenta „listă completă” a celor care au renunțat la regimul Putin, publicată de Newsweek, va fi dezamăgit.

Dacă șobolanii nu fug, nava nu se va scufunda, cel puțin nu din punctul de vedere al șobolanilor. Ne putem aștepta ca susținătorii regimului – o gașcă cinică – să ia deciziile și confortabil, și cu sânge rece.

Rarele persoane din echipajul lui Putin care au fost capabile să trăiască emoții puternice în legătură cu un atac asupra unei țări vecine au plecat în primele zile de campanie.

Restul adulmecă aerul în căutarea mirosului de înfrângere și, în ciuda eșecului militar al Rusiei, nu îl prind. Birocrații de vârf, ofițerii, directorii și oligarhii cunosc beneficiile de a-l servi pe Putin și pericolele de a refuza deschis să o facă.

Sistemul Putin și-a hrănit și îmblânzit oamenii de încredere de două decenii lungi. Nu este clar ce ar putea câștiga un general sau un ministru rus condamnând „operațiunea militară specială” din Ucraina.

“Slujitorii lui Putin de multă vreme nu au viitor în Occident, unde atât emigranții ruși, cât și occidentalii le pun la îndoială trecutul”, subliniază politologul Leonid Bershidsky.

Între timp, în Rusia, nu pot fi decât “non-persoane”, numele lor fiind șterse din orice sursă oficială, iar bunurile, rudele și prietenii lor fiind în pericol.

Chiar dacă unele dintre figurile establishmentului rusesc de la bază sunt împotriva războiului și a tot ceea ce a însemnat acesta pentru locul Rusiei în lume, cea mai bună ofertă a lor este să stea ascunși și să aștepte să vadă ce se întâmplă cu domnia lui Putin, indiferent de rezultatul final.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
466 afisari

2 COMENTARII

  1. Degeaba-i pupi in KUR! Au conturile blocate… Asa ca o sa mai vezi o PLUA bani…

  2. Prietenas, care infrangere a Rusiei?! Esti dus?
    Hai sa mai vb peste o luna. Si apoi peste inca o luna. Si tot asa. Sa imi spui cum e cu infrangerea asta…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger