Cauta

Cât se va mai ascunde Europa în spatele SUA?

Ce se alege de “autonomia strategică” a Europei în afara umbrelei americane? Comentariile președintelui francez Emmanuel Macron la întoarcerea din China (“Europa trebuie să își reducă dependența față de Statele Unite și să evite să se lase antrenată într-o confruntare între China și SUA în legătură cu Taiwanul”) au stârnit recent indignare în comunitatea transatlantică. Iar cea mai aprigă reacție a venit din Europa Centrală și de Est.

Macron a pus accentul pe teoria sa preferată de „autonomie strategică” pentru ca Europa, probabil condusă de Franța, să devină o „a treia superputere”.

Dar majoritatea guvernelor europene se tem să nu facă vreun rău relației cu Statele Unite, întrucât angajamentul americanilor pentru apărarea Europei s-a dovedit mai vital ca niciodată odată cu războiul din Ucraina, notează Politico. Dar s-ar putea să existe o oarecare iluzie în a crede că acest angajament poate fi invocat la nesfârșit.

De la invazia Rusiei în Ucraina, majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est au avertizat că Occidentul nu este suficient de dur cu Rusia, că dependența de hidrocarburile rusești este o greșeală strategică și că dialogul cu președintele Vladimir Putin echivalează cu o binecuvântare pentru comportamentul său. De asemenea, li s-a dat dreptate când au spus că doar SUA ar putea merge efectiv în ajutor.

Prin urmare, aceste țări sunt fericite să îngroape acum conceptul de „autonomie strategică” europeană, care se referă la capacitatea continentului de a acționa și de a decide pentru sine – adică fără a cere permisiunea Americii.

Momentul  vine după patru ani de eforturi susținute de Franța pentru a consolida „autonomia strategică europeană”, când fostul președinte american Donald Trump se afla la Casa Albă, dând europenilor o imagine a ceea ce ar putea fi o relație tranzacțională și orientată spre interior a SUA cu Europa.

Asistăm, așa cum mulți afirmă, la o schimbare a raportului de forțe intraeuropean în detrimentul „vechii Europe” și la o ultimă etapă a autonomiei strategice?

Răspunsul nu se află nici în Ucraina, nici la Bruxelles, nici la Varșovia, nici la Paris, ci la Washington. Și, indiferent cine va câștiga președinția în 2024, atât democrații, cât și republicanii vor ca națiunile europene să își asume o mai mare parte din povara militară în Europa.Încadrată astfel, construirea unei apărări europene mai autonome este urgentă.

Șarpele care își mușcă propria coadă

Cu siguranță, de ambele părți ale Atlanticului se recunoaște pe scară largă faptul că Europa trebuie să fie mai proactivă și să cheltuiască mai mult pentru apărare. Dar, până acum, în ceea ce privește politica, răspunsul din partea majorității capitalelor UE și a experților transatlantici este că obiectivul ar trebui să fie un „pilon european mai puternic în cadrul NATO”.

Reflexul Europei de a se ascunde în spatele SUA a fost împins la apogeu odată cu întârzierea furnizarii de tancuri Leopard către Ucraina. SUA au intervenit cu  M1 Abrams. Și, deși acest episod a fost prezentat ca o dovadă a hotărârii armatei americane, el este, de fapt, o demonstrație flagrantă a costului indeciziei europene.

Un alt exemplu frapant este cel al achizițiilor publice. În condițiile în care majoritatea țărilor europene alocă noi resurse pentru a-și moderniza armata, o mare parte din comenzile făcute până în prezent sunt în beneficiul furnizorilor non-europeni, cum ar fi SUA, Israel sau Coreea de Sud.

Unii spun că acest lucru arată că baza industrială a Europei nu este pregătită, sau suficient de competitivă, pentru timp de război – dar pare situația șarpelui care își mușcă propria coadă. Europa nu se va ridica niciodată la nivel dacă nu simte necesitatea sau nu crede în capacitatea sa de a construi o bază industrială de apărare robustă și proprie.

Dacă “autonomia strategică” s-a dovedit a fi prea divizivă pentru a servi drept un concept atractiv pentru viitor,  există o nevoie urgentă de „reconciliere strategică” între Estul și Vestul Europei – indiferent de etichetă. Pentru ca Europa să devină propriul furnizor de securitate, este nevoie de mult mai mult și la scară mai mare.

 

Ultimele stiri

  • E oficial. Ursula a dat undă verde pentru importurile din Ucraina până în 2025
  • Gabriela Firea, a doua scrisoare deschisă către Nicușor Dan: „Domnule primar, sunteți serios?”
  • Real Madrid, regina Europei
  • Reputația Americii, în pumnii lui Trump
  • Politica de condamnare. Cum va juca Biden cartea vinovăției lui Trump?
  • Burse, cluburi, suporteri. Cât de rentabile sunt acțiunile în fotbal?
  • Băncile globale trag alarma: reglementările ecologice, un nou tip de risc imobiliar
  • Întâlnire de gradul 3!
  • Summitul lui Zelenski, mult zgomot pentru nimic?
  • Afaceri în stil american: Big Pharma și Big Marijuana
  • Exit mobile version