AcasăPoliticaCât mai poate ține Rusia economia de război?

Cât mai poate ține Rusia economia de război?

Cheltuielile sociale și de război au dus la un deficit bugetar uriaș și la amenințarea că o economie deja supraîncălzită ar putea continua să crească prețurile

Mulți ruși au motive să creadă că economia de război funcționează bine pentru ei și consideră că sancțiunile occidentale sunt un eșec.

Rubla s-a stabilizat, iar sărăcia și șomajul sunt la un nivel minim record. Pentru persoanele cu cele mai mici venituri din țară – un electorat cheie pentru Kremlin – salariile din ultimele trei trimestre au crescut mai repede(20%) decât pentru orice alt segment al societății, arată datele Serviciului Federal de Statistică.

Putin revendică succesul

Deși războiul cu Ucraina s-a soldat cu mii de morți și răniți, iar provocările pe termen lung continuă să se accentueze, oficialii luptându-se încă cu o inflație care depășește ținta lor, Vladimir Putin arată mândru spre economie și revendică succesul.

Rusia se apropie de alegeri „într-o formă bună”, a declarat Sofia Donets, economist la Renaissance Capital, subliniind sentimentul „foarte optimist” al consumatorilor și evaluările din sondaje cu privire la situația financiară actuală și viitoare. „Acestea arată deja un nivel care nu seamănă deloc cu o criză”.

Guvernul cheltuiește masiv pentru sprijinul social acordat familiilor, majorarea pensiilor, subvenții ipotecare și compensații pentru rudele celor de pe front. Dar prețul pentru promisiunile pre-electorale ale lui Putin ar putea totaliza zeci de miliarde de dolari în următorii șase ani, potrivit Bloomberg. Războiul a intensificat o lipsă acută de forță de muncă, deoarece recrutarea militară atrage lucrătorii de pe piață. Însuși Putin a afirmat că angajatorii au un deficit de 2,5 milioane de persoane.

Reversul medaliei: creșterea rapidă a prețurilor afectează veniturile populației

O sursă importantă și persistentă de îngrijorare economică rămâne creșterea rapidă a prețurilor, care afectează veniturile rușilor. Salariile cresc mai repede, impulsionate de cheltuielile guvernului și de lipsa forței de muncă. Salariul mediu lunar în 2023 a ajuns la peste 74.000 de ruble (814 dolari), cu aproximativ 30% mai mult decât în urmă cu doi ani.

Putin se laudă că sancțiunile internaționale fără precedent nu au reușit să deraieze economia rusă, care, în schimb, s-a extins, în mare parte datorită injecțiilor masive de bani de la buget, producției militare și comerțului record cu China.

Cu toate acestea, excesul de cheltuieli militare al guvernului nu este gratuit – vine cu prețul reducerii veniturilor din exportul de energie și al diminuării rezervelor valutare pe care Rusia le-a acumulat înainte de începerea războiului.

Pe termen scurt, generozitatea fiscală va continua să susțină încrederea ridicată a consumatorilor, dar, pe măsură ce Rusia își va epuiza rezervele din Fondul național de avere, guvernul se va confrunta cu decizii fiscale dificile între a accepta o inflație mai mare, reducerea cheltuielilor sau creșterea impozitelor.

Cheltuielile sociale și de război au dus la un deficit bugetar uriaș(1500 de miliarde de ruble în februarie) și la amenințarea că o economie deja supraîncălzită ar putea continua să crească prețurile. Inflația rămâne peste ținta Băncii Rusiei, chiar și după ce a înăsprit semnificativ politica monetară, înăbușind activitatea de creditare în țară.

„Creșterile de taxe sunt inevitabile, și chiar destul de mari”, a precizat Donets. “Incertitudinea rămâne cea mai mare provocare cu care se confruntă economia Rusiei și ar putea să ne provoace multe alte dureri de cap”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
469 afisari

5 COMENTARII

  1. prostii se uita în curtea vicinului în loc sa se uite în curtea lui….dar poate nu mai are curte ?…mai stii…

  2. Pai macrou si polacii, ajutati de marile baltice n au cucerit deja Rusia???? 😀😀😀. Lasa ba ca a murit Putin, a venit omul cia navalnîi, s a rezolvat😀😀😀. Problema i ca doar anul trecut, rusii au produs 1900 de tancuri T90, cica s pt Paris si Berlin😀😀😀. ROMÂNIA TREZESTE TE, ROEXIT, NATOEXIT, NATIONALIZARE FARA DESPAGUBIRI, YANKEES GO HOME, TRAIASCA ROMÂNIA LIBERA

  3. Oricum guvernantilor rusi nu le pasa de proppriul popor ci isi urmaresc doar satisfacerea orgoliilor imperialiste, de subjugare a altor popoare

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger