Lovită de tarifele lui Donald Trump, Europa se străduiește să facă front comun.
„Pentru a obține un acord echilibrat, unitatea europenilor este absolut esențială”, a declarat ministrul francez de finanțe, Eric Lombard , la reuniunea lunară a miniștrilor de finanțe din UE, desfășurată în Varșovia.
„Avem nevoie de un răspuns cu adevărat european”, a declarat ministrul polonez de finanțe, Andrzej Domanski, gazda evenimentului, deoarece Polonia deține președinția rotativă a blocului comunitar.
Cu toate acestea, unitatea începe să se destrame. În sălile de conferințe și pe coridoare, starea de spirit a fost mai agitată, cu propuneri contrastante din partea oficialilor care se simțeau îngrijorați și amenințați de tacticile de negociere ale lui Trump, potrivit surselor Bloomberg. Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, i-a mustrat în cele din urmă pe miniștri pentru că au vorbit prea mult și le-a spus să lase Bruxelles-ul să preia conducerea.
Deși președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a discutat ideea de creștere a taxelor pentru giganții tehnologici americani dacă discuțiile cu Casa Albă eșuează, ministrul german de finanțe, Jorg Kukies, s-a opus, motivând că Europa nu are oferte locale. „Trebuie să fim precauți cu taxele digitale. Dacă vă uitați la centrele de date și la cloud, pur și simplu nu există suficiente alternative.”
UE, cel mai mare partener comercial al SUA, a fost zguduită de poziția intermitentă a lui Trump privind tarifele și comerțul.
Politicienii europeni au motiv să fie îngrijorați de menținerea unui front unit. Premierul italian Giorgia Meloni – care s-a apropiat de președintele american și de Elon Musk în ultima vreme – urmează să meargă singură la Washington săptămâna aceasta, unde se așteaptă să negocieze tarifele direct cu Trump.
În timp ce Comisia insistă că vizita este coordonată cu Bruxelles-ul, ministrul francez al industriei, Marc Ferracci, a avertizat asupra pericolelor subminării unității. „Europa este puternică dacă este unită. Dacă începem să avem discuții bilaterale, dinamica prezentă în acest moment va sfârși prin a se rupe”.
Paschal Donohoe, ministrul de finanțe al Irlandei și președintele Eurogrupului, spune că este important ca UE să răspundă SUA într-un mod proporțional, dar trebuie să pregătească și un plan B pentru a face Europa mai puțin dependentă de SUA.