AcasăPoliticaCât de „unit” este Occidentul: SUA și UE o țin gaia-mațu cu...

Cât de „unit” este Occidentul: SUA și UE o țin gaia-mațu cu disputele comerciale

Colaborarea transatlantică se împotmolește în dezacorduri

Înalți oficiali americani și europeni insistă asupra faptului că relația lor comercială este mai puternică decât oricând, dar negocierile privind o serie de  acorduri cheie s-au împotmolit în dezacorduri, ridicând semne de întrebare cu privire la faptul că Occidentul este într-adevăr atât unit pe cât spune.

Negociatorii se grăbesc să încheie acorduri cu miză mare privind materiile prime critice, precum și oțelul și aluminiul, cu scopul de a rezolva disputele persistente care amenință să submineze eforturile aliaților de lungă durată de a prezenta un front  în fața dominației Chinei pe piață și a războiului Rusiei din Ucraina.

Cu toate acestea, eforturile de îmbunătățire a relațiilor de la preluarea mandatului de către președintele Joe Biden – în special formarea unui nou organism numit Consiliul pentru comerț și tehnologie SUA-UE – nu au dat încă rezultate concrete în domeniul comerțului.

Anxietatea este agravată de natura schimbătoare a comerțului global, subliniază Politico. În timp ce SUA și UE s-au certat mult timp din cauza unor probleme precum etichetarea produselor alimentare și cerințele de export, disputele comerciale de astăzi se concentrează asupra unor întrebări mai existențiale, și anume dacă sistemele lor de combatere a întreruperilor lanțului de aprovizionare și a amenințărilor economice externe vor duce la mai multă armonie sau la conflicte peste Atlantic.

Administrațiile americane succesive au slăbit capacitatea Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) de a judeca în disputele comerciale. „Toamna va fi momentul în care vom afla cu adevărat dacă SUA și UE își dau seama dacă își stabilesc regulile de bază pentru această nouă eră a politicii industriale post OMC”, a declarat Frances Burwell, membru la Atlantic Council.

Dar cum se vor stabili reguli și înțelegeri, dacă atât SUA, cât și UE fac eforturi deosebite pentru a-și sprijini industriile naționale? Acordurile comerciale nu se potrivesc cu protecționismul.

Comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, și reprezentanta SUA pentru comerț, Katherine Tai, au încercat să înlăture îndoielile legate de fracturile din parteneriatul transatlantic cu un ritm constant de angajament care a inclus întâlniri față în față sau virtuale cel puțin o dată pe lună în cea mai mare parte a anului trecut.

Cel mai recent, cei doi s-au întâlnit la Paris, în marja unei reuniuni a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, unde au apărut diferențe de opinie privind abordarea unor chestiuni precum taxele de carbon, reglementarea tehnologiei, securitatea economică și practicile comerciale ale Chinei.

În plus, oficialii UE sunt frustrați că nu au reușit să încheie un acord privind materiile prime esențiale care să permită producătorilor europeni de automobile și furnizorilor acestora să se califice pentru credite fiscale de miliarde de dolari în cadrul Legii americane de reducere a inflației.

Reprezentanții SUA sunt la fel de frustrați, dar motivul e altul: nu reușesc să convingă Bruxelles-ul să riposteze mai puternic în fața Chinei.

De asemenea, oțelul și aluminiul reprezintă un dosar sensibil: dacă nu se va ajunge la un acord până la termenul limită, stabilit pentru luna octombrie, tarifele din era Trump asupra importurilor europene vor reveni la sfârșitul anului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
186 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger