Amploarea activitățiilor CIA în Ucraina pare o necunoscută, deși evident că sprijină eforturile SUA împotriva Rusiei.
Cu toate acestea, unul dintre cele mai mari secrete ale războiului din Ucraina este cât de multe lucruri nu știe CIA. Agenția este la fel de nesigură cu privire la gândirea și intențiile lui Volodimir Zelenski ca și cu privire la cele ale lui Vladimir Putin.
„Există un război clandestin, cu reguli clandestine, care stă la baza a tot ceea ce se întâmplă în Ucraina”, spune un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informații ale administrației Biden, care a vorbit cu Newsweek sub protecția anonimatului.
Oficialul susține că Washingtonul și Moscova au zeci de ani de experiență în elaborarea acestor reguli clandestine, ceea ce face necesar ca CIA să joace un rol de anvergură: ca spion principal, negociator, furnizor de informații, logistician, administrator al unei rețele de relații sensibile în cadrul NATO și, poate cel mai important dintre toate, ca agenție care încearcă să se asigure că războiul nu scapă și mai mult de sub control.
Experții în informații afirmă că acest război este unic în sensul că Statele Unite sunt aliniate cu Ucraina, dar cele două țări nu sunt aliați. Și, deși SUA ajută Ucraina împotriva Rusiei, nu se află în mod oficial în război cu această națiune. Astfel, o mare parte din ceea ce face Washingtonul pentru a ajuta Ucraina este ținut secret – și multe dintre activitățile care în mod normal sunt de competența armatei americane sunt efectuate de agenție.
CIA a avut un rol central în război chiar înainte de a începe, notează Modern Dilpomacy. La începutul administrației sale, Biden l-a ales pe directorul William Burns ca pe un „shooter” de probleme globale – un operator clandestin capabil să comunice cu liderii străini în afara canalelor normale, cineva care să ocupe un spațiu geopolitic important între deschis și ascuns și un oficial care să organizeze munca în arena care există între ceea ce este strict militar și ceea ce este strict civil.
Acum, la mai bine de un an de la invazie, Statele Unite susțin două rețele masive, una publică și cealaltă clandestină. Navele livrează bunuri în porturile din Belgia, Olanda, Germania și Polonia, iar aceste provizii sunt transportate cu camioane, trenuri și avioane către Ucraina. În mod clandestin, însă, o flotă de avioane comerciale („flota gri”) străbate Europa Centrală și de Est, transportând arme și sprijinind operațiunile CIA.
În timp ce arme în valoare de miliarde de dolari au început să circule prin Europa de Est, o altă problemă la care lucrează CIA este lupta împotriva corupției. Aceasta implică nu numai contabilizarea destinației armelor, ci și stârpirea furtului și a comisioanelor implicate în deplasarea atâtor materiale către Ucraina.