AcasăPoliticaCâștigă Rusia războiul din Ucraina? Moscova își schimbă strategia

Câștigă Rusia războiul din Ucraina? Moscova își schimbă strategia

În urma eșecului contraofensivei din primăvară, forțele ucrainene se află acum într-o poziție defensivă, în timp ce Kievul așteaptă promisiuni de ajutor din partea Occidentului

În urma eșecului contraofensivei din primăvară, forțele ucrainene se află acum într-o poziție defensivă, în timp ce Kievul așteaptă promisiuni de ajutor din partea Occidentului.

Forțele rusești își intensifică atacurile de-a lungul întregii linii de front și revendică câștiguri teritoriale. Aceste atacuri au loc într-un moment în care sustenabilitatea ajutorului militar occidental acordat Ucrainei este pusă sub semnul întrebării, atât în Statele Unite, cât și în Europa.

Miercuri, un atac cu rachete rusești a vizat Kievul – al doilea în decurs  de o săptămână. La sud, Odesa a fost, de asemenea, ținta unui atac rusesc.

„Rusia continuă să lovească Ucraina pe scară largă”, a declarat pentru AFP generalul francez Jerome Pellistrandi, consultant în domeniul apărării. „Este un proces intensiv, nou și îngrijorător. După cum arată recentele atacuri, forțele rusești nu se mulțumesc să atace doar linia frontului. Moscova își schimbă strategia”.

Mai mult, odată cu venirea iernii, amenințarea la adresa infrastructurii energetice se profilează din nou. Totodată, Rusia este  suspectată că se află în spatele unui atac cibernetic „puternic” care a paralizat principalul operator de telefonie mobilă din Ucraina, Kyivstar, potrivit serviciilor de securitate de la Kiev.

„Situația de pe teren este complicată: astăzi, inițiativa este mai mult de partea rusă, în timp ce forțele ucrainene sunt mai mult în defensivă”, a precizat Pellistrandi.

În ultimele zile, armata rusă a revendicat progrese semnificative în regiunea Zaporojia, în special spre Novopokrovka, un oraș cucerit în august de forțele ucrainene care sperau să facă o breșă în zonă pentru a înainta spre sud, spre Marea Azov.

Rușii au lansat și  o ofensivă masivă în jurul localităților Avdîvka și Marinka, puncte fierbinți pe frontul de est.

Purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Adrienne Watson, a avertizat că “un impas militar în timpul iernii va submina sprijinul occidental pentru Ucraina”, astfel că Rusia este „hotărâtă să facă presiuni” pe toate fronturile.

Joe Biden a declarat că Vladimir Putin „se bazează” pe faptul că ajutorul american acordat Ucrainei va înceta. Întreruperea fluxului de arme și de bani ar însemna să ofere Rusiei „cel mai frumos cadou de Crăciun din toate timpurile”.

Kremlinul susține că orice nou sprijin american este sortit să fie un „fiasco”. Noile pachete de ajutor sunt în prezent blocate de dezacorduri atât la Bruxelles, cât și la Washington.

În orice caz, în condițiile actuale, forțele Kievului nu vor fi în măsură să lanseze din nou o ofensivă majoră după iarnă.

Și mai există un factor stupefiant: capacitățile militare din SUA și UE puse la dispoziția Ucrainei nu reușesc se dezmembreze mașinăria de război a Rusiei.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.166 afisari

12 COMENTARII

  1. rusia deja a castigat in ucraina. si putea castiga si cu un an in urma. si se limita la atat.
    insa acum ne vor spune ca vor castiga in europa. din prostia si debilitatea sua care i-a bagat si pe europeni in mare belea.
    si austria si ungaria pot oricand acorda tot felul de permisiuni rusiei, dar debilii din germania si franta nu inteleg ca daca rusii nu vor mai incapea in ucraina,… intr-o luna sunt la paris si berlin.
    dupa ce vor pune steagul rusesc pe capul lui jelinski la kiev, cu siguranta isi vor aminti de toate sabotajele inclusiv north stream.
    clasa politica debila de la bucuresti, pricepi ce te asteapta?

    • nope, n-a castigat inca. in cecenia a durat 10 ani, aici mai dureaza vreo 20 si dupa ia intr nato intai polnezii si rumanii apoi restul

  2. RUSIA NU SE VA OPRI PANA UCRAINA NU VA CAPITULA NECONDITIONAT !.
    Urmatoarea tinta majora pentru rusi este ODESA !, odata cazuta Odesa Ucraina este terminata pentru todeauna.
    Curand Ucraina va deveni o umbra a ceea ce a fost.
    Americanii au parte de un nou Afganistan ,o retragere la fel de rusinoasa.
    America are ceea ce a cautat mereu de 75 de ani !.

    • Cum adica de 75 de ani?
      De cand a luat fiinta poti sa ne spui cati ani de pace, fara razboi a avut SUA, daca aduni zi cu zi fara lupte si lovituri?
      Nici 12 ani din aprope 250 de ani, un stat criminal condus din umbra de masoneria internationala.
      Asa ca fii mai atent cu datele, ia-o mai usor cu pianu’ pe scari ca se varsa clapele …

      • mai mult de 75 – Batalia de la Shenkursk sau Expediatia Ursului Polar – Lt Harry Meade 19 ianuarie 1919
        masoneria internationala – si rusia ce e? dar mai ales romania? ia vezi ce avea koga si toata gasca pasoptista pe sub sortuletz
        ia-o tu comunistule!

    • o sa faca atac de panica radu tudor si fatucile de la antena trei.
      iar jeneralii de carton pupatori de buci americane vor fi corul bocitoarelor.
      in timp ce lucian mindruta isi va anunta in direct la radio lepadarea de satana si intrarea in cinul monahal ortodox.

  3. Razboiul putea fi terminat dupa 2 saptamani daca occidentul nu vindea iluzii si nu trimitea arme in Ucraina…Relatia intre state e ca intr-o casnicie… Pai astazi mai marii lumii se inteleg ca Ucraina va fi stat independent si neutru si peste o vreme Ucrainei i se propune intrarea in NATO fara ca toti participantii la intelegerea initiala sa fie deacord cu noua propunere… Cum se poate asa ceva???

  4. moscova este nevoită a schimba strategia. urmeaza finlanda, balticele, celelalte si sigur sua. sa luăm aminte!

    cei mai mari idioti si spalati pe creier din secolul 21 sunt ucrainienii, locul 1 la prostie.
    iar pe locul 2 sunt finlandezii care se straduiesc sa ridice prostia la rang de arta.
    dupa ce rusii au facut incalzirea in ucraina, dupa ce vede toata planeta cat este de mare ucraina si cat a ajuns de distrusa…vine finlanda proaspata membra nato si isi da acordul pentru vreo 15 baze sua+nato pe pamant finlandez.
    asta in condițiile in care au vreo 1300 km granita cu rusii.
    cat de tampite au ajuns unele popoare cu conducatorii lor?
    incredibil, fara cuvinte.
    vad toate statele lumii cum i-a impins sua pe ucrainieni la moarte sigura, iar acum i-au dat perversa lui jelinski lasandu-l sa se descurce singur cu rusii… si pe timp de iarna.
    si se aliniaza deja finlanda la randul prostilor ce urmeaza a fi trimiși la moarte pana la ultimul finlandez.
    asta in conditiile in care proaspăt alimentata mega artilerie rusă a transmis tuturor ca au stocuri de proiectile, bombe si rachete pentru fiecare ucrainian si alti viitori candidati doritori a ajunge sub focul artileriei ruse.
    unii chiar s-au saturat de trait si cred ca razboiul e ceva ce omoară doar plictiseala.
    multe grozavii vom vedea si moartea cat un continent. nebunii se joaca de-a Dumnezeu.

    • Nu va exista un razboi cu Finlanda. Ar insemna un razboi cu NATO, adica un razboi nuclear. Rusia nu are de gand sa atace NATO. Nu stiu daca reciproca e valabila, dar deznodamantul ar fi acelasi: nu razboi, ci distrugere reciproca, sfarsitull omenirii. Cam la asta ne imping unii, inclusiv prin comentarii pe internet.

  5. „forțele ucrainene se află acum într-o poziție defensivă, în timp ce Kievul așteaptă promisiuni de ajutor din partea Occidentului „.
    Toata iarna si primavara timpurie, occidentul a transportat in Ucraina tehnica militara si munitie, astfel incat aceasta sa poata declansa o ofensiva hotaratoare impotriva rusilor.
    Si nu putem pune la indoiala pregatirea si capacitatea americanilor sau a celor de la NATO de a evalua corect situatia si apoi, pe baza acesteia, corectitudinea in asigurarea unui necesar suficient, pentru desfasurarea unei asemenea operatiuni.
    Asadar, vestul a asigurat in primavara Ucraina cu tot ce a fost necesar. In conditiile unor decizii militare corecte, luate conducerea politica a Ucrainei, prin declansarea unor actiuni bine planificate de comandanti valorosi si executate de ostasi pregatiti si hotarati, in mod normal Ucraina trebuia sa isi atinga obiectivele. Dar armata Ucrainei nu a reusit aproape nimic.
    Este de neinteles cum, desi rusii au suferit si sufera pierderi colosale in raport cu fortele Ucrainei, imensa cantitate de tehnica militara si munitie pusa la dispozitia Ucrainei atunci pentru ofensiva, care a depasit de trei ori fortele ruse de acolo, s-a volatilizat si acum Ucraina nu mai este capabila sa respinga atacurile Rusiei si are nevoie de ajutor masiv iarasi.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger