AcasăPoliticaCare ambasadă ne va da președintele?!

Care ambasadă ne va da președintele?!

Alegerile prezidențiale au trecut în plan secund, peste tot se vorbește acum despre „locale” și „europarlamentare”; mai puțin la Antena 3, acolo încă se moare de grija Ucrainei, dar înțelegem, Radu Tudor are ceva personal cu Vladimir Putin. Și, totuși, mulți chibițează, puțini pricep că România are o reală problemă – chiar îi lipsește un prezidențiabil, cum bine a nimerit-o, de data asta, Traian Băsescu! Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Mircea Geoană sunt orice numai șefi de stat nu.

sursa foto FacebookTraian Băsescu

Avem țară, ne lipsește un candidat la președinție, cam aici se reduce întreaga discuție.

„Niciunul nu e calificat. Dar, asta putem spune despre orice președinte înainte să devină președinte. Pentru că nu există o școală de președinți. După ce ajungi la Cotroceni, vezi ce poți face raportat la exigențele constituționale (…). Dacă aș fi șef de partid n-aș desemna pe niciunul”, a spus Traian Băsescu într-un surprinzător interviu dat la Digi 24.

Chiar, tare curioși suntem să aflăm cine l-a împins pe Băsescu în studioul UM24, unde linia politică și editorială este trasată din afară și învățată ca pe „Tatăl nostru” de toți cei dinăuntru! În mod normal, nu ajungi pe sticlă acolo decât dacă te recomandă 1. ceva sau 2. cineva, iar Traian Băsescu de azi nu mai deschide el uși, ci alții îi fac brânci de la spate, în funcție de interesele de moment.

Indiferent, însă, așa cum spuneam, fostul președinte a radiografiat perfect etapa cea mai importantă a anului electoral 2024 – faza alegerilor prezidențiale. Cu cine să intri în cursă, că niciunul dintre cele trei nume vehiculate în prezent nu are forța, valoarea și priceperea să conducă o țară.

Ciolacu? „Liability” îi zic americanii

Partidul Social Democrat l-ar vrea președinte pe Marcel Ciolacu. Și el n-ar zice nu, dar trecutul riscă să-l muște de mâna cu care ar urma să semneze tratate și decrete ca șef de stat. Poate că echipa de PR și-a făcut treaba, iar presa nu mai scormonește prin tinerețea actualului premier. Tot ce se poate, dar la fel de bine e posibil ca pozele cu Omar Hayssam și Ciolacu să (re)apară pe prima pagină a ziarelor (și internaționale, de ce nu!?) când te aștepți mai puțin. Înaintea unui dineu oficial sau cu prilejul unei reuniuni la nivel înalt, mai știi!?

În America, un astfel de personaj primește eticheta „liability” și înseamnă că reprezintă un risc pentru cineva sau ceva; nu produc nimic decât un dezavantaj uriaș și nu merită investit în el, iar inițiații sistemului știu prea bine ce înseamnă asta.

Traian Băsescu poate că este pe dinafară la alte subiecte, dar când vine vorba de actuala clasă politică de la București, are ochi și vede din ce aluat sunt făcuți epigonii săi.

„În ceea ce-l privește pe Ciolacu, eu sunt surprins că presa e atât de drăguță încât nu-i mai arată din când în când pozele cu Omar Hayssam. Când erau mari prieteni, mergeau la vânătoare, la Buzău!”. Atât a spus Băsescu despre Ciolacu, dar să ne amintim că și pe Mircea Geoană l-a făcut KO tot dintr-o frază.

Ciucă și Geoană, junghiul și tusea de la Cotroceni

Alde două nume care se bagă în față în poza pentru Cotroceni sunt Nicolae Ciucă și Mircea Geoană. Unul e disperat după funcții, nu-i mai ajung primite și distincțiile primite, altul vrea cu tot dinadinsul să se facă de râs și a doua oară, că parcă prima dată nu a durut atât de tare.

„Domnul general n-are, încă, și nici nu va avea, probabil, profilul unui politician. Ori funcția de președinte este pentru politicieni, nu pentru generali. Dânsul, dacă-i dăm un batalion, o brigadă, o divizie, probabil că va ști ce să facă cu ea. Cu o țară e mai greu. O țară care nu merge pe ordine, ci trebuie să o convingi să meargă într-un anume sens”, parcă a citat din „Național” Traian Băsescu.

La Geoană, e și mai simplu, că nu știm cu ce să începem. Mergând în urmă, Băsescu amintește de „imaginile cu Mircea Geoană când se ducea cu ceasurile de la Vanghelie la DNA să le predea, că le primise”. Sau de „imaginile cu Geoană pe iahturi făcând ziua fiicei”. Un socialist, sigur, cum să nu!

Din păcate pentru el, nici prezentul nu-l ajută prea mult. Când scriam că rolul lui Mircea Geoană la NATO e de ghiveci, mulți ne-au acuzat că suntem, antiromâni, că avem ceva cu el și refuzăm să îi recunoaștem meritele, poate chiar viitoarele succese, naivii făcând aluzie la cocoțarea celui pe care Ion Iliescu l-a alintat „Prostănacul” pe scaunul de secretar general.

Între timp, nu numai că ne-am lămurit pe tema asta – Mark Rutte e marele favorit, omul cerut de SUA -, dar am văzut și cât de important e Mircea Geoană la Alianța Nord-Atlantică: un important eveniment (NATO Youth Summit) care trebuia organizat la București în vară de Mircea Geoană, cu participarea a 1000 de tineri, a fost anulat. Se pare că încă secretarul-adjunct al Organizației Atlanticului de Nord plănuia să se folosească de acest eveniment pentru a-și lansa candidatura la președinția României.

Pare-se că șefilor Alianței nu le-a picat prea bine faptul că Geoană folosește organizația pentru a-și face el campanie electorală; numai în 2023 a venit în țară, sub pretextul unor vizite oficiale (adică, pe decont), de 18 ori, după cum relatează presa.

Răspunsul NATO a venit, iată, prin anularea acestui eveniment pregătit de multă vreme și în care Mircea Geoană își punea mari speranțe.

Cu bon de ordine la porțile ambasadelor?

„Cred că niciunul nu are profilul președintelui (…) La Cotroceni ne trebuie oameni care să aibe curajul să inoveze”, spune Băsescu. Dar, Ciolacu, Geoană și Ciucă nu sunt jucători, poate doar cel mult rezerve neutilizabile.

Și atunci, întrebarea care se pune acum este dacă va fi sau nu cu bon de ordine la porțile ambasadelor. În absența unui candidat puternic, cu adevărat prezidențiabil, știm prea bine încotro o vor apuca partidele. Iar acest tablou ne arată cât de jos a ajuns clasa politică din România, incapabilă să dea un candidat demn de voturile cetățenilor la mai bine de 30 de ani de la căderea comunismului.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
3.551 afisari

18 COMENTARII

  1. hellvig, ciuca, kovesi si ciolacu toti oameni lui Frecmenta la Cotroceni, daca ies ei, Frecmenta la Cotroceni scapa,posibil si daca iese Simion ca frecmenta sa scape de bulau ? depinde de cat de patrihot este si simion rusofon

  2. Ala,ala,prezident,dar stupid People nu contează ce va vita sau mai bine nu ne prezentam sa vedem pe cine masa pun strainii

  3. Pai nu e licuriciul amerloc cel mai mare licurici? E mai mare devat cel austriac si decat cel olandez sau francez, deci el va decide presedintele.

      • @ Vlad Tepes. Cred că ar fi mai bine. Să ne aducem aminte că atunci când Kremlinul a desemnat conducerea României, aceasta a fost ajutată să-și refacă economia, atât distrugerile de război, dar mai ales pentru ieșirea din starea medievală în care se afla. Bicazul și electrificare țării s-a făcut cu ajutor sovietic, apoi marile uzine apărute după aniul1949 un Tractorul, Steagul Roșu, combinate siderurgice, combinate chimice, utilaje de construcții și câte altele. Să nu uităm că acest ajutor s-a făcut când ea însăși, URSS, avea mari probleme pentru refacerea țării după distrugerile suferite în urma războiului. Cârcotașii vor zice că am plătit mari despăgubiri de război, dar nu vorbesc pe mai departe despre distrugerile făcute de armata română pe la Odessa, Sevastopol, Cotul Donului, sate și oraşe arse etc, fără a mai vorbi despre morții civili și militari datorați acțiunii armatei române. Iar când este vorba despre datorii, de ce nu se vorbește , în aceeaşi termeni despre datoriile plătite de România SUA și Marii Britanii, tot despăgubiri de război, pentru „ pagubele aduse acestora” , fiind vorba despre rafinăriile distruse tot de aviația americană, dar puse în cârca României. În timp ce președinții și cei de sub ei, puși în funcție de Ambasada SUA , au avut grijă să se distrugă tot ce s-a realizat, atât cu sprijin sovietic, dar mai ales ce s-a construit prin efortul poporului român, după ce aprins cheag, după anii 60. Să stăm strâmb dar să judecăm drept, fără patimă și prejudecăți. Poate așa vom alege ceea ce trebuie și nu ceea ce ni se spune.

  4. Da, clasa politica a ajuns foarte jos; se taraie pe pamant ca viermii, nu mai merge in doua picioare. Guvernatorul coloniei (ca nu e presedinte) va fi dat de stapani. Ce mai conteaza care- ca e Bruxelles, sau Washington.

  5. Toti candidatii si cei de la varful politicii sunt șantajabili , asta este metoda folosita de securitate , sa poata servi strainii .

  6. Intrebare retorica😀. Licuriciul sua, fostul stapan colonialist al lumii, care altul??? ROMÂNIA TREZESTE TE, ROEXIT, NATOEXIT, NATIONALIZARE FARA DESPAGUBIRI, YANKEES GO HOME, TRAIASCA ROMÂNIA LIBERA

      • Pt. Pensie speciala nemeritata. Curiosity killed the cat😀. Dar ca sa nu mori prost, pensionar navalist, cu 2800 ron pensie
        dupa 40 de ani de muncă. 30 in țară, 10 afara(SUA, OLANDA, FRANTA, MB). TU AI PRODUS VREUN CUI PT TARA TA?

  7. Intreaba-l pe Tache. Chiar, a murit sau s-a dat la fund? Candideaza pe undeva?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger