AcasăPoliticaCapcana din spatele parlamentarelor

Capcana din spatele parlamentarelor

În ziua în care am ajuns la recordul negativ de peste 4.800 de noi îmbolnăviri, Klaus Iohannis a convocat o conferință de presă dând impresia că este alarmat de evoluția nefastă a pandemiei. Lumea s-ar fi așteptat să audă cum a găsit el o soluție salvatoare, la care nimeni nu s-a gândit. V-ați fi putut aștepta la așa ceva, căci după cum atacă subiectul ori de câte ori deschide gura, lasă să se înțeleagă că se pricepe. Și încă ce se mai pricepe. În realitate, criza sanitară provocată de Covid 19 l-a interesat cel mai puțin, spre deloc. Din start a arătat direcția spre care va decurge dialogul. Alegerile parlamentare, de parcă de grija acestora nu mai pot românii.

Poate că l-or fi informat serviciile că starea de spirit a populației este încordată, tot mai încordată, și că alegerile parlamentare sunt ultimul lucru care o interesează. Poate i-or fi zis s-o lase mai domol cu atâta propaganda dezmățată a Guvernului și cu știrile alarmiste, căci s-a ajuns deja la efectul de bumerang. Anume, că lumea s-a speriat și nu va mai ieși din case la alegeri. Or așa ceva nu se poate, l-ar distruge definitiv pe Iohannis. În primul rând ar putea fi vorba de onoarea lui pusă în joc în fața altora, apoi, și așa ceva nu poate înghiți, românii i-au întors spatele și nu mai vor să-l asculte. Și atunci a ieșit la scenă deschisă să vadă cum poate drege lucrurile.

Prestație jalnică, sub limita așteptărilor

După îndârjirea cu care și-a început alocuțiunea, s-a văzut însă limpede că singurul lucru care îl interesează sunt alegerile. Nu faptul că vom ajunge repede la 7.000 de cazuri pe zi, poate 9.000, poate mai mult. Nu concepe ca parlamentarele să fie amânate, lumea trebuie să iasă la vot.Pentru că așa zice el. Nu admite nicio derogare de la termenul stabilit. Probabil că doar o explozie necontrolată, dau o cifră la întâmplare, 15.00 sau 20.000, va fi de natură a domoli elanul prezidențial spre o situație de necontrolat. Și s-ar putea ca nici atunci să nu renunțe, pentru că s-a văzut deja, nimic nu contează mai mult decât planurile și ambițiile lui meschine. Face atâta caz de validarea democrației prin alegeri, încât nu ai cum să nu te întrebi de ce nu l-a lovit sindromul democratic și pe vremea când juca în bombeuri Constituția. „Actuala majoritate pesedistă este una ilegitimă, care nu mai reflectă de o bună bucată de timp voința reală a românilor”, spune Iohannis. Este o minciună grețoasă, în stilul casei. Majoritatea pesedistă este cât se poate de legitimă și a fost votată într-un procentaj de aproape 46 la sută în urmă cu patru ani. Avem nevoie de alegeri, pretinde Iohannis, pentru modul în care vom gestiona la începutul anului viitor pandemia. Altă minciună, pentru că s-a văzut cât de jalnic s-au descurcat liberalii până acum la acest capitol.

Țeapa alegerilor locale

Pot muri oricâți, alegerile trebuie să se țină

Nu este nevoie de niciun sondaj pentru a vedea cum stau acum liberalii. Graba lui Iohannis pentru a se ține alegerile este cel mai bun barometru. Desigur, într-un sondaj de opinie s-ar putea să-i descoperim pe poziții foarte bune, dar este o păcăleală cu care lumea s-a obișnuit. În realitate, PNL scade pe zi ce trece și asta îl înspăimântă pe președinte. Măsuri antipopulare, diletantism și gafe după gafe este tot ceea ce caracterizează guvernarea liberală. Capcana întinsă românilor este similară celei de la alegerile locale. Votați, votați, votați, urlau propagandiștii disperării. S-a votat, iar imediat s-au văzut efectele. Dacă urmăriți pe tablete lecțiile online, veți vedea și altceva, nu numai cum se predau cursurile. Veți vedea copii zgribuliți, tremurând sub geci groase, căci în case temperatura maximă este de 16 grade. Cel puțin în București, unde și apa caldă vine doar o idee mai des decât Moș Crăciun. Pentru asta s-a votat? Scuzele și bâlbele unui primar inconștient, susținut de liberali, nu ajută la nimic. Justificările lui Nicușor Dan, toate de natură politică, nu rezolvă cu ceva lucrurile. Cinic, anunță deja că la iarnă ne va fi și mai rău.

O fi învățat cineva din țeapa dată de Nicușor Dan?

Cu România la abator

Curtea Constituțională riscă să ajungă la cheremul cuplului Iohannis & Orban

Abia după parlamentare vom vedea capcana întinsă de liberali. Nu se va schimba nimic. Sau nu va schimba nimic în bine. Au nevoie de alegeri pentru că speră să schimbe raportul de forțe, prin trimiterea la colț a PSD. Doar așa vor putea promova legi prin care să schimbe Constituția, fapt anunțat deja sub paravanul unei pretinse modernizări. Să nu mire pe nimeni dacă Iohannis va putea obține,astfel,câte mandate va dori și dacă vom asista la modificarea Curții Constituționale în așa fel încât să fie doar un apendice al Puterii, la fel ca Avocatul Poporului.Apoi, scrutinul pe care îl forțează Iohannis ar mai putea avea o explicație. Am mai spus asta pe la începutul anului, când călca pe accelerație pentru alegerile anticipate, și ele cu același efect ca parlamentarele de acum. Nu este exclus să-și fi asumat în fața stăpânilor lui niște obligații cu un termen clar, la care să aibă guvernul lui și Parlamentul lui. Doar așa se pot vota legi care să permită înstrăinarea unei părți din avuția națională. Iar cu un PSD dominant în Parlament, care să-i blocheze planurile, toate socotelile îi sunt date peste cap. De asta e atâta grabă și nevoie de alegeri, pentru a-l ajuta pe Iohannis să nu se compromită în fața celor cu care a tranșat soarta României.

author avatar
Valentin Boeru
5.619 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger