AcasăPoliticaCând va fi adoptată rectificarea bugetară. Ciucă: „Nu avem premise prin care...

Când va fi adoptată rectificarea bugetară. Ciucă: „Nu avem premise prin care să vedem o intrare în recesiune economică”

La începutul ședinței de miercuri, 16 noiembrie, a Executivului, premierul a făcut referire la proiectul ultimei rectificări bugetare din acest an. Care ar urma să primească undă verde în cursul zilei de joi, într-o nouă întrevedere la nivelul Guvernului.

E vorba de o rectificare bugetară de circa 500 de milioane de lei, conform precizărilor prim-ministrului. „Ieri (marți-n.red.) am avut o analiză în urma căreia s-a finalizat proiectul pentru tot ceea ce înseamnă noua rectificare bugetară, care va fi, practic, și ultima pe acest an. Proiectul a fost pus în dezbatere publică.

Ceea ce este important este să subliniem că discutăm despre o rectificare bugetară de aproximativ 500 de milioane de lei şi, în felul acesta, am asigurat redistribuirea banilor, astfel încât la nivelul fiecărui minister să se asigure îndeplinirea tuturor angajamentelor în proiectele europene şi, de asemenea, tot ceea ce înseamnă asigurarea drepturilor salariale și a ajutoarelor sociale, având totodată în atenție aspectele legate de asigurarea fondurilor necesare pentru compensarea efectelor secetei în agricultură”, a declarat Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de guvern de miercuri dimineață.

Ciucă: Depindem foarte mult de tot ceea ce înseamnă contextul economic

Ce au mai aflat românii de la premierul Ciucă, mai ales în contextul temerilor privind o posibilă recesiune economică? Iată ce a mai declarat, miercuri, șeful Guvernului și al PNL-ului: „Sunt date care ne bucură pe toți, pentru că am reușit, în această situație deosebit de complicată, să avem o creștere economică. Instituțiile de evaluare europene situează România și pe trimestrul trei în primele locuri la creștere economică și avem, de asemenea, în vedere că evaluările pentru anul viitor, într-un context în care există temeri pentru o recesiune economică, economia românească totuși să se încadreze pe o menținere a unei creșteri economice, sigur, nu foarte mari în actualul context, dar totuși nu avem premise prin care să vedem o intrare în recesiune economică. Sigur, suntem foarte realişti, depindem foarte mult de tot ceea ce înseamnă contextul economic şi partenerii noştri economici. Ca atare este cât se poate de clar că o parte dintre aceste probleme vor afecta şi economia românească.

De aceea avem nevoie, în continuare, de prudenţă, de echilibru şi de măsuri şi decizii prin care să continuăm să sprijinim investiţiile, pentru că, aşa cum rezultă din analiza noastră, anul acesta am reuşit să ne menţinem într-o evoluţie pozitivă economică datorită acestor investiţii, care au continuat să intre în economia românească şi să folosească oportunităţile de business pe care ţara noastră le oferă”.

Premierul a mai precizat că rectificarea bugetară va fi adoptată într-o ședință de guvern care va avea loc joi, „sperăm la ora 11:00, în funcție de finalizarea procedurilor”.

În cursul zilei precedente, de la Palatul Victoria s-a anunțat, într-o scurtă informare de presă, că Guvernul a finalizat analiza pentru ultima rectificare bugetară din acest an.

„Această rectificare, care va fi pozitivă, are în vedere o creștere a veniturilor bugetului general consolidat cu 500 milioane lei.

Deficitul bugetului scade de la 5,84 la sută la 5,74 la sută”, s-a transmis de la Guvern.