Vin precizări de ultimă oră de la nivelul Autorității Electorale Permanente, prin vocea șefului AEP, Toni Greblă.
Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat vineri dimineață, 29 noiembrie, la Radio România Actualități, că în eventualitatea în care Curtea Constituțională (CCR) ar invalida turul I al alegerilor prezidențiale, un nou tur I ar putea fi organizat pe 15 decembrie, iar un al doilea tur ar putea avea loc două săptămâni mai târziu, pe 29 decembrie.
Ce a anunțat Greblă
Oficialul și-a exprimat speranța ca procesul de renumărare a voturilor să se încheie în termenul dispus de BEC.
„Sperăm ca această acțiune, care este realizată de Birourile Electorale Județene, coordonată de Biroul Electoral Central, Autoritatea Electorală Permanentă nu are nici o competență legală în această operațiune, să se termine cât mai repede.
Din informațiile pe care le avem, unele județe vor termina chiar în cursul zilei de astăzi renumărarea voturilor și să fie comunicat rezultatul cât mai repede posibil la Curtea Constituțională, pentru ca aceasta să poată să ia decizia de validare a alegerilor sau de invalidare a scrutinului din 24 noiembrie și de organizare a unui prim tur de scrutin pentru alegerea președintelui în 15 decembrie, al doilea tur urmând să se desfășoare în 29 decembrie, o dată care ne dă multe inconveniente în ceea ce privește organizarea alegerilor, desfășurarea alegerilor pe data de 29 decembrie, repet.”, a declarat Toni Greblă, vineri, citat de site-ul romania-actualitati.ro.
CCR ar putea dispune invalidarea turului I
De asemenea, președintele AEP a mai spus că după renumărare pot apărea cifre diferite, care ar putea să schimbe ordinea candidaților rezultată după turul I și atunci CCR ar putea dispune invalidarea.
„Este posibil, după renumărare vom vedea care va fi rezultatul renumărării voturilor. În funcție de aceasta Curtea Constituțională – eu vă spun din punct de vedere juridic cum pot sta lucrurile – dacă constată că frauda este atât de mare încât determină schimbarea ordinii competitorilor politici, atunci poate să dispună invalidarea.
Dar repet, dacă există probe certe că ordinea a fost influențată de modul cum s-a desfășurat votarea sau cum s-au numărat voturile și poate să dispună invalidarea scrutinului din 24 noiembrie sau poate să constate că există unele diferențe, cum poate să fie și firesc, dar că acestea nu au influențat major rezultatul final și să valideze primul tur de scrutin”, a explicat Greblă.
A apărut apoi următoarea întrebare adresată lui Greblă: „Ce înseamnă sintagma frauda atât de mare? Diferența de voturi dintre candidații clasați pe locurile doi, respectiv trei sau, nu știu, 50.000, 100.000, 5.000, 3.000?”
Iar răspunsul dat de șeful AEP a fost următorul, conform sursei citate: „Deci, o diferență care schimbă ordinea competitorilor politici, adică cel de pe locul unu trece pe locul șapte și cel de pe locul șase ar trece pe locul doi. Nu știu… Deci, se schimbă radical ordinea stabilirii rezultatelor votului”.
Ce a transmis CCR, joi, într-un comunicat
Amintim că, după ședința de joi, în care s-a aflat că CCR a dispus renumărarea voturilor la primul tur al prezidențialelor, de la nivelul Curții Constituționale s-a transmis un comunicat de presă cu următoarele precizări:
„În ziua de 28 noiembrie 2024, Plenul Curții Constituționale a examinat cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Cristian Vasile Terheș (Dosar nr.3671F/2024), și având în vedere art.146 lit.f) din Constituție, art.3 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României, precum și art.37 și 76 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu unanimitate de voturi, a dispus:
1. Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024.
2. Înaintarea rezultatelor reverificării și renumărării Curții Constituționale de către Biroul Electoral Central.
3. Termen de judecată pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.
În aceeași ședință, Plenul Curții Constituționale a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Sebastian-Constantin Popescu (Dosar nr.3672F/2024).
Totodată, în Dosarul nr.3670F/2024, a stabilit termen pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.
*
Hotărârile sunt definitive şi se comunică Biroului Electoral Central.
Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.”
Acest domn nu ar trebui sa raspunda daca se dovedeste ca s-au fraudat alegerile, in ideea ca nu a organizat corespunzator si nu a luat toate masurile pentru a preintimpina aparitia breselor in procesul votarii?
IL cunosc de mult pe acest domn. Are pregatire juridica mare .Stie ce declara si nu poate fi contrazis.
De la struti a ajuns sus!!!
IL cunosc de mult pe acest domn. Are pregatire juridica mare .Stie ce declara si nu poate fi contrazis.
Sa plece naibi la pensia lui uriasa……este depasit..sa lase loc unor tineri necontaminati !
MAI GREBLA !!!!, CE HAL DE JUDECATOR ESTI ?,ITI SPUN EU -ESTI UN INDIVID SANTAJABIL ,ASA SE EXPLICA CEEA CE FACI TU ACOLO LA BEC !,DORMI PE TINE !,IAR CAND TE SCOALA CEI CARE TE-AU PUS ACOLO FACI PROSTII ,AI CURAJ ?,RASPUNDE LA CEEA CE EU AM COMENTAT.
AI BULVERSAT IMPREUNA CU CCR ALEGERILE !,ATI AMANAT RASPUNSURILE VOASTRE PANA DUPA PARLAMENTARE !!,ASTA PE ROMANESTE ESTE FAPTA PENALA ,
CA JUSTITIA E PRESUL DE LA USA POLITICIENILOR SE VEDE CU OCHIUL LIBER.
CAT DESPRE SEPARAREA PUTERILOR IN STAT NU POATE FI VORBA DE 35 DE ANI ,TOATA JUSTITIA E SANTAJABILA !,DERBEDEII DIN POLITICA VA AU LA MANA.
E VREMEA CA SA VINA ROMANII CU MATUROIUL SA CURETE OGRADA DE OGRINJI (GUNOAIE).