AcasăPoliticaCând România o ia razna

Când România o ia razna

Colonelul care conduce campania de vaccinare împotriva Covid s-a vaccinat. Un fapt ce nu iese cu nimic din banalitatea zilnică în care ne scufundăm. Nu a construit un spital cu mâinile lui, nu a plantat singur o pădure de fagi și nici vreun motor formidabil nu a inventat. S-a vaccinat, atât. Dar momentul a căpătat valențe triumfaliste ca și când ar fi făcut o minune care să-l propulseze în rândul sfinților. Doctorul Gheorghiță, purtător de haină militară cu grad de colonel, a făcut cel mai insignifiant gest, dar, după cum știrea a fost reluată din oră în oră de televiziuni de parcă însuși Dumnezeu i-ar fi introdus serul, are șanse să ajungă repede general. Nu orice colonel are norocul ăsta. Numai cei aleși.

Iohannis a declarat că va fi primul care se va vaccina După care cineva i a adăugat în text dacă va fi nevoie

Am luat-o razna rău de tot. Aplaudăm sosirea vaccinului în țară și-i ținem discursuri de întâmpinare. Domnule Vaccin, bine ai venit în România și-ți mulțumim că ne vei face bine! Chiar atât de tare ne-am scrântit? Au lipsit doar garda de onoare, covorul roșu și fanfara militară. Apoi, camionul care transporta injecțiile a fost urmărit pas cu pas de televiziuni până la popasul nocturn. Ca să vedem ce? Ca să înțelegem ce?

Protocol. Doar protocol

E singurul moment când am dat semne de țăcăneală? Nu. Am acceptat fără a protesta prezența lui Klaus Iohannis sub Arcul de Triumf. Ar fi trebuit să ne încolonăm câte o sută, câte o sută căci mai mulți nu ne permite legea și, de la poarta Cotroceniului, să-i batem obrazul. Arcul de Triumf este locul pe sub care trec eroii.

Ne prăbușim dar premierul spune că ne e bine

Iohannis nu are legătură cu asta, nu este erou al neamului, ci mai degrabă un distrugător al idealurilor acestuia. Sper să nu greșesc, dar ultimul care a trecut pe sub boltă a fost Regele Mihai, la întoarcerea în țară. A pune semnul egal între ei doi e un sacrilegiu.  Am revăzut recent secvențe de la înmormântarea Regelui. O mare de fețe triste și înlăcrimate. I-am văzut și lui Iohannis fața. Protocol. Doar protocol.

Masca pe figură!

Nebunia Covid ne-a cuprins pe toți. Ne-a fost inoculată frica. Am ajuns să purtăm masca pe față chiar dacă normativele spun că este o recomandare, nicicum o obligație. Nu există jurnale de știri în care să nu se vorbească despre miile de amenzi date, de parcă asta ar pune pe fugă pandemia. Când faci atâta propagandă măsurilor coercitive, e clar că ceva nu e în regulă. Nici guvernul ăsta, nici celălalt nu au putut explica ce anume este defect, unde este stricăciunea.

Guvernul combate pandemia cu amenzi

Nici nu cred că ar fi putut să o facă, pentru că asta ar fi însemnat să vorbească despre propriile neputințe. Și cum să deschidă gura despre așa ceva când sunt cele mai bune pe care le-a avut România? Trebuie să credem ce ni se spune, nu ce vedem cu ochii noștri. Am luat-o razna.

Cetățeanul unic

Suntem pe drumul cel bun sau mergem fără țintă? Cred că batem câmpii. Câștigătorii alegerilor parlamentare au fost scoși din joc, iar țara e condusă de cei de pe locurile 2, 3 și 5. Au împărțit totul pentru ei și acum se ceartă fiecare cu fiecare pe bucata celuilalt. Premierul Cîțu vorbește despre creșteri spectaculoase, dar care, dacă studiezi statisticile și rapoartele internaționale, constați că sunt regrese. Împrumutăm 70 de milioane de lei pe zi, dar nu avem bani pentru un spital sănătos, unul singur, unde să nu ne mai omoare infecțiile. Construim autostrăzi din bani care nu au venit, punem calea ferată la punct cu banii promiși de Iohannis.

Spitalele inaugurate de președinte au devenit focare de infecții

Nu suntem în regulă dacă încă mai credem că s-a zbătut pentru 80 și ceva de miliarde de euro. Suma este cea repartizată de UE conform unui algoritm valabil pentru toți, nicidecum că ar fi negociat la sânge pentru obținerea ei. Totul a ajuns să fie propagandă pentru imaginea lui de cetățean unic. Îl mutăm cu pupitrul pe autostradă să vorbească peisajului. După câteva zile, autostrada cade. Îi ducem pupitrul la metrou și după două zile inaugurarea gâlgâie sub apa revărsată. Din sondaje rezultă însă  că îl iubim. N-am luat-o razna?

Încă un semn

Știre de ultimă oră. În câteva spitale din Slobozia, vaccinurile au fost aduse în cutii de pizza. Inițial a spus că nu poate fi adevărat, dar apoi, cu un calm care friza inconștiența, doctorașul colonel Gheorghiță, omul cu campania de vaccinare, a declarat că totul este în regulă. Că e bine, că nu e nimic grav. După care s-a concentrat pe explicații tehnice privind grosimea acului cu care suntem înțepați. Asta era ceea ce trebuia să știe România, nu? Mă tem că suntem prea îngăduitori cu ființele astea. Iar ăsta e un alt semn că am luat-o razna.

author avatar
Valentin Boeru
3.024 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger